Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt Gorbačova (†91): Velikán a muž míru, vzpomínají Biden a další státníci. Kondoloval i Putin

Aktualizováno -
31. srpna 2022
07:29
Autor: yks, ČTK, mav, Darina Jíchová - 
30. srpna 2022
23:41

Ve věku 91 let v úterý po dlouhé těžké nemoci zemřel někdejší prezident Sovětského svazu (SSSR), který pomohl strhnout železnou oponu a nesmazatelně se vepsal do světových dějin. Od světových politiků a dalších osobností zaznívají vyjádření lítosti, respektu, ale občas i kritika.

„Politika Michaila Gorbačova přispěla k pádu komunismu a rozpadu Sovětského svazu. Byl významnou postavou světové politiky druhé poloviny 20. století,“ uvedl český premiér Petr Fiala.

„Inspirován Pražským jarem dal jeho obyvatelům naději na svobodu, dodržování základních lidských práv a lepší budoucnost Ruska,“ přidal ministr zahraničí Jan Lipavský.

Na svém twitteru na Gorbačova zavzpomínal také předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Kondoloval i Putin

Soustrast vyjádřil dle slov svého mluvčího i ruský prezident Vladimir Putin. Vztahy obou vůdců nebyly jednoznačné, Gorbačov politiku nynějšího dlouholetého vůdce místy schvaloval, jindy odsuzoval. 

„Vladimir Putin vyjadřuje hlubokou soustrast s úmrtím Michaila Gorbačova, ráno pošle rodině a blízkým kondolenční telegram,“ citoval TASS z vyjádření kremelského mluvčího Dmitrije Peskova.

Biden: Vzácný lídr s pozoruhodnou vizí

Americký prezident Joe Biden označil Gorbačova za vzácného vůdce, jehož odvážné kroky učinily svět bezpečnějším a milionům lidí přinesly větší svobodu.

Gorbačov byl „vzácným lídrem“ s „pozoruhodnou vizí“, který se nebál riskovat svou kariéru pro „jinou budoucnost“, uvedl Biden v prohlášení zveřejněném na stránkách Bílého domu. Ocenil v něm, že Gorbačov měl jako jeden z mála sovětských představitelů odvahu si po 40 letech studené války přiznat, že je potřeba věci změnit. „Výsledkem byl bezpečnější svět a větší svoboda pro miliony lidí,“ napsal americký prezident.

„Dějiny si budou Michaila Gorbačova pamatovat jako velikána, který vedl svůj velký národ k demokracii,“ uvedl podle agentury Reuters bývalý šéf americké diplomacie z konce 80. a začátku 90. let James Baker. „Svým rozhodnutím nepoužít sílu k udržení impéria sehrál rozhodující roli v mírovém ukončení studené války,“ dodal s tím, že Gorbačov bude svobodnému světu chybět.

Zarmoucený Johnson

„Zpráva o Gorbačovově smrti mě zarmoutila. Vždy jsem obdivoval jeho odvahu a čestnost, s níž dovedl studenou válku k mírovému konci,“ uvedl britský premiér Boris Johnson.

V době agrese nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Ukrajině zůstává Gorbačovovo „neúnavné odhodlání otevřít sovětskou společnost“ příkladem pro nás všechny, dodal Johnson.

„Zarmoutilo mě, když jsem se doslechl o odchodu Michaila Gorbačova,“ tweetoval irský premiér Micheál Martin. „Jeho smysl pro dějiny a oddanost otevřenosti, reformám a budování mostů se Západem změnily svět.“

Macron: By to muž míru

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové byl Gorbačov „důvěryhodným a respektovaným lídrem“, který sehrál klíčovou roli při ukončení studené války a pádu železné opony a který „otevřel cestu svobodné Evropě“. „Na tento odkaz nezapomeneme,“ napsala šéfka Evropské komise.

Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil nad úmrtím Gorbačova „hluboký zármutek“. Podle něj se jednalo o „jedinečného státníka, který změnil běh dějin“. „Svět ztratil velkého světového vůdce, oddaného multilateralismu a neúnavného obránce míru,“ dodal podle agentury AFP Guterres.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nazval Gorbačova „mužem míru“, jehož rozhodnutí „otevřela Rusům cestu ke svobodě“. Rakouský kancléř Karl Nehammer vyzdvihl jeho podíl na sbližování mezi Východem a Západem po pádu železné opony v Evropě a konci studené války.

„Gorbačov se snažil reformovat shnilý SSSR a budovat ‚socialismus s lidskou tváří‘. Selhal v tom, avšak na několik dekád eliminoval hrozbu jaderného konfliktu a nepotlačoval národy východní Evropy,“ bilancuje na Twitteru Franak Viačorka, poradce exilové běloruské vůdkyně Svjatlany Cichanouské. „Nebyl bojovník za svobodu. A nebyl anděl. Vůbec ne. Ale za jeho vlády se Bělorusku podařilo uprchnout z impéria a získat nezávislost.“

A připomněl další negativní kapitolu Gorbačovovy vlády: „Jeho politika k Černobylu byla selháním a stála mnoho životů,“ uvedl Viačorka s odkazem na tutlání radioaktivní katastrofy, které zpozdilo opatření na Ukrajině a Bělorusku i dál v Evropě.

„Gorbačov si uvědomil, že Rusko nebude nikdy se světem v míru, dokud zůstává uzavřeno v autoritářství a zášti,“ píše někdejší belgický premiér a nyní europoslanec Guy Verhofstadt. „Bohužel jeho odkaz zcela zničil Putinův autokratický a po válce hladový režim.“

„Jeden z nejvlivnějších politiků 20. století,“ označila ho Pippa Crerarová, politická editorka britského listu The Guardian.

„Michail Gorbačov byl muž, o němž jednou paní Thatcherová prohlásila, že s ním může jednat,“ komentoval Nigel Farage, bývalý britský politik a přední propagátor brexitu. „Jeho smrt nám nyní říká, jak daleko se Rusko od jeho vize vzdálilo.“

tryskomys ( 31. srpna 2022 12:27 )

Nevím,že by nastavil mír,spíše mi přijde,že to vše rozpoutal.

bursik ( 31. srpna 2022 11:32 )

Michael jako Dubček , ale vzácná ekonomická konstalace ,dále Regan,Papež z Polska,Margaret a ekonomie.
Dostali mnoho peněz v Rusku , ale nic není zadarmo.Gorbacov měl napsat knihu jak jsem rozpustil SSSR,náš prezident jiz napsal jak jsem se mýlil v politice

marais ( 31. srpna 2022 11:13 )

Mám dojem, že Gorbačov položil základy problému, který dnes je mezi Ruskem a Ukrajinou.On zavinil rozpad SSSR a dnes se Rusové necítí bezpečně v žádné ze zemi, které odešly a ty země mají většinou problémy a jsou využívány k nenávisti pro RF. viz ukrajina.

xxxx678 ( 31. srpna 2022 10:04 )

Místní cvok má zase záchvat. Kolikrát denně ho blokujete?"Hryn, Fryx..." jděte otravovat mezi své, hulváte.

žanyn ( 31. srpna 2022 09:56 )

Popravy, blázince, nálepkování - to do solidní lidské společnosti nepatří. Jen to rozděluje spoélečnost.

Zobrazit celou diskusi