Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin naštval Gorbačova. Invazí na Ukrajinu zničil jeho životní dílo

Autor: mav - 
24. července 2022
05:00

Michail Gorbačov (91) coby poslední vůdce přinesl Sovětskému svazu politické a ekonomické reformy – glasnosť a perestrojku. SSSR pospolu nevydržel, ale Rusko i další nástupnické země v těchto trendech pokračovaly. Až donynějška. Prezident Vladimir Putin demokratizaci Ruska zvrátil a skoro už obnovil studenou válku. Co si o tom asi myslí sám Gorbačov?

Poslední generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu ukončil studenou válku, se Spojenými státy navázal lepší vztahy. To však neznamená, že by je bezmezně velebil – ještě loni v prosinci se Gorbačov vyjádřil, že bez soupeře v podobě druhé supervelmoci se USA začaly zase chovat imperialisticky a arogantně rozšiřovat NATO.

Ani to ale neznamená, že by souhlasil s politikou dnešního pána Kremlu a jeho okolí. Krym se podle něj legitimně vrátil Rusku, naopak neschvaloval boje na Donbasu od roku 2014. „Obě strany porušují příměří, obě strany se provinily použitím nebezpečných zbraní a porušováním lidských práv,“ kritizoval v prosinci toho roku.

„Politiky, kteří si myslí, že problémy a spory lze vyřešit použitím vojenské síly - byť i jako poslední možnosti - by společnost měla odmítnout, měli by vyklidit politickou scénu,“ dodal o půldruhého roku později.

A zvláště vpád na Ukrajinu rozhodně neschvaluje. Jeho nadace 26. února, dva dny po začátku invaze, vydala prohlášení apelující po co nejrychlejším ukončení bojů. „Na světě není nic vzácnějšího než lidské životy. Jednání a dialog na základě vzájemného respektu a uznání zájmů jsou jediným způsobem, jak vyřešit nejakutnější rozpory a problémy,“ uvedla Mezinárodní nadace pro socio-ekonomická a politická studia jeho jménem.

V jeho věku ho trápí ledviny, potřebuje dialýzu, a pandemii covidu proto strávil na klinice. Dění ale dál sleduje.

„Můžu vám říci, že to Gorbačova štve. Samozřejmě, že si to uvědomuje, je to jeho životní dílo,“ uvedl pro ruský magazín Forbes Gorbačovův dlouholetý přítel, šéfredaktor nezávislé (a už zakázané) rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov (66). „Co dokázal Michail Sergejevič Gorbačov, to oni zničili. Všechny Gorbačovovy reformy – na nulu, zbyl jen popel a kouř.“

„Svoboda je od Gorbačova. Všichni už zapomněli, kdo dal svobodu ruské pravoslavné církvi – Michail Sergejevič Gorbačov. Svoboda projevu, první tiskový zákon - Michail Sergejevič Gorbačov. Soukromé vlastnictví - Michail Sergejevič Gorbačov,“ pokračoval šéfredaktor.

A přidal i konkrétní argument: „Když Gorbačov skončil, v silách rychlé reakce NATO v Evropě zbyly 4000 lidí. Nyní NATO oznámilo, že jich do konce roku bude 300 tisíc,“ uvádí hrozbu z vnějšku jako důkaz, v jak špatném postavení se teď Rusko nachází.

Video  Oficiální rozpuštění Sovětského svazu (31.12.1991)  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa