Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dohra zátahu FBI v sídle Trumpa: FBI mi sebrala tři pasy, stěžuje si exprezident

Autor: tim - 
16. srpna 2022
20:08

Bývalý prezident USA Donald Trump je podezřelý z odcizení tajných dokumentů z Bílého domu. To byl i důvod razie v jeho rezidenci v Mar-a-Lago. V pondělí si na svoji sociální stránku Truth Social stěžoval, že to byl útok na politického protivníka, protože nemůže opustit zemi. Policie mu totiž zabavila 3 pasy.

„Při zátahu FBI nebo Mar-a-Lago mi ukradli tři pasy spolu se vším ostatním. Toto je útok na politického protivníka na úrovni, která u nás dosud nebyla. Třetí svět,“ vyjádřil se Trump na své sociální síti, kterou si založil po zablokování na Twitteru.

Není zatím jasné, jaké pasy byly zabaveny, protože Donald Trump má pouze jedno občanství. Očekává se, že mu zabavili modrý pas, který se běžně vydává občanům a jeho červený diplomatický pas.

Na diplomatický pas mají nárok i bývalí prezidenti, kvůli jejich zahraničním cestám. Podle FBI měl prošlou platnost, ale stále není jasné, o jaký typ pasu se jednalo, píše anglický server Mirror.

Tajné dokumenty u Trumpa doma

Agenti FBI podle zveřejněného seznamu minulé pondělí zabavili 11 souborů dokumentů podléhajících utajení. Část z nich byla označená nejen jako “přísně tajné", ale také zkratkou SCI, což je zvláštní klasifikace pro ta nejzávažnější tajemství Spojených států, píše AP. Další podrobnosti o zabavených dokumentech nejsou známé.

Americké ministerstvo spravedlnosti se vyslovilo proti snaze odtajnit dokumenty. Jejich odhalení by prý mohlo vést k zmaření některých vyšetřování a ohrožení svědků na životě. „Jsou to silně tajné dokumenty celostátního významu,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

Podle AP není jasné, zda ministerstvo spravedlnosti sáhlo po eskalaci v podobě domovní prohlídky čistě s cílem zajistit citlivé dokumenty, nebo budovalo rozsáhlejší trestní kauzu.

V povolení k prohlídce se uvádí, že vyšetřovatelé se zabývají možným porušením tří různých norem včetně prohřešků spadajících pod federální zákon proti špionáži. Za které by mohl hrozit i trest smrti, pokud by se prokázalo, že uniklé informace mohli závažně poškodit bezpečnost Spojených států.

Video  Nečekané rozloučení s Ivanou Trumpovou (†73): Pohřeb bez slz! Zato v luxusu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi