Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

FBI prohledávala Trumpovo sídlo na Floridě: Hledali krabice s tajnými dokumenty z Bílého domu!

Aktualizováno -
9. srpna 2022
19:26
Autor: ČTK - 
9. srpna 2022
06:01

Floridský resort Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prohledává americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). O „neohlášené razii“ informoval sám Trump. Operace se týká vyšetřování někdejšího státníka ohledně nakládání s tajnými dokumenty, napsala agentura AP s odvoláním na zdroj blízký záležitosti. FBI a ministerstvo spravedlnosti razii zatím nepotvrdilo.

„Po práci a spolupráci s příslušnými vládními úřady nebyla tato neohlášená razie v mém domově ani nutná, ani vhodná,“ uvedl Trump v prohlášení. Důvod razie neobjasnil.

Resort Mar-a-Lago „je momentálně v obležení, napaden a obsazen velkou skupinou agentů FBI,“ napsal exprezident, podle kterého se agenti „vloupali“ i do jeho trezoru. Pokud by se tyto informace potvrdily, jednalo by se o „dramatický“ posun ve vyšetřování někdejšího prezidenta, píše AP.

Americká federální prokuratura od května vyšetřuje, zda bývalý prezident při svém působení v úřadu nakládal správně s tajnými dokumenty. Národní archiv USA dříve zjistil, že Trump po konci svého funkčního období do své rezidence na Floridě odvezl krabice s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů. Podle zdroje AP i tří zdrojů stanice CNN akce FBI souvisí právě s tímto vyšetřováním.

Agenti FBI do Trumpova sídla vstoupili v pondělí brzy ráno místního času a zdá se, že se v rozlehlém resortu soustředí na místa, kde exprezident žije a má pracovnu, doplnila CNN.

Přiznívci Trumpa volají po občanské válce

Američtí novináři a analytici upozorňují, že po zprávch o domovní prohlídce u Trumpa následovala eskalace násilné rétoriky na sociálních sítích. Fanoušci někdejší republikánské hlavy státu podle nich začali více mluvit o blížící se „občanské válce“ nebo o přípravě zbraní a munice. Republikánští politici situaci využívají k politickým útokům, místo aby volali po klidu, píše televize NBC News.

„Trumpovi stoupenci jsou VELMI natěšení z myšlenky občanské války,“ poznamenala v noci na dnešek na twitteru výzkumnice z Marylandské univerzity Caroline Orrová, která se zabývá dezinformacemi a extremismem na internetu.

Ve skupině TheDonald na sociální síti Reddit, kde se sdružují radikální Trumpovi příznivci, bylo bezprostředně po razii nejlépe hodnoceným příspěvkem sdělení „připravit k palbě“. „Tohle je asi nejhorší (intenzita výzev k násilí), co jsem viděl od 5. ledna 2021,“ řekl reportér NBC News Ben Collins, který se specializuje na mapování extremismu v USA. Odkazoval na předvečer povolebních nepokojů, při kterých Trumpovi příznivci vtrhli do washingtonského Kapitolu. „Mluví se o tom, že čas na plánování vypršel a že je třeba začít konat,“ dodal.

Video  Nečekané rozloučení s Ivanou Trumpovou (†73): Pohřeb bez slz! Zato v luxusu  - Reuters
Video se připravuje ...

Annika ( 10. srpna 2022 15:18 )

Komousi ovladly USA a EU s Fialou nasleduji

Annika ( 9. srpna 2022 22:47 )

Prdlajz,demokrati jak ho odstranit na nej nic nemaji tak rybari a prinejhorsim neco podstrci.

Zobrazit celou diskusi