Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok na Krym očima expertů: 9 letadel není zásadní vojenský úspěch. Zato psychologický dopad na Rusy!

Autor: mav - 
16. srpna 2022
05:00

V úterý 9. srpna překvapily Krym výbuchy nedaleko vesnice Novofedorovka. Moskva ohlásila jednoho mrtvého a na 80 poškozených budov, a to kvůli nedbalosti personálu základny. Kyjev hovořil o devíti zničených letadlech na letecké základně Saky a mlží, zda je to dílo jeho vojáků. Z taktického hlediska není likvidace letadel tak zásadní, ovšem dopad na morálku ruských vojáků a hlavně občanů může být ohromný. A znamená to, že si Ukrajinci troufají útočit na ruské území?

Bílý dům ukrajinské armádě štědře pomáhá, ale stále ji zrazuje od útoků na ruské území – i proto jí nedodává do systémů HIMARS rakety s doletem delším než 90 km. Obává se totiž, že by to pro Moskvu znamenalo překročení červené linie a Vladimir Putin by mohl začít realizovat své jaderné hrozby.

„Nikdy Ukrajincům nedávalo smysl, aby se zdrželi úderů na ruskou armádu v Rusku, když Rusko aktivně útočilo na Ukrajinu. Jako bojovat s jednou rukou přivázanou za zády,“ komentoval pro magazín Foreign Policy Matthew Kroenig, specialista na obranu a jaderné odstrašování, ředitel Centra pro strategii a bezpečnost think-tanku Atlantic Council.

Jenže údery na Krym jsou něco jiného než na samotné Rusko – většina světa poloostrov stále považuje za ukrajinské území, které Rusko uchvátilo silou a zfalšovaným referendem v roce 2014.

Základna Saky na Krymu leží nějakých 220 kilometrů od fronty. Tak daleko zatím Ukrajinci neútočili, nebo alespoň žádné údery či operace v týlu nepřítele nepřiznali. I teď Kyjev oficiálně popírá odpovědnost, některé vládní zdroje však anonymně hovořily o akci speciálních jednotek nebo sabotáži partyzánů.

Moskva tvrdí, že šlo o exploze několika kusů munice vinou neopatrnosti personálu – zmiňuje se kouření u muničních skladů. „Satelitní snímky ukazují několik velkých kráterů obdobné velikosti, což naznačuje několik úderů,“ konstatoval ovšem server Rádia Svobodná Evropa.

„Jistě, v minulých měsících došlo k nějakým požárům v ruských muničních a palivových skladech, možná v důsledku sabotáže, ale tento incident je první, k němuž se Ukrajinci hlásí. Hádám, že to bude pokračující trend,“ uvedla na webu magazínu Foreign Policy Emma Ashfordová z Georgetownské univerzity.

„Exploze možná nejsou úplným přelomem, ale jasně ukazují několik věcí. Za prvé Ukrajina má technické schopnosti pro takový útok, překvapit a nachytat nepřítele. Jak bránit základnu stovky kilometrů za frontovou linií?“ komentoval Volodymyr Dubovyk, profesor mezinárodních vztahů na Oděské univerzitě.

Za druhé se konflikt posouvá stále dál od malé vítězné války, omezené speciální vojenské operace, jakou slibovali občanům. Tvrzení, že někdo kouřil u muničního skladu nebo cisterny s palivem, nemusí spolknout ani domácí publikum s mozky vymytými televizí. Za třetí tento úder ujišťuje mezinárodní partnery Ukrajiny, že je stále ve hře i po dlouhém období tvrdých obranných bitev a že pomáhat jí pořád není marnění času a peněz,“ napsal Dubovyk na Twitteru.

Rusko sice ztratilo až devět letounů a další zařízení na základně, ovšem Ashfordová to nepovažuje za až tak důležitý úspěch v taktickém slova smyslu. „Z vojenského hlediska to není tak významné. Vzdušné síly jsou v této válce relativně méně důležité a Rusové mají ohromné zásoby staré sovětské techniky, ze kterých mohou brát. Jiné útoky, například HIMARSem na ruské zásobovací linie, byly nejspíš vojensky důležitější,“ uvedla politoložka. Souhlasí však s psychologickým dopadem na ruské občany.

„Doufám, že tento útok upozorní na válku ruské občany. Když jim v opalování brání oblaka kouře, mohli by si více všímat zahraniční politiky. Nepodceňujme psychologický dopad tohoto útoku, po němž zámožní ruští dovolenkáři v panice prchali po ucpaných silnicích, zatímco v pozadí stále slyšeli exploze. Možná by konečně mohli Rusové začít tlačit na Kreml, ať svou invazi ukončí,“ přál by si Kroenig.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa