Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odpor proti ruským turistům: „Zabíjí na Ukrajině ženy i děti, v EU tráví dovolenou,“ čílí se Finové

Autor: ČTK, tim - 
14. srpna 2022
10:48

Přes hraniční přechod Nuijamaa proudí do Finska autobusy plné ruských turistů. Finsko sice po invazi Moskvy na Ukrajinu usiluje o členství v Severoatlantické alianci, zároveň je ale jediným státem EU, který sousedí s Ruskem a nadále vydává ruským občanům turistická víza, píše agentura AFP.

„Jezdím sem už 12 let,“ říká při čekání na hraničním přechodu 37letý Boris Surovcev z Petrohradu. „Je to úžasná země s krásnými jezery a přírodou,“ dodává.

Obyvatelé Finska jsou pobouřeni

Poté, co Evropská unie uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruské lety, stalo se Finsko také důležitou tranzitní zemí pro Rusy, kteří chtějí letět do jiných evropských zemí. Mnohým Finům se ale tato situace nelíbí a fakt, že se Rusové těší z finského léta, zatímco Ukrajinci trpí brutální invazí, je pobuřuje.

„Není správné, že Rusové mohou do Finska svobodně cestovat. Jde to proti podstatě sankcí,“ říká místní obyvatelka Kirsi Iljinová. „Myslím si, že by měla existovat nějaká omezení,“ dodává.

Finská opozice chce zatrhnout víza

Na důkaz solidarity s Ukrajinou navrhla tento týden finská opoziční konzervativní strana, aby bylo zastaveno vydávání nových turistických víz pro ruské občany. „Tato situace je neúnosná,“ uvedl poslanec Jukka Kopra z Národní koaliční strany. „Občané Ukrajiny, včetně civilistů, žen a dětí, jsou zabíjeni a Rusové přitom tráví dovolenou v Evropské unii,“ dodal.

 

Návrh opozice má podle všeho ve finském parlamentu širokou podporu. „Osobně se domnívám, že by opatření měla být přísnější,“ prohlásil Aki Lindén z vládnoucí sociálnědemokratické strany, který působí jako premiér v době, kdy je předsedkyně vlády Sanna Marinová nepřítomna. „Záležitostí se nyní zabývá ministerstvo zahraničí,“ dodal.

Podle Lindéna celou věc komplikuje velký počet již existujících víz, kterých je až 100.000. Finská diplomacie agentuře AFP sdělila, že v současné době „prověřuje různé alternativy“.

 

Další země schengenského prostoru, které sdílejí hranici s Ruskem - Estonsko, Lotyšsko, Litva a Polsko - již ruská víza omezily. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý varoval, že Rusko bude na navrhované finské restrikce „reagovat velmi negativně“.

Víz pro Rusy stále přibývá

Od 15. července, kdy Rusko uvolnilo cestovní opatření přijatá v souvislosti s šířením nemoci covid-19, množství ruských turistů mířících do Finska roste. Finsko samo zrušilo cestovní omezení již koncem června.

Přijíždějících ruských návštěvníků je pořád méně než před pandemií, v tomto měsíci ale bylo zaznamenáno již více než 185.000 překročení hranice, zatímco v červnu to bylo 125.000. V červenci Finsko vydalo podle mediálních zpráv Rusům přes 10.000 nových víz.

 

Pohraničí ale ze zvýšeného zájmu jásá

Autobusoví dopravci v Petrohradě hlásí zvýšený zájem o výlety do Finska. „Nabízíme zájezdy každé dva dny a posledních několik týdnů máme pořád plno,“ uvedl Sergej Ivanov z dopravní společnosti Balt Car. Řada lidí chce z Finska pokračovat dál letadlem, a obejít tak zákaz letů z Ruska.

Mnoho Finů je solidárních s Ukrajinci, ruští turisté ovšem pro finská pohraniční města představují významný zdroj příjmů. Podnikatelé v oblasti Lappeenranty se proto obávají chvíle, kdy ruští turisté zmizí.

„Je to absurdní. Co získáme izolací řadových ruských občanů?“ táže se Mohamad Darwich, který působí jako výkonný ředitel supermarketu Laplandia Market, jenž se nachází pouhých pár minut od ruské hranice. „Pro místní lidi a podniky to bude obrovský problém,“ dodává.

Lidé žijící na opačných stranách hranice byli tradičně v úzkém kontaktu, pandemie a válka to ale zcela změnila. Surovcev má pětileté vízum a Finsko navštěvuje až desetkrát ročně. Teď má strach, že plánovaná omezení by mohla jeho cesty do severské země ukončit. „Byl bych hodně smutný a zklamaný. Doufám, že válka brzy skončí,“ říká.

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

levandulova ( 14. srpna 2022 17:32 )

Neskutecny. Rusaci si klidne vedou valku a jezdi si na dovolene po okoli 🤦‍♀️

bullshit ( 14. srpna 2022 12:14 )

Hlavně aby se jim tam Rusové neusalašili na věky a pak je Finové "neutiskovali" a nakonec by jim musela pomoci v denacifikaci Rudá horda. Zatím denacifikují nerostné bohattsví UA ale kdo ví co se KimČongPutinovi honí hlavou...

Zobrazit celou diskusi