Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

První kolo voleb Macron vyhrál, do druhého půjde s Le Penovou. Nic není rozhodnuto, vzkázal

Aktualizováno -
11. dubna 2022
14:08
Autor: ČTK - 
10. dubna 2022
12:43

Ve Francii podle konečných výsledků do druhého kola prezidentských voleb postoupili současný centristický prezident Emmanuel Macron s 27,84 procenty a nacionalistka Marine Le Penová s 23,15 procenty. Na třetím místě skončil s 21,95 procenty krajně levicový Jean-Luc Mélenchon. Konečné výsledky se příliš neliší od těch předběžných, zveřejněných v neděli večer po skončení prvního kola hlasování. Macron i Le Penová již dnes zahájili kampaň před druhým kolem, které bude 24. dubna. Průzkumy předvídají těsný souboj.

Konečné výsledky se příliš neliší od těch předběžných, které byly zveřejněny v neděli večer po skončení prvního kola hlasování. Macron i Le Penová již dnes zahájili kampaň před druhým kolem, které bude 24. dubna. Průzkumy předvídají těsný souboj.

Přes kritickou pětiprocentní hranici, která rozhoduje o výši státního příspěvku na předvolební kampaň, se přehoupl i krajně pravicový bývalý novinář Éric Zemmour. Získal 7,07 procenta a pro druhé kolo podpořil Le Penovou. Na pátém místě skončila republikánka Valérie Pécresseová s 4,78 procenta, která již své stoupence požádala o finanční podporu k uhrazení kampaně.

K urnám v neděli dorazilo 73,69 procenta registrovaných voličů. Je to druhá nejnižší volební účast pro první kolo prezidentských voleb, nejnižší byla v roce 2002.

Macron děkoval voličům i soupeřům

„Nenechme se mýlit, nic není rozhodnuté a debaty, které v následujících dvou týdnech povedeme, jsou rozhodující pro naši zemi a pro Evropu,“  citoval prezidenta deník Le Monde. „Chtěl bych podat ruku všem, kdo chtějí pracovat pro Francii. Jsem připraven vymyslet něco nového, s cílem shromáždit různá přesvědčení a různé priority,“ uvedl Macron.

Prezident poděkoval voličům poté, co zřejmě získal kolem 28 procent odevzdaných hlasů, a v projevu vyzdvihl i poražené kandidáty. Také ocenil ty soupeře, kteří se po prvním kole vymezili proti krajněpravicové spolufavoritce Le Penové, nebo vyjádřili podporu šéfovi Elysejského paláce. „Někteří to dělají proto, aby zastavili krajní pravici... respektuji to,“ řekl.

V první kole se utkalo 12 kandidátů

O přízeň voličů se uchází celkem 12 kandidátů, hlasy jim může odevzdat až 48,7 milionu voličů. Pokud by do druhého kola neprošel Macron a Le Penová, jednalo by se o velké překvapení. Poslední průzkumy přisuzovaly 26 procent hlasů Macronovi a 23 procent hlasů Le Penové. Levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona, který je v sondážích na třetím místě, podle nich podpoří 17 až 18 procent voličů.

Jako poslední z kandidátů se k volebním urnám vydal Macron, učinil kolem 13:00 na severu Francie v departementu Pas-de-Calais. Ve stejném regionu odvolila i jeho největší soupeřka Marine Le Penová, informuje web franceinfo.

Koho podpoří neúspěšní kandidáti v dalším kole?

Kandidátka Republikánů Pécresseová řekla, že ve druhém kole bude volit Macrona. Krajní pravice podle ní nikdy nebyla tak blízko vítězství jako dnes. Le Penová by ve druhém kole neměla dostat jediný hlas, prohlásil krajnělevicový kandidát Mélenchon, který podle odhadů získal asi pětinu hlasů. Éric Zemmour, který zřejmě získal sedm procent hlasů, podpořil Le Penovou. Ostatní přední kandidáti se vůči krajněpravicové političce jasně vymezili.

Hlasování v pevninské Francii začalo v 08:00 SELČ, v některých zámořských územích Francie se hlasovalo už v sobotu. Volební místnosti musely uzavřít do 20:00, od té doby přicházejí první odhady a předběžné výsledky. Před pěti lety v prvním kole Macron vyhrál se 24 procenty odevzdaných hlasů, druhá Le Penová získala 21,3 procenta.

slafa ( 10. dubna 2022 23:46 )

Az se Frantici dozvi ze Macron ma v Mariupolu vysadkare doslova v zajeti ze se pro ne snazi u Putina vyjednat volnou cestu tak to projede.

yokky ( 10. dubna 2022 16:46 )

TA PANI BY TO MOHLA VYHRAT­👍👍👍👍👍👍­👍👍🆒🆒🆒🆒­🆒🆒🥂🥂🥂🥂­🥂🥂🥂🥂😁😁­😁😁

Zobrazit celou diskusi