Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Ve vládě nemám žádnou roli.“ Manželka premiéra Johnsona prolomila po smršti afér mlčení

Autor: Darina Jíchová - 
14. února 2022
21:25

Vrchní loutkářka, mistrná manipulátorka či Lady Macbethová i tak se v britském tisku píše o manželce premiéra Borise Johnsona, spekuluje se o tom, že má na ministerského předsedu značný vliv a stojí za řadou jeho rozhodnutí. Carrie Johnsonová se uchýlila k pro ni nevídanému kroku a přes tiskové oddělení poslala zprávu veřejnosti. Řekla, že je obětí „brutální kampaně“ a zdůraznila, že ve „vládě nemá žádné postavení“, uvedl deník The Guardian.

„Jsem soukromá osoba, které nehraje žádnou roli ve vládě,“ citovalo tiskové oddělení Downing street Johnsonovou. Podle premiérovy manželky proti ní vedou Johnsonovi nepřítelé kampaň, tvrdí, že se nijak nepodílí na formování vlády či vládních rozhodnutí. V tisku se hojně psalo o tom, že Johnsonová měla podíl na evakuaci zvířat z kábulského útulku charity Nowzad v srpnu 2021. Zvířata se do Británie dostala, zatímco tisíce spolupracovníků britských jednotek zůstaly v Afghánistánu, kde kontrolu převzal Tálibán.

Aféry paní Johnsonové

Kancelář premiéra popřela, že by se Johnsonová nebo snad sám premiér podíleli na této evakuaci. To je jeden bod na seznamu toho, čím se „paní premiérová“ podle tisku měla provinit. Další aférou byla drahá rekonstrukce premiérského bytu, zvláště pak designérské zlaté tapety, jedna jejich role vyjde na 24 tisíc korun. Podle konzervativců a premiérových spojenců byly poznámky na adresu Johnsonové a celé nařčení sexistické.

Britský premiér Boris Johnson s manželkou Carrie a dcerou Romy. Britský premiér Boris Johnson s manželkou Carrie a dcerou Romy. | Reuters

„Paní Johnsonová se nicméně znovu stala obětí brutální kampaně, kterou proti ní vedou nepřátelé jejího manžela,“ navázal mluvčí Johnsonové. „Je to jen další z pokusů zahořklých bývalých zaměstnanců úřadu, jak ji zdiskreditovat,“ vysvětlil mluvčí. Posledním velkým skandálem spojeným s vládou Johnsona jsou večírky v době lockdownu, mnozí poslanci a členové vyzvali Johnsona k rezignaci.

Podle nedělníku The Sunday Times v jednom z osobních rozhovorů Johnsonová řekla manželovi, že by se měl vzdát funkce, v jejím oficiálním sdělení se však k tomuto svému domnělému postoji nevyjádřila. Navíc nyní vyšla neautorizovaná biografie britské první dámy, knihu o Johnsonové napsal konzervativec Michael Ashcroft. „Ničí premiérovy schopnosti dobře a efektivně vládnout, jak si voliči zaslouží,“ stojí například v nové knize.

Soužití s premiérem

Johnsonová v prosinci 2021 premiérovi porodila dceru, manželé spolu mají dvě děti, ročního syna Wilfreda a dvouměsíční Romy, premiér má celkem sedm potomků. Ambiciózní blondýnka, které doma premiér láskyplně přezdívá vydřička, dříve působila jako komunikační šéfka Konzervativní strany. Experty z oboru byla považována za „komunikační guru“, je také známá jako zapálená environmentální aktivistka a bojovnice za práva zvířat.

Vztah s Johnsonem začala ještě v době, kdy žil se svou druhou ženou Marinou Wheelerovou. Současný britský premiér následně požádal o rozvod a od rodiny odešel, nastěhoval se rovnou k milence. V roce 2019 Johnsonová přesídlila do Downing street, kde poprvé žil nesezdaný pár. Svatba proběhla až v roce 2021, rok po narození jejich prvního dítěte.

Video  „Žen ve vedení bude čím dál víc,“ říká první dáma České spořitelny. Co mužům projde a ženám ne?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi