Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kromě premiéra „kašlala“ na covidové zákazy i jeho žena. Johnsonovi už jdou po krku vlastní poslanci

Autor: tsv - 
16. ledna 2022
19:27

Manželka kritizovaného britského premiéra Borise Jonhsona se podle fotografie zveřejněné v místních novinách bezstarostně objímala s kamarádkou v době, kdy vláda trvala na striktním dodržování bezpečnostních rozestupů. Carrie Johnsonová svého jednání lituje, prohlásil její mluvčí. Tehdejší poradkyně konzervativců se podle již dřívějších obvinění zúčastnila také zakázaného večírku v Downing Street, který se konal v průběhu první celostátní uzávěry.

Manželé Johnsonovi v posledních dvou letech vyvolávají jeden skandál za druhým. Kontroverzního premiéra, který se za své činy již omluvil, vyzývá k rezignaci opozice i veřejnost. Jeho omluvy navíc mnozí politici považují za směšné a naprosto nedostačující. Fotografie Carrie objímající se s kamarádkou teď premiérovu situaci o to víc komplikuje.

Fotografie byla podle tisku Sunday Telegraph pořízena v Londýně 17. září 2020. Na snímku se veselá Carrie objímá se svou přítelkyní, se kterou měla zřejmě slavit její zásnuby. U stolu seděla s dalšími pěti lidmi. Tou dobou přitom platilo striktní vládní nařízení, které lidem z různých domácností přikazovalo dbát na dvoumetrové rozestupy ve vnitřních prostorách a metrové rozestupy venku, píše server itv.

„Paní Johnsonová byla jednou ze šesti lidí, kteří seděli venku a slavili kamarádčino zasnoubení,“ řekl před novináři její tiskový mluvčí. „Paní Johnsonová lituje svého špatného úsudku, který ji vedl k objímání své přítelkyně kvůli společné fotce.“

Její jméno neočistil ani ještě starší snímek zveřejněný serverem Guardian, na němž jen o pět dní dříve (tedy 12. září 2020) sedí u stolu se svým manželem a jeho soukromým tajemníkem Martinem Reynoldsem. Ten měl v květnu 2020 rozeslat emailovou pozvánku na slavnou zakázanou sešlost v Downing Street, ve které účastníky vyzval k tomu, aby „si přinesli vlastní alkohol“.

Směšné výmluvy a výzvy k rezignaci

Johnsonová se podle dřívějších tvrzení zúčastnila právě i zmíněné květnové párty, kterou premiér zřejmě považoval za pracovní schůzku. Jakmile zjistil, že se jedná o neformální setkání, sešlost okamžitě opustil, tvrdí Johnson. Svou účast na večírku připustil teprve před čtyřmi dny. „Šel jsem do zahrady 20. května po šesté hodině, abych poděkoval skupinám zaměstnanců, načež jsem se po 25 minutách vrátil do své kanceláře a pokračoval v práci,“ prohlásil premiér. „Když se na to dívám zpětně, měl jsem všem říct, ať jdou zpátky dovnitř.“

Jeho omluvu považoval za absurdní například předseda opozičních labouristů Keir Starmer. „Jeho obhajoba, že si neuvědomil, že je na večírku, je tak směšná, že jí ve skutečnosti uráží britskou veřejnost. Konečně byl donucen přiznat, co všichni věděli, že když byla celá země zavřená, tak pořádal alkoholové večírky v Downing Street. Večírek skončil. Zachová se slušně a rezignuje?“ řekl Starmer.

Johnsonův konec už ale žádají i jeho vlastní poslaci, k odstoupení ho vyzvalo šest konzervativců.

Podle nejmenovaného konzervativce nyní Johnsonovo „přežití visí na vlásku“. Na zahradě premiérova sídla se mělo ten den sejít kolem 40 zaměstnanců, vláda přitom tehdy zakazovala schůzky více než dvou lidí z jiné domácnosti. Reynolds svou emailovou pozvánku rozeslal více než stu vládních pracovníků.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

apoho ( 16. ledna 2022 23:24 )

Zavřete je oba až zčernají oba a budou mít vlastenci snad klid na chvíli

jajas ( 16. ledna 2022 20:29 )

Někteří si skutečně myslí, že když mají moc, mohou si dovolit vše, co chtějí a uráží tak svým chováním okolí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa