Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lékař přiznal, že také porušil restrikce. Na rozdíl od premiéra na večírku utěšoval truchlící vdovu

Autor: Darina Jíchová - 
21. ledna 2022
05:00

Britové nemůžou odpustit svému premiérovi Borisovi Johnsonovi, jeho manželce Carrie a dalším jeho spolupracovníkům hrubé porušování restrikcí. V premiérském sídle se loni během lockdownu konala party, které se ministerský předseda osobně účastnil. Lékař na penzi Prit Buttar se nechal slyšet, že lidé včetně něho také některá nařízení porušovali, ale spíše proto, aby někomu pomohli, než aby pořádali večírky, uvedl list Daily Mail.

Buttar žije nedaleko města Kirkcudbright a svůj vlastní příběh porušování opatření spojených s covidem sdílel na svém twitteru, lékař ignoroval nařízení o bezpečném rozestupu a sociálním distancování a objal ženu, která přišla o manžela. „Tahle epizoda jasně ilustruje propastným rozdíl mezi běžnými lidmi a premiérovými lidmi,“ domnívá se lékař. Projevy útěchy a podpory byly podle něj nejčastějšími mezi porušování restrikcí.

Během pandemie Buttar přerušil penzi, aby ulehčil svým mladším kolegům, a vrátil se do práce. Oficiálně šel do důchodu v roce 2016, do roku 2019 však ještě sem tam vypomáhal lékařům v regionu. Když začala pandemie, přihlásil se do vakcinačního centra a na covidové oddělení v místní nemocnici. „Přesně si to pamatuji, byl to další den na vakcinační klinice, když za mnou přišla paní z recepce s tím, jestli můžeme vzít někoho, kdo prošvihl svůj termín,“ načal Buttar.

Lékař: Držela se mě a plakala

„Řekl jsem: Samozřejmě, pošlete nám je sem. Vešla paní mezi šedesáti až sedmdesáti lety. Omlouvala se za to, že se nedostavila na rezervovaný termín. Ujistili jsme ji, že je to v pořádku. Paní se však nepřestávala omlouvat. Opakovala, že je jí to moc líto,“ Buttar odhalil, že s pacientkou zavedl hovor, aby ji ještě více uklidnil. Vyprávěla mu, jak se s manželem těsně před pandemií přestěhovala z Anglie do Skotska. I to, že jejímu muži záhy na to diagnostikovali rakovinu.

„Pak se mi svěřila s tím, že na rezervovaný termín očkování nemohla přijít, protože její manžel zemřel. Jejich syn s manželkou žijí v Anglii, nemohli však za ní přijet, protože se snacha nakazila covidem. Řekla mi, že se starala o manžela a neměla čas seznámit se s novými sousedy a najít si přátelé. Pandemie ji naprosto izolovala od zbytku světa a pak přišla manželova smrt,“ navázal Buttar.

„Zůstala na všechno sama, musela zařizovat pohřeb a zapomněla, že měla jít na očkování. Je mi to tak líto, řekla mi mnohokrát,“ Buttara její příběh dojal. „Bylo to srdcervoucí, proto jsem se rozhodl porušit nařízení a obejmout ji. Držela se mě a plakala. Svěřila se mi, že je to poprvé po dlouhé době, kdy ji někdo objal,“ vypověděl lékař.

Stejné restrikce pro všechny?

„Jsem si jistý, že stovky ba tisíce lidí vám mohou říct podobný příběh. Je to způsob, jakým lidé přežívali striktní lockdowny a tu šílenou bolest, které s sebou restrikce mnohdy nesly,“ dodal Buttar. „Prožili utrpení a ztrátu a samotu, často se museli schovat za stoicismus a rezignaci. Pomohlo by, kdybychom v tom všichni byli společnosti, kdybychom všichni trpěli stejně. A tak to mělo být, nebo ne?“ Buttar se ve svém příspěvku nebál navézt do vlády.

„Copak restrikce jimi vyhlášené, pro ně neplatí?“ Buttar sdílel svou zpověď jen týden poté, co premiér Johnson přiznal, že se účastnil zakázané zahradní party s tvrzením, že se domníval, že jde o čistě pracovní událost. Buttar vysvětlil, že svůj příběh zveřejnil, aby zdůraznil to, čím si běžní lidé prošli. „Napsal jsem to na twitter. Chtěl jsem upozornit na to, že běžní lidí se potýkali se ztrátami a osamělostí, lidé byli stateční i rezignovaní. Je to v přímém kontrastu s chováním premiéra a jeho lidí,“ řekl lékař.

Premiérova omluva stačit nebude

„Každý z komentářů, kdo přiznal, že porušil restrikce, to udělal jen z důvodu, aby někomu pomohl. Ne proto, aby mohl jít na party nebo ji uspořádat,“ doplnil Buttar. „A kdo restrikce neporušil, čelil obrovskému utrpení, když například izolován od blízkých musel přes obrazovku pozorovat, jak mu umírá někdo milovaný. Často se lidé se svými blízkými nemohli ani rozloučit, naposledy je pozdravit a sevřít v náručí,“ pokračoval Buttar.

„Ukazuje to obrovský rozdíl mezi námi, obyčejnými lidmi, a premiérem a jeho kolektivem. Není to něco, co by mohla spravit omluva nebo slib, že se polepší,“ zakončil Buttar.

Video  Očkovat v lékárnách je logický krok. Lidé si k nám v pandemii chodili často pro radu, říká šéf lékárníků  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa