Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ruský novinář a nacionalista (†35) vypadl nahý z okna. Šlo o sebevraždu nebo nešťastnou nehodu?

Autor: ČTK - 
28. prosince 2021
14:30

Ruský radikálně-nacionalistický novinář Jegor Prosvirnin, který vedl nyní zakázané stránky Sputnik a Pogrom pro nacionalistickou komunitu, v pondělí zemřel v Moskvě. Podle informací ruských médií se 35letý publicista zabil při pádu z okna bytu na Tverském bulváru. Smrt nastala ještě před příjezdem záchranné služby.

Podle svědků byl Prosvirnin v době, kdy vypadl z okna v pátém podlaží, zcela nahý. Před pádem se z bytu, kde bydlel s manželkou, ozývala hádka a podle některých svědků měl Prosvirnin v ruce nůž a kousek od něj ležela nádobka pepřového spreje, který údajně vyhodil z okna.

Sebevražda nebo nehoda?

Policejní zdroj, na který se odvolává server Lenta.ru, uvedl, že vyšetřovatelé zatím pracují se dvěma verzemi. „Podle předběžných zjištění mohl být Prosvirnin v době smrti pod vlivem drog. Zatím pracujeme se dvěma hlavními vyšetřovacími verzemi - sebevraždou a nešťastnou nehodou,“ dodal zdroj, který si nepřál být jmenován.

Prosvirnin založil v roce 2012 projekt Sputnik a Pogrom, který byl po několik let hlavní platformou ruských nacionalistů. Obsah stránek byl opakovaně prověřován kvůli podezření z extremismu.

V roce 2017 ruský cenzurní úřad Roskomnadzor přidal Sputnik a Pogrom na seznam blokovaných stránek kvůli „propagaci myšlenek etnické a náboženské nenávisti ohrožujících veřejnou bezpečnost a podporujících extremismus“.

Prosvirnin na svém blogu podporoval anexi Krymu a propuknutí nepokojů ve východní části Ukrajiny. Později začal ostře kritizovat ruského prezidenta Vladimira Putina; předpovídal například rozpad Ruské federace a občanskou válku.

Ruští novináři a pády z oken

V minulých letech v Rusku zaznamenali několik případů úmrtí novinářů a vydavatelů, kteří se zabili pádem z okna. Policie je obvykle uzavřela jako sebevraždu, ale nad některými zůstaly viset nezodpovězené otazníky.

V roce 2017 vypadl vydavatel časopisu Vadim Godlevskij ze 14. patra svého luxusního bytového domu v Moskvě. Investigativní novinář Ivan Safronov z deníku Kommersant zemřel v březnu 2007 po pádu ze schodištního okna ve třetím patře domu, kde bydlel.

V roce 2018 vyjádřila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vážné znepokojení nad podezřelým úmrtím ruského novináře, který pátral po zapojení ruských žoldnéřů s vazbami na Kreml do bojů v Sýrii. Tělo Maxima Borodina se našlo před jeho domem v Jekatěrinburgu a o několik dní později novinář v nemocnici zemřel.

Video  Rektor Zima o Zemanově léčbě i kandidatuře na prezidenta. A proč se jeho názor na covid nemění?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi