Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Navalnyj za mřížemi trpí nesnesitelnými bolestmi. „Máme skutečně obavy,“ přiznala advokátka

Autor: ČTK - 
25. března 2021
16:29

 Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se nachází v  „krajně neutěšeném“ zdravotním stavu, řekla jeho advokátka Olga Michajlovová nezávislé televizi Dožď poté, co se směla s uvězněným opozičníkem sejít. Věznice v Pokrovu ve Vladimirské oblasti před tím oznámila, že zdravotní stav opozičního předáka je uspokojivý. Reagovala tak na středeční oznámení jeho advokátů, kteří před tím nemohli Navalného navštívit.

„Zdravotně je podle mého názoru v krajně neutěšeném stavu, protože trpí silnými bolestmi zad a pravé nohy,“ řekla Michajlovová o Navalného stavu. „Jedna noha mu prakticky nefunguje, nemůže se o ni vůbec opřít. V podstatě má pravou nohu ve strašném stavu,“ dodala. Vězeň podle ní dostává na bolest ibuprofen v tabletkách i jako mast. Absolvoval také vyšetření na tomografu, ale diagnózu mu nesdělili.

Správa věznice, kde se opozičník nachází, dnes informovala, že 24. března prohlédli lékaři odsouzené, mezi nimiž byl i Navalnyj. „Podle výsledků vyšetření je jeho zdravotní stav hodnocen jako stabilní, uspokojivý,“ uvedla věznice.

„Teď máme skutečně obavy. Ani federální vězeňská služba Navalného stav neoznačila za dobrý,“ komentoval sdělení úřadů na twitteru Navalného Fond boje s korupcí. Opozičníkovi spolupracovníci připomínají, že takto byl naposledy stav Navalného označován loni v srpnu, než byl po otravě přepraven v bezvědomí do Německa, kde zjistili, že byl otráven.

Navalného dnes podle agentury Reuters podpořilo v otevřeném dopise skoro 160 ruských osobností včetně hudebníků, režisérů nebo spisovatelů. Žádají, aby úřady umožnily právníkům přístup k opozičnímu předákovi a držely ho v normálních podmínkách. Chtějí například, aby ho dozorci přestali v noci každou hodinu budit, což věznice činí, jelikož ho považuje za vězně, u kterého je vysoké riziko útěku.

Litva, Lotyšsko a Estonsko dnes Rusko vyzvaly, aby zajistilo vězněnému kritikovi Kremlu co nejdříve lékařskou péči. „Přístup k lékařské péči je základní právo i politických vězňů,“ cituje Reuters ministry zahraničí pobaltských zemí.

Čtyřiačtyřicetiletý kritik Kremlu byl zadržen v lednu hned po přistání na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, vyvíjenou v Sovětském svazu. To potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruské tajné službě FSB. Moskva to popírá a zpochybňuje, zda byl opozičník vůbec otráven.

V únoru ruské soudy změnily Navalnému dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný a opozičník byl na přibližně 2,5 roku poslán do vězeňského tábora proslulého svou přísností. Navalnyj tvrdí, že byl v politickém procesu potrestán za to, že si dovolil přežít Putinem nařízenou otravu.

Západ reagoval uvalením sankcí na některé Putinovy spolupracovníky. Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.

Soliter56O ( 26. března 2021 12:42 )

Tento kolaborant a vlastizrádce si nemá na co ztěžovat, vždyť nemusel do Ruska jezdit ... Mimochodem, v USA se za vlastizradu fasují daleko vyšší tresty ...

Uživatel_5411569 ( 26. března 2021 11:26 )

Uživatel_5411569 ( 26. března 2021 11:25 )

A co doma ? Všichni zdrávi ???

gabreta ( 25. března 2021 22:46 )

To je člověk, který si bude ztěžovat kdykoli, na cokoli! Nakonec je to jeho povolání! Mohl zůstat v klidu v Německu, ale tam by ho nikdo neplatil. Tak ať si užívá placený protiputinovský tažení!!

Citronel ( 25. března 2021 20:04 )

Viděl jsem záběry z věznice z Ruska ne pro veřejnost a hodně brutální. Ale co s člověkem, kterému je všechno jedno a je mu i jedno, jestli na samotce zdechne. Prostě vyparášit kožich, to jediné platí a vždy platilo. Tento mrzák zažívá jen to co ostatní, myslim, že si nedovolí na něj sáhnout, tak ho deptaji bezbolestně psychicky. Věřim, že každý vězeň co tam sedí má připomínky k ubytování.

Zobrazit celou diskusi