Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nechceme, aby k nám chodili radikálové pod krytím uprchlíků, vzkázal Putin do Kábulu

Autor: ČTK - 
22. srpna 2021
20:20

Konflikt v Afghánistánu má přímý dopad na bezpečnostní situaci v Rusku. Prohlásil to dnes podle ruských tiskových agentur ruský prezident Vladimir Putin. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že radikální hnutí Tálibán, které minulý týden ovládlo takřka celý Afghánistán včetně metropole Kábulu, zatím dodržuje slib, že zastaví bojové akce.

Putin dnes rovněž kritizoval představu některých západních zemí poslat uprchlíky z Afghánistánu do sousedních středoasijských států blízko Ruska, dokud jsou vyřizována jejich víza do USA a Evropy. Rusko si nepřeje příchod afghánských radikálů, kteří se vydávají za uprchlíky, řekl šéf Kremlu podle agentury RIA Novosti.

„Znamená to, že mohou být vysláni bez víz do těch zemí, k našim sousedům, zatímco oni sami (Západ) se jich bez víz ujmout nechtějí?“ citovala Putina agentura TASS. „Proč tu je tak ponižující přístup k řešení problému?“ řekl šéf Kremlu při zasedání vedení vládnoucí strany Jednotné Rusko.

Agentura Reuters minulý týden uvedla, že USA tajně jednaly s řadou zemí v zoufalém pokusu dohodnout se s nimi o dočasném ubytování ohrožených Afghánců, kteří pracovali pro americkou vládu.

Putin: Nechceme tu žádné radikály

Putin dnes řekl, že Rusko, které umožňuje bezvízové cestování obyvatelům postsovětských středoasijských zemí, to odmítá. „Nechceme, aby se tu ukazovali radikálové pod krytím uprchlíků,“ řekl šéf Kremlu.

Ruský ministr zahraničí Lavrov podle agentury Interfax řekl, že Tálibán zatím dodržuje slib, že zastaví bojové akce v Afghánistánu. „Zaznamenali jsme prohlášení, která tálibové vydali k ukončení bojových akcí, amnestii pro všechny, kteří se zapojili do střetů, o potřebě celonárodního dialogu... jsou uplatňována,“ citovala Lavrova RIA.

Lavrov také řekl, že Tálibán navázal kontakty s bývalým afghánským prezidentem Hamídem Karzaiem. Tálibán podle předchozích zpráv v uplynulých dnech po slibu vytvořit mnohostrannou islámskou vládu vedl předběžná jednání s exprezidentem Karzaiem i s mírovým vyjednávačem svržené vlády Abdulláhem Abdulláhem.

Lavrov dnes také označil záměr USA svolat na prosinec virtuální summit o demokracii za pokus omezit roli OSN. Americké ministerstvo zahraničí tento měsíc oznámilo, že prezident Joe Biden se chystá svolat na 9. až 10. prosince virtuální „summit pro demokracii“. Na něm chce s lídry dalších demokratických zemí, občanské společnosti, filantropy a zástupci soukromého sektoru diskutovat o „výzvách, jimž demokracie čelí“.

dynaty ( 22. srpna 2021 23:22 )

Putin má pravdu a souhlasím s každým kdo je stejného názoru i kdyby to byl třeba Charles Michel

Zobrazit celou diskusi