Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin vyzval Rusy k očkování. Před hosty bez roušek ohlásil přídavky na děti a tepal Západ

Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
12:20

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval všechny své krajany, aby se nechali očkovat proti covidu-19. „Moji drazí, neztrácejte bdělost. Nebezpečí přetrvává,“ varoval v úvodu svého každoročního projevu před ruským federálním shromážděním, ve kterém přislíbil věnovat se především vnitřním záležitostem Ruska. Za hlavní cíl označil dosažení růstu reálných příjmů Rusů, strádajících hospodářskými a sociálními dopady pandemie. Ruský prezident ohlásil nová opatření zejména na podporu rodin s dětmi. Putin kritizoval Západ za sankce a za státní převraty, chystal se podle něj v Bělorusku. Rusko prý nechce spálit mosty, ale odpoví tvrdě na provokace.

Deník Kommersant připomněl, že k polovině dubna se nechalo očkovat okolo sedmi milionů lidí, což představuje 4,8 procenta obyvatel Ruska.

„Byl jsem si jist, že překonáme všechny potíže,“ prohlásil Vladimir Putin o pandemii koronaviru, která si podle vládního operativního štábu vyžádala životy více než 100 000 Rusů - a více než dvojnásobek podle statistického úřadu Rosstat. Ten totiž do statistik započítává i mrtvé, u kterých se nákaza zjistila až po smrti. „Statistika nám přináší neradostná čísla,“ připustil Putin, který dnes také sliboval spoluobčanům vyhlídku na prodloužení průměrné délky dožití.

Putin zostra: Na zahraniční provokace odpovíme tvrdě. „Nepřekročitelné meze“ určí sám

Hosté v sále s testy

Putin poděkoval lékařům a zdravotníkům ze všech končin Ruska, čímž vyvolal potlesk v sále zaplněném zákonodárci, gubernátory, ministry a dalšími členy vládnoucí elity, který přišli - většinou bez roušek na obličeji - do výstavní síně Manéž u Kremlu v centru hlavního města.

Všichni hosté podle agentury TASS museli prokázat potvrzení o tom, že mají negativní test na covid-19.

Myšlenku úředních cen Putin odmítl

Šéf státu připustil, že pandemie prohloubila sociální problémy a sociální nerovnosti, Rusové ji pocítili na svých příjmech. Odmítl ale myšlenku zavedení úředních cen na potraviny a další zboží, které zdražuje. „Nelze přijmout direktivní opatření, která v 90. letech vedla k prázdným pultům v obchodech,“ řekl. „Hlavní je zajistit růst reálných příjmů občanů,“ zdůraznil. „A dosáhnout hmatatelných výsledků v boji proti chudobě,“ dodal.

Stát musí poskytnout podporu především rodinám s dětmi, prohlásil Putin. „Úkolem je snížit na minimum riziko, že takové rodiny upadnou do chudoby. Opatření jsou nutná už dnes,“ zdůraznil. Prioritou mají být rodiny, kdy se o děti stará jen osamělá matka či otec. Proto od 1. června dětem od osmi do 16 let v takových rodinách bude vyplaceno v průměru 5650 rublů (asi 1586 Kč), ohlásil. Dodal, že těhotné ženy v nouzi mají dostávat 6350 rublů měsíčně. V polovině srpna se mají rodiny s dětmi ve školním věku dočkat jednorázové výplaty ve výši 10.000 rublů na školáka, a to včetně nastávajících prvňáčků.

Putin také připomněl předchozí kroky státu v tomto směru, jako je vyplácení „mateřského kapitálu“ v řádu statisíců rublů při narození potomka.

Nejdéle mluvil skoro dvě hodiny

Letošní Putinův projev je už jeho sedmnáctý, naposledy takto promluvil v lednu loňského roku.

Nejdelší řeč pronesl v roce 2018, kdy hovořil skoro dvě hodiny. Nejúspornější byl na svá slova v letech 2004 a 2005, kdy oba jeho tehdejší projevy trvaly 48 minut, připomíná TASS s tím, že v průměru poselství o stavu země trvá 75 minut.

V loňském projevu mimo jiné navrhl přijmout řadu změn v ruské ústavě, které později schvalovali Rusové v referendu. Jedna z nich mu umožňuje po vypršení současného mandátu znovu dvakrát kandidovat na prezidentský úřad, a zůstat tak v Kremlu až do roku 2036, pokud se tak rozhodne a pokud bude zvolen.

Video  Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin? Tihle mají mít na svědomí Vrbětice!  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa