Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lukašenkův obchod s lidmi: Migranti zkusili „protrhnout“ polskou hranici, u plotu živoří i děti

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. listopadu 2021
21:24
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. listopadu 2021
13:41

Skupina migrantů na bělorusko-polské hranici se pokusila vynutit si cestu přes oplocení a dostat se na polské území, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na polskou pohraniční stráž. Ministerstvo vnitra na twitteru oznámilo, že bezpečnostní složky zabránily pokusu o překonání hranice. Podle serveru Gazeta Wyborcza polské jednotky použily slzný plyn. Situace na hranici se dnes zdramatizovala poté, co se u ní dopoledne shromáždilo velké množství migrantů. Dění na hranici vzbudilo znepokojení EU, NATO i Spojených států. 

Mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn už dříve uvedl, že začal největší pokus o hromadný násilný vstup na území Polska, a situaci označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou vůči Polsku“. Podle médií je nyní na hranici obrovská skupina migrantů a polské úřady posílily ochranu hranic.

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly stovky migrantů s batohy a spacáky, kteří šli po běloruské silnici směrem k hraničnímu přechodu Bruzhi - Kuźnica Białostocka. Po několika hodinách pochodu se většina z nich utábořila u hranic, píše server Onet.pl.

Polské ministerstvo obrany dopoledne zveřejnilo záběry z vrtulníku, které zachycují situaci u obce Kuźnica. Je na nich vidět kordon členů bezpečnostních složek na polské straně a za hraničními zátarasy stovky migrantů na straně běloruské. Ministerstvo vnitra později oznámilo, že polské síly zabránily pokusu o překonání hranice, a zveřejnilo video od hraničního plotu, na kterém jsou vidět lidé snažící se překonat bariéru a bezpečnostní složky na druhé straně.

Polsko posiluje stráž na hranicích

„Velmi znepokojivé informace z hranic. V Bělorusku, nedaleko polských hranic, se shromáždila velká skupina migrantů. Právě se přesunuli k polským hranicím. Budou se snažit hromadně vstoupit do Polska,“ napsal na Twitteru mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn. V následujícím příspěvku uvedl, že je to „dosud největší pokus o hromadný násilný vstup na polské území“.

„Další informace hovoří o tom, že skupina je pod přísnou kontrolou ozbrojených Bělorusů. To oni rozhodují, jakým směrem se skupina vydá,“ uvedl v pozdějším příspěvku Žaryn, jenž současné dění označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou vůči Polsku“. Náměstek šéfa polské diplomacie Piotr Wawrzyk v reakci na zprávy uvedl, že bezpečnostní složky o situaci vědí a jsou na ni připraveny.

„Konečným cílem velké skupiny migrantů, zpozorované u bělorusko-polského hraničního přechodu Bruzhi, zůstává Německo, a ne Polsko,“ napsala dnes běloruská státní agentura Belta s tím, že to tvrdí sami migranti. Ve skupině asi 1500 lidí jsou podle Belty zejména Kurdové. „Máme s sebou děti, těhotné ženy, z nichž některé jsou v osmém či devátém měsíci. Nemáme vodu ani jídlo. Ale nepouštějí nás přes polskou hranici,“ citovala agentura jednoho z uprchlíků. Někteří z nich se hranici pokusili překročit již několikrát, ale polští vojáci je vrátili. „Ukažte nás v Německu a ve Francii, vyprávějte o nás v Evropě,“ prosí migranti podle běloruské agentury. Belta také napsala, že podle běloruských pohraničníků „lhostejnost a nelidský přístup polských úřadů“ přiměl migranty k dnešnímu zoufalému pokusu o hromadné překročení hranic.

Migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem Migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem | Reuters

V polském pohraničním pásmu platí od začátku září kvůli příchodu zvýšeného množství migrantů, zejména z Blízkého východu a Afriky, kteří se pokoušejí dostat do země nelegálně přes Bělorusko, výjimečný stav. Polská pohraniční stráž od začátku roku zaznamenala více než 30.000 pokusů o překročení hranice z běloruské strany, připomněla agentura PAP.

Nezávislý běloruský novinář Tadeusz Giczan v neděli večer na Twitteru uvedl, že v běloruském hlavním městě nejsou „téměř žádní“ migranti. Přesunuli se podle něj z Minsku na hranice s Polskem. Podle televize Belsat, vysílající z Polska pro Bělorusy, šlo v koloně několik set osob. Těsně před hraničním přechodem příslušníci běloruských složek, kteří kolonu provázeli, začali zahánět lidi do lesa. Na samotný přechod dorazili příslušníci vojsk ministerstva vnitra, uvedla stanice.

V pozoru je i Litva

Vývoj situace vyvolal znepokojení také v sousední Litvě. Kvůli pohybu velké kolony migrantů v Bělorusku směrem ke hranicím s Polskem litevská pohraniční stráž přemisťuje své síly, uvedl server Delfi s odvoláním na velitele pohraničníků, který hovořil i o zapojení vojáků. Dodal, že u hraničního přechodu Bruzhi se podle různých zdrojů pohybuje od tisíce po 5000 migrantů, a tak se Vilnius připravuje na různé možné scénáře. Bilotaitéová rovněž podle agentury Reuters uvedla, že litevská vláda by měla jednat o vyhlášení výjimečného stavu v pohraničí.

V polském pohraničním pásmu platí výjimečný stav od začátku září. Varšava se kvůli příchodu zvýšeného množství migrantů, zejména z Blízkého východu a Afriky, kteří se v poslední době pokoušejí dostat do země nelegálně přes Bělorusko, také rozhodla vybudovat 5,5 metru vysokou bariéru, která jim v tom má zabránit. Polská pohraniční stráž od začátku roku zaznamenala více než 30 tisíc pokusů o nelegální překročení hranice z běloruské strany, připomněla dnes agentura PAP.

Polsko postavilo na hranicích s Běloruskem plot z ostnatých drátů. Polsko postavilo na hranicích s Běloruskem plot z ostnatých drátů. | Reuters

Migranti jako zbraň Běloruska

Vyššímu počtu příchozích migrantů z Běloruska čelí rovněž Litva a Lotyšsko. Varšava, Vilnius a Riga viní Minsk z toho, že migranty na jejich území posílá záměrně. Činí tak podle nich ve snaze destabilizovat EU a pomstít se jí za sankce, které unie uvalila na běloruský autoritářský režim kvůli porušování lidských práv a brutálnímu potlačování běloruské opozice. Minsk obvinění z vyvolávání migrační krize opakovaně odmítá.

Minulý týden se situace vyhrotila, když si polské ministerstvo zahraničí předvolalo běloruského diplomata na protest proti vniknutí „uniformovaných ozbrojených osob“ z Běloruska na polské území. Minsk obvinění Varšavy odmítl jako zinscenované provokace.

Charitativní organizace mezitím upozorňují na to, že migranti čelí při pokusu o překročení hranic otřesným podmínkám, mrazivému počasí a nedostatku jídla, vody a lékařské péče, poznamenal Reuters. Podle polských úřadů bylo na polské straně nalezeno už nejméně sedm mrtvých migrantů, neověřené zprávy hovoří také o dalších úmrtích v Bělorusku.