Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Domácí vězení i výhrůžky: Šejchova exmanželka otevřeně promluvila o útlaku. Co Latifa?

Autor: Darina Jíchová - 
21. září 2021
19:17

Randa al-Banná (66) pochází z Libanonu a jako 18. dívka se provdala za současného dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašíd Al Maktúm (72). Je jednou z členek rodiny, které zažily jeho krutost. Na konci 70. let ji zapudil a nenechal ji vídat se s dětmi. Randa v rozhovoru pro nedělník The Sunday Times popsala, co si myslí o domnělé „svobodě“ šejchovy dcery Latify.

Princezna Latifa se v roce 2018 pokusila utéct z Dubaje, byl to už její druhý útěk, poprvé prchala ještě jako teenagerka. Svoje rozhodnutí vysvětlila na videu, kde mluvila o tom, jak hrozně se k ní otec chová. Plánovala se dostat do Indie a pak letět do Spojených států a žádat o azyl, chtěla upozornit na tíživou situaci arabských žen, které mnohdy bez svolení opatrovníka nemohou studovat, cestovat, řídit. Chtěla rovněž pomoct své starší sestře Šamze, která je po pokusu o útěk přes 20 let v domácím vězení.

Latifa nebyla úspěšná, dopadli ji otcovi muži a odvlekli ji zpět do paláce. Když se pravdu o svých dvou nevlastních dcerách dozvěděla šejchova šestá a nejmladší manželka, jordánská princezna Hajá bint al-Hussajn, rozhodla se i s dětmi odjet ze SAE do Londýna, kde se obrátila na nejvyšší soud, aby získala ochranu pro sebe i děti. Soud rozhodl v její prospěch, rozsudek zahrnoval i to, že šejch Muhammad nechal své dvě dcery unést a věznit.

Podle fotek je Latifa na svobodě

Teprve letos se případ Latify posunul dál, v únoru stanice BBC zveřejnila video, kde Latifa popisuje svoje věznění ve vile s mřížemi na oknech a ozbrojenou stráží. Na záběrech přiznává, že neví, jak dlouho to ještě vydrží. Humanitární organizace, OSN, americká a britská vláda zesílily svůj tlak na dubajskou královskou rodinu, chtěly důkazy, že Latifa je naživu. Velmi aktivní byla i kampaň Free Latifa, jejímiž čelními představiteli jsou princeznina nejlepší kamarádka Tiina Jauhiainenová z Finska a její bratranec Marcus Essabrí.

Na jaře se na internetu začaly objevovat snímky Latify, které mají dosvědčovat, že je v pořádku a na svobodě. Podle záběrů vyjela i do Evropy, nejprve do Španělska a pak i na Island, kde se setkala se svým bratrancem a vzkázala, že děkuje za podporu, ale že chce žít svůj život mimo pozornost veřejnosti. Kampaň Free Latifa na to konto ukončila svou činnost.

Princezna Latifa na dovolené ve Španělsku. Princezna Latifa na dovolené ve Španělsku. | Reuters

Šejchova exmanželka: Není to konec

Randa, která má velké zkušenosti se šejchem a královskou rodinou, tvrdí, že to rozhodně není konec. Podle ní Latifa vyměnila jedno vězení za druhé, jen to současné je prý mnohem větší. Vypověděla například, že je jen pár míst na světě, kde se cítí v bezpečí. Zmínila se o tom, že sporadicky jí šejch platí výživné, nicméně podotkla, že někdy skončí na jeho příkaz v domácím vězení. Tři měsíce takto strávila například v Římě. Ani tato zkušenost ji však neumlčela a rozhodla se promluvit s tiskem.

Není to poprvé, kdy poskytla interview, už před dvěma lety mluvila nejen o svých zážitcích, ale také o osudech princezen Latify, Šamzy a Haji. Tentokrát se s tiskem sešla v Bejrútu. „Drahoušku, nikdy jsem se nechovala špatně ani k těm, kteří mi něco udělali,“ prohlásila Randa. Novináře zajímalo, co si myslí o posledním prohlášení princezny Latify.

Šejchova dcera přes své právníky vzkázala: „Obvinění z toho, že nejsem na svobodě, jsou naprosto nepravdivá. Můžu cestovat, kam chci, a žít svůj život, jak chci. Ráda bych vás požádala, abyste respektovali mé soukromí a nechali mě v klidu žít.“

„Uvěřím, že je svobodná, až začne sama veřejně mluvit“

„Jestli je Latifa svobodná, proč jsme neslyšeli přímo od ní? Tohle je jen vzkaz, ne projev. Je jen ve větším vězení než předtím. Kdyby byla svobodná, mohla by vystoupit na veřejnosti a říct to. Uvěřím tomu, že je svobodná, až začne sama veřejně mluvit. Byla statečná a promluvila, když byla ve vězení, všichni jsme viděli to video,“ uvedla Randa. Pochybuje o tom, že šejch Muhammad svou dceru osvobodil.

„Svobodná bude teprve, až to on povolí,“ vysvětlila šejchova bývalá manželka. Randa poukázala na to, že o Šamze se stále nic neví, ta na veřejnosti nebyla vidět od únosu v Cambridge v roce 2000. Bratranec obou princezen Essabrí ještě loni vystupoval proti své rodině a dožadoval se jejich propuštění, nyní ale obrátil. K případu Šamzy uvedl: „Se svým životem se posunula dál, praktikuje islám a žije v míru“.

Dobré skutky vystřídalo domácí vězení

S Latifou se Essabrí setkal na Islandu. „Bylo skvělé ji vidět,“ komentoval. Kritici dubajského korunního prince ale příběhu se šťastným koncem úplně nevěří. „Chovali se ke mně opravdu hnusně, velmi hnusně,“ podotkla Randa, která se už nebojí o své bývalé rodině mluvit na veřejnosti. Šejch jí platil dům v Londýně a měsíční výživné, ale už přestal. Postaral se také o to, aby se její dcera z třetího manželství dostala z Libye do Itálie a po obtížném těhotenství porodila pod dohledem specialistů.

Dubajský šejch Muhammad je velkým milovníkem koní. Dubajský šejch Muhammad je velkým milovníkem koní. | Instagram šejcha Muhammada

Jenže tyto drobné dobré skutky náhle ustaly. Randa reportérům přiznala, že byla na tři měsíce zadržována v domácím vězení v bytě v Římě. Tvrdí, že ji hlídali lidé z ambasády SAE, kteří jí vzali pas a monitorovali její pohyb a telefonní hovory. Šejchův mluvčí nařčení odmítá. Nicméně Randa byla v tu dobu v kontaktu s reportérkou Louisou Callaghanovou, která za ní do Říma vyrazila poté, co dostala od ženy podivnou zprávu.

„Kapitálkami psala: Jsem v pořádku, děkuju za optání. Ve zprávě chyběl její osobitý styl. Zazvonila jsem u jejího bytu a nějaký neznámý člověk mi řekl, že je Randa v pořádku a že odpočívá, dovnitř mě nepustil,“ vypověděla novinářka.

Randa vypověděla, že římský byt si pronajala z vlastních peněz, šokovalo ji, když se jednoho dne na jeho prahu objevila žena ze SAE. „Řekla mi, že je z ambasády. Záhy mi bylo jasné, že jen tak neodejde,“ komentovala Randa. „Bez doprovodu jsem nesměla byt opustit,“ dodala. Randa má italské občanství, přesto se bála obrátit se na tamní policii, měla strach, že jsou policisté napojeni na jejího bývalého manžela.

„Největší strach jsem měla z toho, že mě donutí vrátit se do Dubaje,“ svěřila se. Do jejího bytu přišel další člověk z ambasády, muž, který tvrdil, že je šejchův zaměstnanec. „Přinesl mi dokument, na kterém stálo prohlášení, že už nebudu mluvit s médii nebo zástupci kampaně Free Latifa. Dále, že nebudu kontaktovat svou dceru a že zruším vydání svých memoárů. Nutili mě to podepsat, odmítla jsem, nakonec jsem ale nátlaku podlehla,“ svěřila se tisku.

Princezna Hajá u londýnského soudu. Princezna Hajá u londýnského soudu. | Reuters

Trest kvůli Latifě?

Poté, co dokument podepsala, dostala zpátky pas a okamžitě opustila Řím, vydala se do Londýna. Ani tam nebyla v bezpečí, po příletu ji kontaktovala další šejchova zaměstnankyně. „Řekla mi, že zprávy o tom, že Latifa je vězněna, jsou nepravdivé a že je princezna připravena si se mnou promluvit. Řekla jsem jí, ať Latifě vzkáže, že mi může kdykoliv zavolat, protože má moje číslo. Žena pak vyzvídala, jestli mi Latifa volala,“ vylíčila Randa.

Randa se celá desetiletí bála vystoupit proti mocnému šejchovi, její strach se naplno zlomil v roce 2019. „Viní mě z toho, že se chci zviditelnit, že se chci stát slavnou,“ sdělila tisku. „Jenže slavnou pro co? Protože jsem matka jeho dcery? S tím už jsem mohla vystoupit dávno,“ přece jen dodala, že rozhovor s tiskem snad přiláká pozornost její dcery princezny Manál bint Muhammad bin Rašíd Al Maktúm.

Randa dceru neviděla od chvíle, kdy jí bylo 5 měsíců a šejch je násilím oddělil. „Chci se s ní setkat, chci se sejít s ní i se šejchem Muhammadem, chtěla bych, aby dcera věděla pravdu,“ připomněla, že její dceři už je přes 40 let a má vlastní rodinu, se kterou se Randa neměla možnost seznámit. „Chci vědět, proč mi to udělal? Co jsem mu udělala?“ zakončila rozhovor Randa.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi