Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koupání v dovolenkových rájích: Nejčistší vodu má Chorvatsko a Řecko, Bulharsko nic moc 

Autor: Markéta Mikešová - 
27. června 2021
05:00

Koronavirové restrikce se uvolňují, do řady destinací už je možné vyrazit jen s antigenním testem nebo první dávkou očkování. Spousta lidí tak začala plánovat dovolenou, dost možná svou první za hranicemi od začátku pandemie. Můžou se proto hodit informace, které dovolenkové ráje mají nejčistší vodu ke koupání. Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) každý rok před létem vydává zprávu, jak si jednotlivé země na kontinentu stojí a z letošních informací mohou mít Češi radost – nejlepší vodu má Chorvatsko a Řecko. Naopak v Bulharsku pozor.

Absolutním vítězem celé analýzy je Kypr, ten se v popředí drží už několik let. U všech jeho lokací určených ke koupání bylo vyhodnoceno, že mají excelentní kvalitu vodu. V těsném závěsu se nachází Řecko, Rakousko, Chorvatsko a Malta, ty se mohou chlubit více než 95procentním skórem.

Na druhém konci žebříčku se nachází Polsko, to skončilo pouze s 22,1 procenty. To znamená, že ani ne čtvrtina jeho koupacích lokací má vodu, o které lze říci, že je excelentní kvality. Ještě hůře dopadla Velká Británie, která byla zahrnuta, přestože již není součástí Evropské unie – vysloužila si pouze 17,2 procenta. V příští analýze už země nebude, rozhodla se dále neúčastnit. Z mimounijních státu EEA hodnotila ještě Švýcarsko a Albánii.

Nijak závratných výsledků nedosáhlo ani Bulharsko, to má skóre 60,4 procenta. Slovensko je na tom obdobně, 56,3 procenta, Maďarsko také – 69,7 procenta. Většina zemí se však pohybuje nad 80 procenty, tedy drtivá většina jejich koupacích lokací je mimořádně čistá. Když zmíníme nejoblíbenější dovolenkové destinace, tak Portugalsko je na 89,2 procentech, Španělsko 88,5 procentech, Itálie 88,6 procentech a Francie 77,5 procentech.

Česko téměř bez vroubků

V datech je zahrnuto i Česko, tomu vyšlo co do počtu lokací s excelentní vodou skóre 81,7 procent. Vše si lze zobrazit na interaktivní mapě, kterou EEA vydala, je na ní vidět, kde byl vzorek odebrán a jak dopadl. Můžeme tak vidět, že jediné místo v Česku, které dostalo červený puntík (kvalita vody je tam vyloženě špatná) je Staňkovský rybník na Třeboňsku.

Vyhovující, ale stále nijak závratně čistou vodu, má podle mapy Domanínský rybník na Vysočině, Košutské jezírko v Plzni, jezero Chmelař u Litoměřic, přírodní koupaliště písníky Mělice na Pardubicku a rybník Edrovice v Rýmařově. Zbytek míst v Česku je hodnocen známkou excelentní.

Sběr dat po celé Evropě probíhal loni, hodnocen byl tedy stav v loňském roce. Meziročně ale k závratným změnám nedochází. Analyzovány byly přírodní vodní plochy (v destinacích s mořem pobřeží), umělá koupaliště zahrnuta nebyla. U několika málo lokací informace chybí, shromažďování vzorků komplikovala pandemie koronaviru.

„Kvalita vod ke koupání v Evropě je i nadále vysoká. To je dobrá zpráva pro všechny Evropany, kteří letos v létě vyrazí na pláže a koupaliště. Je to výsledek více než 40leté existence směrnice o vodách ke koupání a intenzivní práce i spolupráce specializovaných odborníků. Akční plán pro nulové znečištění přijatý v květnu napomůže tomu, aby naše vody byly i nadále zdravé a bezpečné a moře a řeky čisté,“ hodnotí výsledky Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov.

Bakterie, řasy i fekálie

Kvalita vody se posuzuje z toho důvodu, aby lidé při koupání nepřišli ke zdravotní újmě. Analýzu standardně provádějí hygienici. Ti kromě toho, že odborně zhodnotí, jak voda vizuálně vypadá, provedou testy, jestli neobsahuje fekální znečištění, bakterie E.coli, odpadky, chlorofyl a na ně navázané sinice a další řasy či bakterie Pseudomonas aeruginosa, způsobující zánět močových cest nebo očí.

S fekálním znečištěním se například na pravidelné bázi potýká Chorvatsko, jak loni, tak v letech 2019 a 2018 muselo uzavřít několik pláží u Dubrovníku, jelikož voda byla kontaminovaná. V loňském roce to způsobilo odpadní potrubí, které vedlo do moře.

Video  Fiasko, nebo hladký start? „Covid pasy máme ozkoušené,“ hlásí Dzurilla a odmítá diskriminaci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi