Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim shodil už 20 kilo: Hubne diktátor „do plavek“, nebo kvůli nemocnému srdci?

Autor: Darina Jíchová - 
18. června 2021
05:00

Už na začátku června se objevily první zmínky o tom, že severokorejský diktátor Kim Čong-un viditelně zhubl, snímky z tohoto týdne napovídají tomu, že úbytek váhy pokračuje. Experti se domnívají, že Kim mohl zhubnout už téměř 20 kilogramů, uvedl deník Daily Mail.

Nejnovější snímky vůdce KLDR pocházejí z jeho projevu na úterním plenárním zasedání ústředního výboru Korejské strany práce, kde se zmínil o napjaté situaci v zemi, kterou má na vině nedostatek potravin. Hladem podle odborníků na KLDR trpí běžní Severokorejci už delší dobu, jen málokdy se ale nouze dotkne i vládnoucí elity. Těžko tedy za Kimovým hubnutím stojí to, že by neměl co jíst. Úbytek váhy bude buď tedy záměrný, nebo způsobený nějakými zdravotními problémy, případně kombinace obojího - může shazovat kilogramy na radu lékaře.

Zdravotní stav severokorejského diktátora je v posledním roce předmětem celé řady spekulací. Když loni na jaře na několik týdnů zmizel z veřejného života, mluvilo se o tom, že musel na operaci srdce. Jeho stav po zákroku měl být vážný, weby ve správě severokorejských zběhů informovaly o tom, že by měl být Kim v kómatu či vegetativním stavu, nebo dokonce mrtvý.

Kolik už Kim zhubl?

Jižní Korea, Spojené státy nebo třeba i Japonsko se o Kimovo zdraví velmi zajímají, jejich rozvědky pravidelně sledují i jeho váhu. Při svých 172 centimetrech vážil Kim téměř 140 kilogramů. Podle indexu tělesné váhy (BMI) má těžkou obezitu, jeho doporučená váha by se totiž měla pohybovat okolo 74 kilogramů. Zatím prý shodil mezi 18 až 20 kilogramy, komentovali experti na KLDR nejnovější snímky.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na plenárním zasedání Korejské strany práce (9. 2. 2020) Severokorejský vůdce Kim Čong-un na plenárním zasedání Korejské strany práce (9. 2. 2020) | Reuters

Kim zatím oficiálně nejmenoval svého nástupce, právě proto Washington, Tokio a Soul tak pozorně sledují jeho zdraví. V rukou jeho dědice totiž bude jaderný program. Severní Korea nikdy nenechala nahlédnout do stranických kuloárů, takže se zahraniční rozvědky a experti jen dohadují, jak proces nástupnictví probíhá. Země se navíc během pandemie koronaviru ještě více uzavřela před světem.

Analytik Hong Min z jihokorejského Institutu pro sjednocení je toho názoru, že Kim hubne na radu lékařů. „Očividný úbytek váhy je pravděpodobně pokus o zlepšení jeho zdraví, ne znak nemoci,“ uvedl. „Nepřišel by na plenární zasedání, kdyby na tom zdravotně nebyl dobře,“ objasnil Hong.

Srdeční problémy mají v rodině

Kim je známý tím, že si rád dopřeje lahodné, ale tučné jídlo, hodně pije a je těžký kuřák. V rodinné anamnéze má také srdeční potíže, trpěli jimi jeho dědeček a zakladatel KLDR Kim Ir-sen i jeho otec Kim Čong-il. Oba také na srdeční problémy zemřeli. Podle lékařských expertů Kimova vysoká váha rozhodně jeho srdci neprospívá.

Další jihokorejský expert Seo Ju-Seok trvá na tom, že Kim zdravotní problémy má, jako důkaz nevidí jeho hubnutí, ale oficiální jmenování jeho „pravé ruky“. KLDR zatím nezveřejnila, kdo prestižní pozici získal. Při jeho loňské absenci experti věřili, že v případě jeho smrti, nebo pokud by nebyl schopen vládnout, moci by se ujala jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by právě ona oficiální funkci dostala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

risan ( 18. června 2021 10:02 )

NovyZakon ( 18. června 2021 05:40 )

Naše zahraniční čučkárna je dobře placená organizace nýmandů ......

frantacizek ( 18. června 2021 05:30 )

už nemá žádnou válečku, musí běhat

frantacizek ( 18. června 2021 05:23 )

no ne, hubne, nebo tady o něm píšem, že je špek.. chodí semka čmuchat!

Zobrazit celou diskusi