Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemůžu zaručit, že Navalnyj ve vězení přežije, říkal už dříve Putin. Biden hrozil „zničujícími“ následky

Autor: Darina Jíchová, ČTK, trm - 
16. února 2024
13:13

Ruský prezident Vladimir Putin už v roce 2021 před setkáním s prezidentem Spojených států Joeem Bidenem poskytl rozhovor americké stanici NBC, uvedl deník The Guardian. Jedním z témat interview byl Putinův hlavní kritik Alexej Navalnyj, který byl už v té době v Rusku vězněn. Putin odmítl, že by nařídil likvidaci Navalného. „U nás něco takového nemáme ve zvyku – někoho zabíjet,“ odpověděl Putin na otázku moderátora, zda vydal rozkaz zabít Navalného. Navajnyj zemřel v trestaneckém lágru 16. února 2024.

K Navalnému poznamenal, že nemůže zaručit, že opozičník vězení přežije. Přiznal, že si je vědom toho, že lékařská péče v ruských věznicích není nejlepší. Putin během dlouhého rozhovoru zněl dost podrážděně a odpovídal velmi vyhýbavě. „Podívejte se, není vězněný z mého rozhodnutí, takové rozhodnutí v naší zemi dělá soud,“ komentoval v roce 2021 dotazy na vězněného kritika.

Kresba Alexeje Navalného ve švýcarské Ženevě. Kresba Alexeje Navalného ve švýcarské Ženevě. | Reuters

Kauza Navalnyj

Zajímavé bylo, že Putin během rozhovoru odmítl vyslovit Navalného jméno a mluvil o něm jako o „tom člověku“. Zmínil se o tom, že doufá, že se o opozičníka zdravotníci ve věznici „dobře“ postarají. „Ale abych byl upřímný, takové zařízení jsem už dlouho nenavštívil,“ řekl Putin.

Ruská policie Navalného zadržela v lednu 2021 po jeho návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní.  Zemřel 16. února 2024 v trestaneckém lágru. Kritik Kremlu, kterému bylo 47 let, zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu.

Navalnému se po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékaři podnikli vše, aby jej oživili, ale bezvýsledně. Konstatovali pak jeho smrt, citoval list Kommersant na svém webu z vyjádření vězeňské služby.

Ruský prezident před necelými třemi roky vyloučil, že by Navalnyj měl ve vězení jiné podmínky než ostatní trestanci. „Uplatňují se vůči němu stejná opatření jako vůči ostatním. Nejsou v ničem horší než ve vztahu k jiným, kteří jsou ve vězení,“ uvedl Putin.

Americký prezident Joe Biden po tehdejším jednání s Putinem řekl, že USA  budou nadále vyjadřovat obavy v souvislosti s případem Navalného. Pokud by Navalnyj zemřel, následky pro Rusko by byly „zničující“, dodal prezident USA.

Video  Desetitisíce Sputniků v koši: Ruská vakcína na Slovensku netáhne, lékař tepe Matoviče.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5774539 ( 16. února 2024 17:40 )

Tak spojenci dodejte konečně pro Ukrajinu raketky které by poslal Zelenský do Kremlu, ať je trochu popostrčí k činnosti. Putin musí nést následky! A banka ,, Raiffeisenbank,, konečně ať opustí tento zrůdný režim.

marmat ( 15. června 2021 19:55 )

Představme si na vteřinu stejné prohlášení od představitele civilizované Evropy

Ievice-je-smegma ( 15. června 2021 19:25 )

Návrat nežádoucí.
Jede podle svého vzoru.

Zobrazit celou diskusi