Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zoufalé rodiny pátrají po dětech, které se ztratily při erupci sopky. Vulkán hrozí dál

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. května 2021
11:10

Konžské úřady v pondělí oznámily, že počet obětí po sobotním výbuchu vulkánu Nyiragongo stoupl nejméně na 32. Oblastí navíc od erupce otřásají menší zemětřesení, přičemž nejsilnější z nich dosáhlo 5,1 stupně. To lidem z města Goma ztěžuje pátrání po dětech, které se od soboty pohřešují, informovala stanice BBC. Zdrcující je i příběh ženy, která doma musela nechat nemocného manžela, když utíkala před lávou. Úřady navíc ve východokonžské Gomě nařídily evakuaci části tohoto dvoumilionového města kvůli nebezpečí další erupce.

Láva některé oblasti města zcela odřízla a zanechala za sebou jen zkázu: 500 domů bylo srovnáno se zemí. Podle UNICEFu se pohřešuje více než 100 dětí, které byly během neštěstí odděleny od svých rodičů. Charles Kambale zatím marně odklízí trosky na místě, kde byl jeho dům, a hledá své děti.

Charles nechal děti u sousedů

„Svoje nejmladší děti jsem ještě neviděl,“ v době erupce byli s manželkou na svatbě, děti ve věku 6 a 2 roky byly u sousedů doma. Kambale zvažuje, že nechá vyhlásit v rádiu, že pohřešuje dvě děti v naději, že se je podaří najít. Mezi troskami fotografové BBC zachytili nespočet dětí, ty většinou hledají kousky železa na prodej.

Tisíce obyvatel Gomy a okolí utekly na hranice s Rwandou v obavách, že by sopka mohla zabít stovky lidí jako při erupci v roce 2002, přes hranice se dostalo v sobotu v noci až 3500 osob. Lidé z Gomy jsou na rychlé útěky zvyklí kvůli ozbrojencům, kteří region terorizují už více než 25 let. Rodiče, kterým se v chaosu ztratily děti, doufají, že své ratolesti najdou v provizorním centru Červeného kříže.

Sopka Nyiragongo vybuchla na východě africké země Kongo Sopka Nyiragongo vybuchla na východě africké země Kongo | Reuters

Benisse se ztratil matce

Například čtyřletý Benisse se během erupce zaběhl, jeho matka na trhu prodávala ryby a on si v sousedství hrál s dětmi. Během katastrofy se vydal směrem k jinému městu, došel do Sake, které je 23 kilometrů vzdálené od Gomy. Spí na ulici. „Utekl jsem s kamarády, ale nevím, kde jsou, jsem tady úplně sám,“ vypověděl chlapec.

Sifa se byla podívat i v márnici

„Zatím se nám povedlo najít 530 dětí, které se ztratily během sopečného výbuchu, a 360 z nich se nám podařilo vrátit rodičům,“ vypověděl zástupce UNICEFu v Gomě Jean Metenier. Sifa Ombeneová (32) je jednou z matek, které před erupcí prodávala na trhu. „Hned jsem běžela domů pro děti, ale nebyly tam, protože utekly. Hledala jsem všude, v nemocnici, v márnici, kde mi ukázali mrtvé děti. Pak jsem je našla, jsem tak ráda, že byly naživu,“ uvedla žena.

Ernestine musela nechat manžela uhořet

Erupce sopky navždy změnila život Ernestine Kabuové (68), která se až do soboty doma starala o svého manžela. Když ale vulkán začal dštít lávu, nebyla schopná svého nemocného manžela dostat do bezpečí. „Nemohla jsem ho zachránit,“ vypověděla zlomená Kabuová. Muže by totiž sama musela odnést, místo toho udělala rozhodnutí, které jí zlomilo srdce. Manžela doma nechala a utekla do bezpečí.

Po návratu do zdemolovaného domu našla jen manželovo ohořelé tělo. „Vrátila jsem se pro něj, říkala jsem si, jsme svoji v dobrém i ve zlém, ale nemohla jsem ho dostat ven, utekla jsem a on uvnitř uhořel. Nevím, co dělat, proklínám ten den,“ řekla Kabuová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi