Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Izraelský velvyslanec pro Blesk o křehkém příměří s Hamásem: Dcery musely běžet do krytu

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, Darina Jíchová - 
25. května 2021
05:07

Příměří mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamás je křehké a bude vyžadovat spolupráci na mezinárodní úrovni. Velvyslanec Izraele v ČR Daniel Meron ale věří, že Hamás byla oslabena natolik, že se o další útok jen tak nepokusí. V pořadu Epicentrum také hovořil o vyjádření zástupce Palestiny v Praze, které ho šokovalo a které považuje za znehodnocení památky obětí holocaustu. Prozradil rovněž, co překvapilo a dojalo ministra Kulhánka na jeho návštěvě Izraele minulý týden. 

Od minulého čtvrtka obloha nad Izraelem a Gazou konečně po 11 dnech utichla, a to díky vzájemné dohodě o příměří. Je to výsledek, v který jste doufali? Jak obě strany našly společnou řeč? 

My jsme tohle násilí nezačali, bylo to nešťastné. My jsme byli napadeni, byli jsme napadeni teroristickou organizací. Reagovali jsme takovým způsobem, že to nebudou chtít udělat znova. Chtěli jsme reagovat drsně, abychom zneškodnili co nejvíce jejich vojenského potenciálu, aby nechtěli a nebyli schopni vrátit se k předešlému úsilí.

Vím, že máte čtyři děti, bylo některé z nich během tohoto konfliktu v Izraeli?Jak je na tom vaše rodina? Jsou všichni v pořádku? 

Ano, obě moje dcery, jak v Tel Avivu, tak i v Jeruzalémě, musely běžet do krytu, když začaly dopadat rakety, houkaly sirény. To je děsivá věc. Pokud se zamyslíte nad normálním životem v Tel Avivu, není to město, které by bylo blízko konfliktu. Je to velkoměsto a Jeruzalém je naše hlavní město. Je to jako, nedej bože, kdyby byla v Česku náhle a bez předešlé provokace napadena jeho velká města. Takže to pro moje děti bylo šokující, a naštěstí jsou v pořádku.

Co vám běželo hlavou, když jste denně četl, kolik raket je posíláno na Izrael?

Z osobní stránky jsem se bál o svoje blízké v Izraeli, můj bratr a jeho rodina žije v Beer Ševě na jihu Izraele, mám rodinu v Aškelonu, což je dost blízko Gazy. Ale jako profesionál, jako izraelský velvyslanec v České republice jsem se strachoval o to, jak na to tady bude pohlíženo, jestli to lidé pochopí z plného kontextu, jestli uvidí pravdu o tom, kdo to začal a že má Izrael právo se bránit.

Izrael má jeden z nejlepších systémů protivzdušné obrany, Iron Dome (železná kopule). Důvěřujete mu? Je to dost pro to, aby se Izraelci cítili v bezpečí?

Se systémem jsme velmi spokojení, bez něj bychom měli mnohem více obětí. Vyvinuli jsme ho díky skvělým technickým schopnostem našich izraelských vědců, ale také za pomoci Spojených států. Byli jsme se na systém podívat, s radostí jsem doprovodil ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, mohli jsme ho vidět ještě během konfliktu. Byli jsme se podívat na systém, setkali jsme se s vojáky, kteří tam pracují a pracují se systémem, a ano, jsme rádi, že ho máme.

Majitelka domu July Sror se svou jedinou památkou na výlet s manželem do České republiky Majitelka domu July Sror se svou jedinou památkou na výlet s manželem do České republiky | Archiv Daniela Merona

Ministra Kulhánka jsme také vzali k rozbombardovanému domu. Šli jsme dovnitř a nic tam nebylo, nic z něj nezbylo. Byl vyhořelý, všechno bylo zničené. Jediné, co zbylo, byla skříň. Řekl jsem českému velvyslanci Stropnickému: Podívejte, támhle je skříňka. Podívali jsme se dovnitř a našli jsme bílý porcelán – suvenýr z Karlových Varů. Majitelkou domu byla starší žena July Sror a ta nám řekla: Ano, to je moje vzpomínka, jediná památka na náš výlet, když mě jednou manžel vzal do České republiky a jeli jsme do Karlových Varů. Tohle na nás s ministrem Kulhánkem čekalo v tom domě. Byl to velmi dojemný okamžik.

Izrael i Hamás si připsali vítězství. Vidíte to jako potenciální problém pro budoucnost tohoto, řekněme, křehkého míru?

Vím, že z izraelského pohledu byl náš cíl dosažen, oslabili jsme Hamás a jeho schopnosti a co nejvíce jsme oddálili budoucí konfrontaci, pokud nějaká už musí přijít. Mezitím se budeme moct pokusit najít jinou cestu, jak dosáhnout zmírnění na palestinské straně. Tak abychom se znovu nedostali do podobné situace. A samozřejmě z takového výsledku nemůžeme být nadšení. Žádná válka nebo konflikt není dobrá věc. Jsme ale spokojeni, že bylo minimum obětí, ale jakákoliv oběť na obou stranách je dost. Mrzí nás, jestli byli během konfliktu zraněni civilisté. Pamatujte ale na to, že palestinský Hamás cílil na izraelské civilisty, schovával se v Gaze za civilisty, střílel na ně, to je dvojitý válečný zločin. Izrael se zaměřoval na vojenské cíle a na teroristy z Hamásu.

Velvyslanec Meron v garážích domu Velvyslanec Meron v garážích domu | Archiv Daniela Merona

Den poté, co vstoupilo v platnost příměří, vypukly střety poblíž mešity al-Aksá v Jeruzalémě. Napětí mezi Izraelci a Palestinci je založeno na dlouhé historii nepokojů a boje probíhají po celá desetiletí. Vy sám jste uvedl, že vy jste tento konflikt nevyprovokovali. Očekáváte podle vašeho názoru, že se toto příměří udrží? Je v této fázi vztahu mezi těmito dvěma národy vůbec možné, aby to bylo dlouhodobé?

Zaprvé Izrael chce dlouhodobý klid. Máme Spojené státy americké, prezidenta Bidena, který se vyjadřuje velmi jasně… USA velmi brzy vyšlou ministra zahraničí Linkena a my s ním začneme konverzaci o této situaci. Jak jsem řekl, musíme do dialogu zapojit umírněné zástupce palestinské strany. Zapamatujme si, kdo jsou ti extremisté. Hamás je teroristická džihádská organizace, která by byla ráda, aby se z celého Izraele stal Islámský stát na východní straně Středozemního moře a to není dobré pro Izrael, pro umírněné Palestince, není to dobré ani pro Evropu. Izrael bojuje bitvu i pro Evropu o to udržet demokratický svobodný stát v této oblasti a my toto musíme udržet.

Hamás je vnímán mnoha organizacemi a zeměmi jako teroristická organizace. Zajímalo by mě, jak velká je podpora Hamásu mezi arabskými občany Izraele? 

Někteří jsou přesvědčeni Hamásem, a když Hamás začal s násilnostmi,  vyzývali Araby uvnitř Izraele k útokům na Židy a bohužel někteří mladí Arabové v Izraeli, někteří s kriminální historií, útočili na Židy. To bylo politováníhodné, ale já si myslím, že drtivá většina umírněných Palestinců nechce vidět násilí, chce žít dohromady a věří, stejně tak jako Izraelci, ve vzájemné soužití. Víte, pokud tedy mohu, poslouchal jsem rozhovor se zástupcem Palestiny tady v Praze, který poskytl ČT24 minulý čtvrtek. Mluvil o Hamásu a zastával se jich způsobem, který mě šokoval. To je islamistická organizace, opravdu zde reprezentuje Hamás? Jak může hovořit o tom, jak má Hamás pravdu v této konfrontaci? Izrael bojoval také za všechny umírněné v této oblasti, a to včetně umírněných Arabů a Palestinců. Byl jsem šokován, že zástupce Palestiny v Praze je v této konfrontaci na straně Hamásu.

Já tu mám právě několik sekcí z tiskové zprávy Velvyslanectví Palestiny v Praze z 18. května, tak pokud mi dovolíte, ráda bych Vám je přečetla a poprosila Vás o komentář:

„Velvyslanectví Palestiny v Praze důrazně odsuzuje izraelskou fašistickou agresi proti palestinskému lidu, zejména v Gaze…“

„Bombardování se opět zaměřuje na infrastrukturu, a tedy na životaschopnost oblasti. Izraelci opět míří do civilních budov, včetně 23 mezinárodních, arabských a místních mediálních kanceláří. Cílem je umlčet důkazy o státním terorismu v této fašistické válce vedené koloniálními mocnostmi proti palestinským civilistům. “ Jaké myšlenky se Vám honí hlavou, když slyšíte toto vyjádření?

Je opravdu nešťastné, že se palestinský zástupce tady v Praze staví na stranu Hamásu, islamistické extremistické náboženské organizace. Pokud chcete, abych se vyjádřil k obsahu tohoto sdělení, řeknu dvě věci. Oni hovoří o Izraelských útocích na budovy. Izrael cílil pouze na vojenské cíle. Pokud tam byla budova, tak my jsme všechny uvnitř varovali, aby ji opustili, a cílili jsme na ni jen proto, že tam byly vojenské instalace. Bylo tam také něco dalšího, co řekl nejen v rámci tohoto vyjádření, ale také v jednom z rozhovorů a to bylo opravdu šokující, ohromující, jak něco takového mohou říci. Palestinský zástupce srovnával tuto situaci Izraele s Gazou a řekl, vzpomeňme si, co se stalo v koncentračním táboře v Terezíně v době nacistického Německa, když okupovali tuto zemi. Jak to může udělat, jak může něco takového říci? Je to znehodnocení památky obětí holocaustu, které byly zavražděny hroznými německými nacisty, a nadhazovat Terezín v kontextu Gazy je hanebné a já opravdu odsuzuji toto palestinské vyjádření.

Izraelská vláda je kritizována některými zeměmi, organizacemi, a dokonce i jejich vlastními občany, že páchají zločiny apartheidu a perzekuce proti Arabům. Jak na tuto kritiku odpovídáte?

Izrael je zemí demokracie a svobody a rovnoprávnosti pro všechny občany. Víte, 20 % Izraelců jsou Arabové a oni mají stejná práva, jsou izraelskými občany, mohou volit a mohou být zvoleni do Knesetu. My vlastně máme více než 10 členů Knesetu, kteří jsou Arabové. Během mé služby jsem pracoval pro zahraniční služby a tam máme Araby, máme arabského velvyslance v Africe, máme arabské soudce, lékaře, moje děti chodí na izraelskou univerzitu a mají přátele, kteří jsou arabští studenti. Takže říci, že jsme stát apartheidu..., my jsme obránci rovnoprávnosti a soužití v tomto regionu. Nechci se srovnávat s ostatními zeměmi v tomto regionu a ptát se, jak se chovají k ženám, jak se chovají ke gay komunitě, jak se chovají k dalším lidem, ale přijďte se podívat do Izraele a uvidíte, jaký je tu život, a uvidíte, jaký vtip je říci, že my jsme stát apartheidu.

Víte, toto tvrzení, které jsem zmínila, je ze zprávy organizace Human Rights Watch nazvané Překročení prahové hodnoty, která hovoří o palestinské diskriminaci. Jsou v ní tedy lži?

Oni se mýlí, totálně se mýlí v tom, dávat Izrael do kontextu státu apartheidu. Izrael je ve velmi složité situaci a byl v ní už před vyhlášením naší nezávislosti. Nezávislost, kterou Československo podpořilo jako jedno z prvních v roce 1948. Už ve dřívějších dnech arabská populace odmítla arabské vedení, židovský stát a židovskou přítomnost v regionu a i nadále v tom pokračují. Teroristická organizace na nás útočí, co můžeme dělat? Jakýkoliv stát, Česká republika, nebo jakýkoliv jiný stát, který by byl pod útokem, by se bránil. Nemáme žádnou jinou možnost. My jsme se ubránili s minimálně možným počtem obětí mezi civilisti. Udržujeme princip proporcionality, to znamená naše odpověď nemůže být zveličená, musí počítat s civilisty v oblasti atd. Je tragické, co se děje v Gaze. Nelíbí se mi to o nic víc, než někomu jinému, je to tragické. Izrael ale opustil Gazu v roce 2005, doufali jsme, že Gaza se stane Singapurem Středního východu, ale místo toho teroristická organizace Hamás převzala moc v roce 2007 a dva miliony lidí zajala jako rukojmí. Je to problém mezinárodní komunity, to, co se děje v Gaze. Izrael potřebuje najít budoucnost s umírněnými Palestinci, ne s extrémisty.

Řekl jste, že vojenský potenciál Hamásu byl zničen. Jak dlouho si myslíte, že potrvá Hamásu, aby se vrátil a byl znovu připraven zaútočit?

Myslím, že když lídři Hamásu vylezli v pátek, v sobotu z podzemních tunelů, tak byli v šoku z devastace jejich vojenského zázemí. Měli pod zemí tunelový systém, který je stál stovky milionů korun, promiňte dolarů. Tyto peníze utratili za vojenské zařízení místo toho, aby je dali chudým lidem v Gaze. Tato zařízení jsme docela dost zdevastovali a doufám, že bude trvat dlouho, než se dostanou zpátky k vojenským možnostem, které měli předtím. Myslím, že je potřeba, aby úsilí bylo mezinárodní, a je třeba zabránit tomu, aby se zbraně a vojenská pomoc dostaly do Gazy. Také je třeba zabránit tomu, aby se peníze používaly na vojenské vybavení.

Co si myslíte, že by izraelská vláda mohla udělat lépe, aby zajistila mír, řekněme, v dohledné budoucnosti?

Nyní jsme v procesu vytváření nové vlády v Izraeli. Brzo snad budeme mít novou vládu a ta vláda uvede do svého programu jednání o prosazování míru s umírněnými Palestinci, ne s extrémisty. Musíme uklidnit Palestince na extrémní straně a jednat s těmi na straně umírněné.

Zmínil jste, že váš premiér Benjamin Netanjahu má poněkud problémy s formováním vlády. Někteří říkají, že tento konflikt, i když ta cena za to je jistě velmi vysoká, mu pomohl posilnit jeho pozici, i když ta cena za to je jistě velmi vysoká.  Myslíte si, že je blízko k vytvoření nové vlády? A souhlasíte s tímto tvrzením?

Nevím, a mohu vám říci, že premiér nemluvil o politice jedenáct dní během tohoto konfliktu. Vedl vládu a operaci dohromady s naším ministra obrany. Ministr obrany je z jiné politické strany a dnes řekl, že pracoval s premiérem na sto procent, aby v tomto konfliktu nebyl prostor pro politikaření. Jestli budeme mít v Izraeli brzy vytvořenou vládu. Nevím, to jde mimo mě. Nikdo to neví. Pan Lapid je teď ten, kdo má dalších jedenáct, dvanáct dní na to, aby zkusil zformovat vládu. Pokud neuspěje,  tak Knesit může rozhodnout o nějakém dalším členovi, že bude premiérem, nebo by to mohlo vést k dalším, pátým volbám za dva roky, což není něco na co by se většina lidí těšila.

Poslední otázka, než se přesuneme k dalšímu tématu. Zmínil jste amerického prezidenta a americkou podporu. Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi však trvalo 8 dní, než vyjádřil podporu příměří. Myslím, že můžeme říci, že Donald Trump by pravděpodobně reagoval jinak. Vnímáte to jako známku měnícího se postavení USA vůči Izraeli?

Ne, myslím si, že podpora Spojených států amerických, americké vlády, prezidenta Bidena je jednoznačná. Je silná a jasná, slyšel jsem, co řekl prezident, co řekl ministr zahraničí Blinken i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Pelosi. Všichni jasně vyjádřili podporu bezpečného Izraelského státu. A je to pravda, že na americké politické scéně zazněly některé hlasy, které kritizovaly Izrael, ale americký vláda jednoznačně podpořila Izrael.

Pane velvyslanče, žijete v České republice od března 2017. Jak se vám váš pobyt u nás líbí?

Moc si to tady užívám a to hlavně ze dvou důvodů. Za prvé je to krásná země, procestoval jsem ji od Ostravy po Karlovy Vary, z Liberce po Šumavu i Telč. Je to opravdu nádherná země a máme tu spoustu přátel. A za druhé to, že můžu jednoznačně říct, že Česká republika je nejlepší přítel Izraele z celé Evropy a je mi ctí tady být a reprezentovat stát Izrael.

Rok a půl jste s námi prožíval pandemii. Jak změnila vaše názory na Českou republiku? A jak pandemie podle vás Česko změnila?

Česká republika si jako většina zemí po celém světě prošla strašnou dobou, zažila těžké chvíle během pandemie. Je pro mě patrná snaha a zlepšení, kterých bylo dosaženo. Za poslední týdny jsme viděli dramatické zlepšení, a to v řadě případů. Jsem hrozně rád, že se země znovu otevírá. Rád bych viděl svoje krajany Izraelce, jak se vrací do Prahy. Město milují a brzy se sem vrátí, protože vy se znovu díky opatřením a dobře postupující vakcinaci otevíráte. Jsem také velmi rád, že Izrael bude moct pomoct České republice s odbornou konzultací. Přední izraelští lékaři a experti komunikují s vašimi předními lékaři a experty. Doktor Smejkal byl nedávno v Izraeli a byli tam i další experti. Děláme hodně výměn. Česku jsme poskytli také naše vakcíny, a pokud jich budeme mít dost, je možné, že budeme moct poskytnout další. Takže jsme v nepřetržitém kontaktu a situaci sledujeme velmi důkladně, během vrcholu pandemie s obavami, ale nyní v době velkého zlepšení s úlevou.

Pokud srovnáte naše dva národy, jaký je největší rozdíl v chování Izraelců během pandemie v porovnání s Čechy? 

To je velmi složitá otázka. Jak víte, v Izraeli už máme pandemii za sebou. Lze říct, že pandemie v Izraeli skončila, už žádnou pandemii nemáme. Můžeme to probrat, jestli chcete. Ale ano, i my jsme si prožili těžké období. Bylo vidět, jak byla veřejnost frustrovaná a lidé už více nechtěli. Bylo obtížné být zavřený doma, nesetkávat se s ostatními, nevídat rodinu, a to ať už v Izraeli, nebo v České republice. Tady v Česku jste během první vlny byli jedna ze zemí, které nejlépe zvládly pandemii, mezi prvními jste zavedli nošení roušek. Byla to skvělá lekce pro zbytek světa. Pak přišla druhá a třetí vlna, situace byla velmi špatná kvůli mutacím. A vy jste byli ve velmi tíživé situaci, ale zvládli jste se z toho dostat. A nevím, jaké jsou rozdíly, my jsme měli štěstí v tom, že jsme vakcíny měli rychleji než ostatní země a použili jsme je. To je důvod, proč jsme na tom lépe.

Kolik lidí je v tuto chvíli plně očkováno v Izraeli a co bude dál, pokud jde o boj proti koronaviru?

Pamatujte na to, že populace v Izraeli je 9,3 milionu, takže je to podobné jako v České republice. K dnešnímu dni jsme naočkovali 10,6 milionu vakcín první dávky a 56 procent veřejnosti je naočkováno. Když se ale podíváte na věkové skupiny, nad 50 let je naočkováno 92 procent. To je většina osob, které byly nemocné. Takže jsme v situaci, kdy včera náš ministr zdravotnictví mohl oznámit v podstatě konec pandemie. Během dvou týdnů uvolníme veškeré restrikce, už žádné roušky nebo zelené pasy a podobně. Jediným opatřením, které bude dál platné, se týká vstupu do země, protože se bojíme, že by se k nám dostala nová mutace. Takže bude obtížné dostat se sem. Turismus ještě není plně obnovený, ale od 1. června je Izrael zemí, která překonala pandemii.

Izrael v příštích několika dnech navíc začne očkovat děti od 12 let. Bude nějaký zásadní rozdíl v tom, jak byli očkováni dospělí, nebo jak se na to Izrael připravuje?

Takže během 2 týdnů začneme s vakcinací skupiny mladistvých od 12 do 15 let, jako první na světě. Přistoupili jsme k tomu s velkou opatrností a po mnoha testech a také potom, co jsme viděli, že Pfizer byl schválen pro děti v USA. Naše úřady ho také schválily. Povede to ke svobodě ve škole a v celém vzdělávacím systému. Pro naše děti jsme si odložili mnoho vakcín. 

Rozdíl je v tom, že očkování není povinné, rodiče se mohou rozhodnout, jestli děti nechají očkovat, nebo ne. Takže neříkáme: Musíte to udělat. Záleží na uvážení rodičů. Půjde však o stejnou dávku, stejnou vakcínu, hlavně Pfizer, ale nejen ten bude podáván dětem.

Jakými dalšími vakcínami budete očkovat děti?

V této fázi zatím Pfizer.

V Česku se nám podařilo vystřídat čtyři ministry zdravotnictví a ten čtvrtý má, řekněme, co dělat, aby si udržel svou pozici. Co si myslíte, když vidíte nejnovější vývoj naší politické situace?

Pandemie si vybírá daň na společnosti i na politické scéně a rozumím tomu, že lidé jsou frustrovaní a hledají, kdo je za to zodpovědný. Nevím, proč jste měli čtyři ministry. My jsme měli dva ministry během jednoho roku pandemie a dva ředitele ministerstva zdravotnictví. Veřejnost je velmi netrpělivá, lidé chtějí vidět výsledky a hledají, koho vinit. Neumím říct, co se stalo a proč. Prostě jen vím, že se lidé chtějí vrátit do normálu.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v Izraeli zamířil na místo dopadu jedné z raket Palestinců (20.5.2021) Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v Izraeli zamířil na místo dopadu jedné z raket Palestinců (20.5.2021) | Foto Blesk - Jakub Poláček
Podle ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka se brzy uskuteční setkání izraelské a české vlády. Co si myslíte, že bude tématem tohoto jednání a kdy se bude konat?

Bude se konat po zformování nové izraelské vlády, takže proběhne až za několik týdnů. Máme toho hodně na společném programu, spolupracujeme na technologii, na nejnovější technologii, projektech Země pro budoucnost a Start-Up Nation, na obou se podílíme společně, učíme se jeden od druhého. Mimochodem tento víkend jsme měli svého druhu úplně první hackathon, kdy izraelští a čeští studenti pracovali na různé technologii. Šlo o technologie na pomoc týraným ženám ve vzdělávacím systému a toho, jak jim podobné technologie mohou pomoct. Byl to skvělý příklad, jak bychom mohli a měli spolupracovat.

Spolupracujeme také na vědecké úrovni, v zemědělství, hledáme řešení krize na hranicích, které země čelí po mnoho let. Spolupracujeme na poli kybernetiky, na poli zdravotnictví. Jak jsem zmínil, nedávno jsme otevřeli Centrum česko-izraelských inovací v Olomouci. Znovu skvělá spolupráce. Takže toho je hodně. Možná nejsme sousední země, ale jsme si velmi blízcí naším duchem a mentalitou a společně působíme v řadě odvětví. 

Co máte nejraději na české kultuře a Češích? Překvapilo vás něco? Je něco, co jste o Češích před příjezdem možná nevěděl?

Ano, nevěděl jsem, že zdejší kultura je tak úžasná. Praha je jedno z nejlepších kulturních center v Evropě. A nejde jen o současnou kulturu, ale i předešlou, třeba tu stovky let starou. Když se projíždíte po zemi a vidíte ty nádherné zámky, stovky let starou architekturu, budovy v Praze i celé zemi, když posloucháte v Praze hudbu, orchestr, filharmonii nebo kvartety, města jsou plná hudby a kultury. Jsou tu muzea, Národní galerie s překrásnými expozicemi. Tak, jak jsem to nečekal. Byla to tady pro mě dost ohromná dávka kultury a její kvality.

Video  Stropnický z Tel Avivu o izraelském konfliktu a životě pod palbou raket  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

A co česká povaha? Překvapilo vás na ní něco?

Myslím, že Češi jsou obecně vzato velmi slušní lidí. Jsou velmi ale velmi loajální přátelé a hodní lidé. Jedním slovem dobří lidé. Cení si přátelství a rodinných vztahů. A to je něco, čeho si vážíme i v Izraeli.

Vím, že v létě opouštíte svou funkci izraelského velvyslance v České republice. Je něco, co vám bude po odchodu chybět? A už víte, co budete dělat dál?

Chybět mi toho bude hodně: země, lidi, historie. Dlouhodobou historii tady mají i Židé, to je pro mě velmi důležité – ty vztahy s lidmi. Bude mi chybět taky klid, je to velmi klidná země. My bohužel žijeme ve velmi bouřlivém regionu. Je to živá země, ale někdy prostě chcete klid, chcete žít v míru. Nedávno jsem dětem posílal obrázky zdejší scenérie – rád cestuju. O víkendu jsem byl na Kokořínsku a poslal jsem jim fotky zeleně a stromů a tak dále. Děti mi říkaly, jak je to neuvěřitelné, protože jejich scenérie je z většiny žlutá a hnědá a moje zelená.

A co budu dělat, až odsud odejdu? Ještě nevím, budou doufat, že cokoliv, kde budu v kontaktu s Českou republikou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa