Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tvrdý izraelský úder v Gaze: K zemi šla i budova s kanceláří renomované agentury

Aktualizováno -
15. května 2021
16:45
Autor: ČTK - 
15. května 2021
15:15

Po dnešním útoku izraelského letectva ve městě Gaza se zřítila budova, v níž měla kanceláře americká tisková agentura AP a katarská televize Al-Džazíra. Podle izraelské armády ji využívalo vojenské křídlo Hamásu. V objektu měly kanceláře AP a Al-Džazíra. Izraelská armáda majitele budovy před blížícím se útokem varovala a objekt byl evakuován. Bylo v něm také mnoho bytů a jiných úřadoven. Podle izraelské armády budovu  využívalo vojenské zpravodajské křídlo hnutí Hamás.

Deset lidí, dvě ženy a osm dětí, zemřelo ve městě Gaza při nočním izraelském náletu proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Podle agentury AP šlo o úder s největším počtem obětí od začátku nynější izraelské operace proti Hamásu v Pásmu Gazy. Později izraelské rakety zasáhly budovu v Gaze, kde měla kanceláře agentura AP a katarská televize Al-Džazíra. Objekt byl po varování předem evakuován. Při raketovém útoku zemřel dnes na předměstí Tel Avivu jeden muž. Násilnosti, které původně vypukly v Jeruzalémě, se v posledních dnech rozšířily do smíšených židovsko-arabských měst v Izraeli.

Protesty, které přerostly v násilné střety, v pátek zachvátily i okupovaný Západní břeh Jordánu, kde izraelské jednotky zastřelily jedenáct Palestinců.

Tou je pro Palestince vznik samostatného státu Izrael v roce 1948. V důsledku této události ze svých domovů odešlo nebo z nich bylo vyhnáno 700.000 Palestinců.

V pátek do regionu přicestoval americký diplomat Hady Amr, který se pokusí dosáhnout uvolnění napětí, a na neděli je naplánované zasedání Rady bezpečnosti OSN. Izrael odmítl egyptskou nabídku na uzavření ročního klidu zbraní s Hamásem.

Radikální hnutí od pondělního večera odpálilo proti Izraeli stovky raket, na což izraelská armáda odpovídá nálety na cíle v Pásmu Gazy, a nevylučuje ani pozemní invazi. Izraelská armáda informovala, že v noci na dnešek se terčem jejích útoků staly kromě jiného rampy pro odpalování raket, včetně té, odkud byly v pondělí vystřeleny rakety na Jeruzalém. Izraelská bomba podle palestinské agentury Vafa zasáhla třípodlažní dům v utečeneckém táboře ve městě Gaza; v troskách zemřelo deset lidí. Místní obyvatelé vypověděli, že izraelská letadla bez předchozího varování shodila na dům nejméně tři bomby. Později dnes se po izraelském náletu zřítila také výšková budova v Gaze, v níž měla kancelář agentura AP a Al-Džazíra. Před tímto útokem izraelská armáda v předstihu varovala, takže objekt, kde bylo i mnoho bytů a dalších úřadoven, byl včas vyklizen.

Armáda Hamás obvinila, že kanceláře sdělovacích prostředků využíval jako lidské štíty, a zdůraznila, že civilisty v objektu varovala v dostatečném předstihu, aby se mohli evakuovat. „Teroristická skupina Hamás záměrně umisťuje své vojenské aktivity do centra civilní populace v Pásmu Gazy,“ uvedla izraelská armáda.

Infrastruktura v Pásmu Gazy, které od nástupu radikálů z Hamásu k moci blokuje Izrael a Egypt, se dostává do stále zoufalejšího stavu. Podle OSN obyvatelé tohoto území musejí každý den počítat s osmi- až dvanáctihodinovými výpadky dodávek elektrické energie, nejméně 230.000 z nich má omezený přístup k vodě. Na hustě obydleném území žijí dva miliony lidí, většinou potomci uprchlíků z dnešního Izraele.

V izraelském městě Beerševa dnes podle policie střepina rakety zasáhla dům. Poškodila ho, nikdo ale neutrpěl zranění. Cílem útoků se staly také Aškelon a Ašdod. Poplašné sirény se rozezněly i v Tel Avivu, z jihu města se ozývaly výbuchy. Mluvčí policie informoval, že po výbuchu rakety zemřel 50letý muž na telavivském předměstí Ramat Gan. Hospodářská metropole Izraele se terčem silného raketového ostřelování stala také v noci na středu.

V pátek pozdě večer kdosi hodil zápalnou bombu do bytu arabské rodiny v Tel Avivu, přičemž 12letý chlapec utrpěl popáleniny a desetiletá dívka zranění hlavy. Ve městech obývaných Židy i Araby výtržníci v posledních dnech ničí synagogy nebo arabské obchody, mezi oběma znepřátelenými skupinami propukají pouliční bitky. Prezident Reuven Rivlin tyto nepokoje označil za občanskou válku.

Násilnosti mezi Izraelem a Hamásem nyní eskalovaly nejvíce od poslední války v roce 2014. Konflikt se výrazně zostřil v pondělí večer, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpověděl masivní raketovou odvetou. Ostřelování předcházely koncem ramadánu vícedenní střety Palestinců s izraelskou policií v Jeruzalémě, městě s klíčovým významem pro obě strany. Kvůli současným bojům asi 10.000 Palestinců podle údajů OSN uprchlo ze svých domovů. Palestinská strana hlásí zatím 140 mrtvých, Izrael na své straně registruje devět mrtvých. Agentura Reuters informovala, že Egypt do Gazy vyslal deset sanitek, aby do egyptských nemocnic odvezly lidi zraněné při izraelských útocích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

donypan ( 16. května 2021 11:28 )

Kdo si myslel,že židé a mislimové budou žít v pohodě vedle sebe byl naivní.To zavinila OSN když po válce vyhranila židům území.

frantacizek ( 15. května 2021 18:57 )

tím jsem ti odpověděl asi na budoucí otázku, proč se do toho montuje Izrael.. Má tam své lidi, kteří tam chtějí zkrátka být na tom historickém území Palestiny. tento spor nemá řešení

frantacizek ( 15. května 2021 18:55 )

problém je ten, že 2 třetiny toho území jsou pořád Izraelci, zbytek arabští Palestinci a ti by rádi autonomii. Jediné, co mě napadá, jak to tam zklidnit, je poslat jim tam Josefa Koktu a prohlásit ho za ajatollaha, pač ten je v klidu furt a neměl by je tak kdo hecovat ještěže nelétají na kobercích jak Alladin, pač to by obešli i ten protiraketový deštník Izraele

frantacizek ( 15. května 2021 18:05 )

vždy o božstva - střet judaismu a islámské kultury, Palestinci by rádi taky vlastní stát, když si jej historicky vydobyli Izraelité. No není lepší věřit jen v samé jedničky na výzo??

Zobrazit celou diskusi