Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Únos letadla s kritikem Lukašenka: Zadržený novinář poprvé promluvil, lídři EU urgují sankce

Aktualizováno -
24. května 2021
22:08
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. května 2021
07:40

Vlády západních států zuří, Spojení státy i Evropská unie vystoupily proti „únosu“ letadla, které spáchal režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka. Let aerolinek Ryanair na spoji Atény-Vilnius byl odkloněn ze své trasy a musel přistát v Minsku. Následně byl zatčen běloruský blogger a novinář Raman Pratasevič (26), v neděli byla v Minsku zadržena i jeho přítelkyně, Ruska Sofia Sapegaová. Zatím není jasné, kde a jak je mladík držen, mluví se o možnosti, že je v kritickém stavu v nemocnici. Běloruský provládní server však zveřejnil video, kde Pratasevič sám říká, že je v pořádku. Lídři zemí EU večer vyzvali k přijetí dalších sankcí vůči Bělorusku.

„Šokující, neomluvitelné, nepřípustné,“ těmito slovy popsali západní politici čin Běloruska. Podle amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena „šokující čin spáchaný Lukašenkovým režimem ohrozil životy více než 120 pasažérů, včetně občanů USA“.

Blogger se bojí trestu smrti

Šéf americké diplomacie dále řekl, že Spojené státy podporují „co nejrychlejší setkání Rady Mezinárodní organizace pro civilní letectví“. „Požadujeme mezinárodní vyšetřování a koordinujeme nejbližší kroky se svými partnery. Spojené státy stojí po boku lidí v Bělorusku,“ napsal Blinken na twitteru.

Stroj musel přistát v běloruském Minsku, protože běloruské řízení letového provozu informovalo o potenciální hrozbě na palubě. Na palubě nic neobvyklého nalezeno nebylo, ale zadržen byl jeden z pasažérů - blogger Pratasevič, který je kritický vůči autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Svědci z paluby vypověděli, že Pratasevič „byl extrémně vyděšený“ a spolucestujícím se svěřil s tím, že se obává trestu smrti.

V tuto chvíli nejsou informace o tom, kde je novinář držen. Jeho běloruský kolega Tadeusz Giczan s odkazem na Pratasevičovičovu matku uvedl, že se mladík nachází v nemoci, navíc kritickém stavu, protože má nemocné srdce. Nicméně tuto informaci záhy popřel provládní server tut.by, který zveřejnil video s Pratasevičem, kde hovoří o tom, že ačkoliv se nachází ve vězení, je v pořádku. Přiznal se také k organizování protestů proti Lukašenkovi.

Akce podle běloruských médií proběhla na Lukašenkův přímý rozkaz, letadlo se i se zbytkem cestujících pak vrátilo do Vilniusu, přistálo o šest hodin déle, než mělo. EU i USA požadují okamžité propuštění Prataseviče a plné vyšetřování incidentu.

„Podle našich informací běloruská strana přes letové dispečery pohrozila sestřelením letadla, pokud nouzově nepřistane v Minsku,“ uvedl představitel běloruské opozice Pavel Latuška.

Polský generální prokurátor nařídil vyšetřování vynuceného přistání. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího prokuratury. Dotyčný letoun byl registrován v Polsku, a tak se tamní úřady domnívají, že případ spadá pod polskou jurisdikci.

Polská vláda podle soukromého rádia RMF se chystá nařídit aerolinkám LOT, aby při svých letech míjely běloruský vzdušný prostor. Podle mluvčího LOT žádné rozhodnutí ještě nepadlo, ale společnost zvažuje změnu leteckých tras.

EU: Bude to mít následky

„Vyzývám spojence z NATO a EU, aby okamžitě reagovali na hrozbu, které běloruský režim vystavil mezinárodní civilní leteckou dopravu. Mezinárodní společenství musí podniknout okamžité kroky, aby se toto neopakovalo,“ uvedl litevský prezident Gitanas Nauséda, dožaduje se také uvalení dalších ekonomických sankcí.

„Toto nehorázné, šokující a nelegální chování bude mít následky,“ pohrozila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Až takhle daleko může diktatura zajít, aby umlčela kritický hlas a napadla svobodu projevu – unesla letadlo, aby zadržela novináře a aktivistu Ramana Prataseviče. Demokratické státy by měly stanout společně, bránit své hodnoty a jednat,“ takhle reagovala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO).

Předseda amerického senátního Výboru pro zahraniční vztahy Bob Menendez společně se svými evropskými protějšky vydal prohlášení, ve kterém odsoudil Lukašenkovu akci a označil ji za „pirátství“ a vyzval zákazu všech letů nad Běloruskem. Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell prohlásil, že „nucené přistání bylo zcela nepřípustné“, francouzský ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari byl chováním Běloruska „omráčen“.

Kulhánek: Bizarní akce s vážnými důsledky

„Únos letadla je nepřijatelný,“ napsal na twitteru. „Tahle Lukašenkova bizarní akce bude mít vážné důsledky,“ přidal se britský ministr zahraničí Dominic Raab. Pozadu nezůstal ani český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Je neakceptovatelné, že běloruský režim zneužil mezinárodní letecké právo k pronásledování svých oponentů. Důrazně vyzýváme k vyšetření případu a k okamžitému propuštění Ramana Protaseviče a všech pasažérů letu Ryanair do Vilniusu,“ uvedl na svém twitteru.

Náměstek ministra zahraničí Jan Kohout v pondělí vyjádřil běloruskému velvyslanci Valeriji Kurdjukovovi důrazný protest v souvislosti s vážným podezřením na porušení mezinárodního práva v letectví. Vyzval též k okamžitému propuštění novináře a opozičního aktivisty Ramana Prataseviče a jeho přítelkyně. Ministerstvo zahraničí o tom informovalo na svém webu.

Česká republika bude trvat na důkladném mezinárodním vyšetření incidentu, který podle ministerstva ohrozil životy pasažérů a posádky a který běloruské orgány zneužily k pronásledování jednoho ze svých kritiků. „Všechny reakce bude koordinovat na nejvyšší úrovni se svými partnery v Evropské unii,“ uvedl resort.

„Evropská unie tohle nemůže nechat bez následků,“ dodal německý ministr zahraničí Heiko Maas.

„Lukašenko a jeho režim znovu ukázali své opovržení pro mezinárodní společnost a její obyvatele. Lhaní o hrozbě bomby na palubě a vyslání stíhaček, aby odklonili let do Minska a zadrželi novináře je nebezpečné a odporné,“ prohlásila americká velvyslankyně pro Bělorusko Julie Fisherová.

Cichanouská létá stejným spojem

Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, potvrdila jméno zadrženého s tím, že mu v Bělorusku hrozí „trest smrti“. „Raman Pratasevič je běloruský novinář, fotograf, blogger a aktivista, pracoval jako fotograf pro velká běloruská média, byl zapojen do žurnalistického programu Václava Havla,“ napsala Cichanouská. Odhalila rovněž, že minulý týden byla na palubě stejného spoje Athény-Vilnius jako v neděli Pratasevič.

Vyzvala také k uvalení sankcí na Bělorusko, které by mohly zahrnovat i vyřazení země z Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Žantovský doporučil předvolání běloruského velvyslance

Incident komentoval rovněž někdejší velvyslanec v USA, Velké Británii či Izraeli Michael Žantovský. „Novinář Raman Pratasevič, kterého nechal teroristickým způsobem unést Lukašenko, je absolventem Stipendijního novinářského programu Václava Havla, který spolu s Rádiem Svobodná Evropa/Svoboda organizuje Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. Ministr Kulhánek by si i kvůli tomu měl předvolat běloruského velvyslance a poslat ho zpátky do Minsku. Na hrubý pytel hrubá záplata,“ napsal na svém facebooku. Což se v pondělí stalo.

Kreml připomněl vynucené přistání letadla s bolivijským prezidentem

Západ by podle ruské diplomacie neměl být šokován případem s letadlem společnosti Ryanair, Podle agentury TASS to prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Šokuje to, že Západ označuje případ ve vzdušném prostoru Běloruska za 'šokující',“ uvedla mluvčí a dodala, že šokovat by mělo být buď vše, včetně „vynuceného přistání letadla bolívijského prezidenta v Rakousku na žádost USA, anebo by nemělo šokovat analogické chování druhých“. Vyčetla také „civilizovaným demokraciím“ a „západním demagogům“ chování podle antického přísloví „quod licet Iovi, non licet bovi“ (co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi), jakož i „krev a utrpení milionů lidí po celém světě“.

Zacharovová připomněla případ z července 2013, kdy bolivijský prezident Evo Morales strávil proti své vůli noc a dopoledne na letišti ve Vídni, kde muselo jeho letadlo při cestě z Moskvy neplánovaně přistát. Několik evropských zemí mu totiž zakázalo přelet v obavě, že se na palubě skrývá Američan Edward Snowden, kterého USA obvinily ze špionáže, krádeže státních dokumentů a neoprávněné manipulace s nimi a vydaly na něj mezinárodní zatykač. V cestě do Bolívie Morales mohl tehdy pokračovat až, když se vyjasnily zmatky, které jeho odlet provázely. Incident pobouřil země Latinské Ameriky.

Opustili letadlo i agenti KGB?

„Bylo to v podstatě letecké pirátství, státem podporované,“ řekl Coveney ve vysílání irského veřejnoprávního rozhlasu RTÉ. Stejná slova použil v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Newstalk také šéf aerolinky Ryanair, přičemž hovořil také o „státem podporovaném únosu“.

Bělorusko v neděli donutilo přistát na letišti tamního hlavního města letadlo Ryanair směřující z Atén do Vilniusu, a to i za pomoci vyslání stíhačky. Když po několikahodinové zastávce znovu vzlétlo, mezi cestujícími už nebyl Pratasevič a podle některých médií ani jeho přítelkyně a několik dalších osob.

„Zdá se, že záměrem úřadů bylo odstranit novináře a jeho doprovod na cestě,“ řekl dnes výkonný ředitel Ryanair. „Máme za to, že na letišti bylo také vyloženo několik agentů KGB,“ dodal O'Leary. V nedělním prohlášení přitom aerolinka chybějící osoby vůbec nezmiňovala a uvedla, že běloruské úřady jejímu letadlu po kontrolách umožnily odletět „spolu s pasažéry a posádkou po přibližně sedmi hodinách na zemi v Minsku“.

Hlavní téma summitu

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie nakonecvyzvali unijní přepravce, aby se vyhýbali přeletům běloruského vzdušného prostoru. Chtějí rovněž znemožnit přelety a přistání běloruských aerolinek na území členských států EU.

Ievice-je-smegma ( 26. května 2021 12:59 )

Opakuječ Lukašenkův komunistický blábol. Žádná bomba v letadle nebyla ani nepřišlo vydírání.

brano34 ( 26. května 2021 06:24 )

Pokud by letadlo nepřistálo, měli agenti další úkoly?
Bylo by letadlo sestřeleno?

wenzel trousil ( 25. května 2021 10:17 )

ZAchranili mu zivot!!! Co kdyby to ERO opravdu bouchlo??

wenzel trousil ( 25. května 2021 10:15 )

NIkulin,,ted mu CR vyplaci odskodneni!!! Verstanden? Hermafrodite?

wenzel trousil ( 25. května 2021 10:14 )

Kdepak, kvuli hrozbe ze nad Vilniusem ma letadlo vybouchnout!!! To mas ztoho ze meles nesmysly s plnou hubou koblih!!

Zobrazit celou diskusi