Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Světová rarita na pokraji vyhynutí: Stromové lvy v Ugandě vraždí kvůli černé magii

Autor: Pavla Rašticová - 
22. května 2021
12:39

„Nemůžu vám slíbit, že je dnes uvidíme. Po tom posledním vraždění už jich tu moc nezbylo. Naposledy je viděli před třemi týdny,“ vysvětluje nám místní průvodce Darius, když projíždíme bránou do sektoru Ishasha v Národním parku Queen Elizabeth na západě Ugandy. Míní tím vzácnou raritu, stromové lvy, které je možné vidět jen na dvou místech na světě – tady a v národním parku Lake Manyara v Tanzánii.

Název stromoví lvi může znít poněkud bizarně všem, kteří toto neobvyklé chování nikdy neviděli. Dokonce i ostřílení zvířecí behavioristé (specialisté na chování) souhlasí s tím, že lvi nejsou evolučně přizpůsobeni k tomu, aby zdolávali stromy a váleli se ve větvích. Ve skutečnosti však nic takového jako stromový lev neexistuje, neboť lezení na stromy je zvykem získaná dovednost. Nelze však popřít fakt, že téměř nikde jinde na světě lvy neuvidíte chovat se takto.

Lvi údajně začali šplhat po stromech v rámci behaviorální adaptace, aby se chránili před otravným kousavým hmyzem. Jiní zvířecí behavioristé zase tvrdí, že se tak snaží uniknout horku, které sálá savana. V korunách stromu je totiž ovlažuje chladný vánek a nemusí se bát, že je z denního spánku vyruší zakopnutí tunového buvola. Kromě toho je tato poloha vynikajícím vyhlídkovým bodem, ze kterého lze pozorovat pohyb kořisti, jež zrovna po pláních hledá pastvu a vodu.

„I když lvi nejsou uzpůsobeni k lezení po stromech, tyto zvláštní skupiny dokázaly tuto schopnost v průběhu času zvládnout a naučit svá mláďata; skvělý příklad naučeného chování na rozdíl od přirozeného instinktu,“ uvádí server Discover Africa. Lvi se však nikdy nebudou na stromech pohybovat tak mrštně jako levharti, pro které je koruna stromu přirozenou domovinou. Právě kvůli tomu se nevyhnou pádům, které nezřídka mohou skončit až tragicky.

A pády ze stromů nejsou bohužel jediné nebezpečí, které tomuto králi zvířat hrozí. „Ještě před pěti lety jsme jich tu měli více než třicet a šance vidět je na stromech při safari byla takřka stoprocentní, teď jsou na pokraji vyhynutí,“ vysvětluje nám Darius, sedmatřicetiletý rodák z Rwandy, kterou musel ve svých deseti letech kvůli občanské válce a genocidě opustit.

Jen během letošního března přišel park Queen Elizabeth o šest těchto vzácných tvorů, čímž se jejich populace v sektoru Ishasha zúžila na pouhých devět jedinců. „Je to strašná rána pro stromové lvy. Není vůbec jasné, jestli se tu populace zachová, protože vychovat mláďata do dospělosti není vůbec jednoduché. Hrozí jim nebezpečí od hyen a nezřídka kdy se stává, že je požírají i sami lví samci,“ vysvětluje náš průvodce, když s námi jezdí okolo všech potenciálních útočišť těchto postupně mizejících zvířat.

Rituály černé magie

Podle serveru Kampala Post příslušníci místní komunity v březnu otrávili šest lvů kvůli čarodějnickým rituálům. Uganda Wildlife Authority (UWA) ve svém prohlášení uvedla, že mrtvoly velkých šelem byly nalezeny uvnitř parku. „Zbytky jejich rozřezaných těl byly obklopeny mrtvými supy, což poukazuje na otravu,“ uvádí UWA.

„Po dopadení čtyř podezřelých odvedli pachatelé bezpečnostní tým na místo, kde byly nalezeny tři lví hlavy ukryté na stromě a čtvrtá pohřbená s 15 nohami pod stejným stromem. Podezřelí uvedli, že jednu nohu upustili v parku, “ uvádí ugandská policie.

Nakonec byli podle serveru Chimp Reports ze zabití lvů obviněni dva muži – Robert Ariyo a Vincent Tumuhirwe, kteří se také přiznali, že z těl odvedli tuk a snažili se prodat lví drápy na černém trhu. V případě prokázání viny jim hrozí dlouhé roky za mřížemi. 

„Části lvích těl se v černé magii používají k výrobě silného lektvaru, který má sloužit k odhánění kouzel,“ vysvětluje nám Darius, který nad činy místních kroutí hlavou. Přitom přítomnost velkých koček přináší místním komunitám nemalé peníze. Dvacet procent příjmů parku jde komunitám žijícím v okolí. „Kdyby jim UWA přestala peníze dávat, už dávno tu žádní lvi nejsou,“ doplňuje Darius.

Tahouni ekonomiky

Bohužel se v Ugandě nejedná o ojedinělý incident. V roce 2018 bylo ve stejném národním parku otráveno 11 lvů, včetně osmi mláďat. V některé z okolních komunit usoudili, že jim zabíjejí dobytek. Úředníci uvedli, že před smrtí těchto 11 jedinců měla Uganda odhadem 400 lvů, z nichž 100 žilo v národním parku Queen Elizabeth. Podle serveru Kampala Post jsou lvi klíčovou turistickou atrakcí v ugandských národních parcích. Cestovní ruch je nejvýznamnějším odvětvím ugandské ekonomiky, na HDP se podílí deseti procenty.

Podle skupin na ochranu divoké zvěře může za úbytek lvů na africkém kontinentu především ilegální obchod se zvířaty, pytláci a lovci trofejí. K tomu se přidává ztráta přirozeného prostředí šelem, špatná regulace legálního obchodu a změny klimatu. V africké divočině žije 20 tisíc lvů, což je téměř desetkrát méně, než tomu bylo před sto lety, jak uvádí server NPR. Lvi jsou v současné době na seznamu „zranitelných“ na „červeném seznamu“ ohrožených druhů, který sestavila Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Po více než hodině nekonečného pojíždění po parku se konečně dočkáme – v koruně obřího fíkovníku egyptského si spokojeně hoví dva samci. I když měli uprostřed dne půlnoc a vypadali jako nejlínější zvířata na světě, svým způsobem se u toho dokázali tvářit hrozně majestátně. „Aspoň že to kodrcání stálo za to!“ radujeme se s mým spolucestovatelem. Měli jsme velké štěstí, že se nám je podařilo vystopovat, protože s postupným ubýváním těchto nádherných zvířecích obrů je šance na jejich spatření rok od roku nižší. 

Video  Smečka lvů ulovila buvola přímo před vyděšenými turisty  - YouTube/Marten Lange
Video se připravuje ...

frantacizek ( 22. května 2021 15:19 )

nepoc­hopi­telné­..kr­ásní tvorové

Zobrazit celou diskusi