Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tyranosauři se překvapivě podobali moderním vlkům. Také žili ve smečkách, tvrdí vědci

Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
22:39

Masožraví dinosauři z rodu tyranosaurů patrně nebyli osamělí lovci, jak se dlouho předpokládalo, ale spíš společenští jako například moderní vlci. Vyplývá to z nové studie výzkumníků z americké Arkansaské univerzity, napsal list The Guardian.

Paleontologové s teorií týkající se života těchto obávaných predátorů přišli při zkoumání naleziště v chráněné přírodní oblasti Grand Staircase-Escalante National Monument v americkém státě Utah. S pomocí geochemické analýzy kostí a hornin zjistili, že zdejší četné fosílie patří tyranosaurům, kteří uhynuli ve stejnou dobu.

Aby mohli vědci potvrdit, že zvířata udržovala čilý a stálý společenský život, bude však zapotřebí dalších důkazů, uvedla bioložka Kristi Curryová Rogersová. „Je možné, že tato zvířata žila nedaleko sebe, aniž by cestovala jako jedna společenská skupina, a shromáždila se jenom v těžkých dobách, kdy ubývalo zdrojů,“ vysvětlila vědkyně.

Bohaté naleziště zkamenělin v Utahu objevil v roce 2014 paleontolog Alan Titus, od té doby zde vědci odkrývají další a další pozůstatky dávných ještěrů. „Považuji to za nález, který se vám povede jen jednou za život. Pravděpodobně už další natolik vzrušující a vědecky významné místo jako tohle za svůj profesní život nenajdu,“ uvedl Titus.

Teorie o tom, že tyranosauři žili ve společenstvích, se poprvé mezi paleontology objevily před 20 lety v návaznosti na objev desítek fosílií těchto predátorů v kanadské Albertě. Podpořil je pak nález dalšího masového pohřebiště v americké Montaně. Mnoho vědců však teorii zpochybňuje, protože se domnívají, že dinosauři neměli dostatečnou mozkovou kapacitu na to, aby dosáhli sofistikovaných společenských interakcí, uvádí Titus.

Kromě tyranosauřích pozůstatků vědci v Utahu objevili také fosílie sedmi druhů želv, několika druhů ryb a rejnoků, dva další exempláře dinosaurů a téměř kompletní kostru mladého zástupce rodu deinosuchus - vyhynulých obřích krokodýlů z období svrchní křídy. Na rozdíl od tyranosaurů však ostatní zvířata podle všeho neuhynula ve stejnou dobu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi