Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přívaly sněhu, 6 mrtvých a tisíce nehod v USA. Kevin strávil 10 hodin uvězněný v autě

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. prosince 2020
12:32

Na severovýchod Spojených států udeřila první letošní sněhová bouře, která na některých místech přinesla dlouho nevídané a někdy i rekordní množství sněhu. Bouře, která od meteorologů dostala jméno Gail, si vyžádala nejméně 6 životů. Silné sněžení doprovází také vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině. Americká Národní meteorologická služba (NWS) proto vyzvala občany, aby co nejméně cestovali, varuje také před možnými výpadky elektřiny, živel způsobil více než 1000 dopravních nehod. Panují rovněž obavy z toho, že by bouře mohla narušit distribuci vakcíny proti covidu-19, napsala agentura Reuters. Nebezpečí bouře si na vlastní kůži vyzkoušel Kevin Kresen (58), který na 10 hodin uvízl v autě.

NWS upozornila, že v nejhůře zasažených oblastech bude cestování nebezpečné až nemožné. Ve městě New York napadlo stejně sněhu jako loňskou zimu při všech sněhových bouřích dohromady. Tři letiště, které město obsluhují, musely zrušit asi 20 až 30 procent letů, omezení postihlo také železniční dopravu.

Jedním z letů, který i přes bouři vzlétl, byl spoj společnosti Spirit Airlines na lince Las Vegas-Washington, letadlo svou cestu zvládlo dobře. Do problémů se dostalo až při přistání, po namrzlé ranveji mu to klouzalo, až sjelo z dráhy a zastavilo se na trávě. Mluvčí letiště potvrdil, že nikdo ze 111 pasažérů na palubě nebyl zraněn.

Sněhová bouře v USA, (18.12.2020). Sněhová bouře v USA, (18.12.2020). | Reuters

Muž málem zmrzl v autě

Také Kevin Kresen z města Candor zápolil s živlem, bouře ho na 10 hodin uvěznila v autě, když ho pluh v obci Owego zahrnul sněhem, jeho vozidlo bylo pokryté 1,2 metru sněhu. Muž si neměl ani možnost zatopit, když ho policisté konečně našli a vysvobodili, měl omrzliny a silné podchlazení. Kresen byl okamžitě převezen do nemocnice.

Celý region zasypal sníh, v průměru v oblasti nasněžilo přes metr sněhu. Kresen za svůj život vděčí seržantu Jasonovi Cawleyovi, který reagoval na jeho opakované volání na tísňovou linku. Muž se snažil dovolat hned několikrát, nebyl ale přesně schopen popsat, kde ho pluh odsunul ze silnice a zasypal.

Když Cawley dorazil na předpokládané místo nehody, viděl jen hroudy sněhu, kterými se musel prohrabat, až narazil na okno Kresenova vozu. Uvězněný muž uvnitř auta mrznul, pluh totiž auto poškodil tak, že si nemohl ani zatopit.

Starosta: Lidi, berte to vážně

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvatele, aby situaci „brali vážně“, jedná se podle něj totiž o bouři, kterou město nezažilo několik let. Kvůli živlu se ještě více omezil již tak pozastavený život v nejlidnatějším americkém městě. Školy přešly plně na distanční výuku, není možné se najíst ani na zahrádkách restaurací a neplují trajekty.

Sněhová bouře v USA, (18.12.2020). Sněhová bouře v USA, (18.12.2020). | Reuters

Ve městě Glenville ve státu New York napadlo za pět hodin přes 76 centimetrů sněhu, rekord však ohlásilo město Binghamton, kde se za dva dny objevilo 114 centimetrů sněhové pokrývky. Přes metr napadlo i na různých místech v Pensylvánii.

„Byla to velmi obtížná, rychlá bouře, při níž spadlo neuvěřitelné množství sněhu,“ prohlásil šéf silničářů pro jedno z předměstí města Albany Tom Coppola. Na některých místech podle něj měly problém projet některé úseky i vozidla údržby s pluhy.

Podle Reuters byly podmínky na silnicích na mnoha místech zrádné, na dálnici I-80 v Pensylvánii zemřeli dva lidé a řada dalších utrpěla zranění v havárii asi 60 vozidel. V New Yorku se zranilo šest lidí při hromadné havárii 27 automobilů, podle guvernéra v celém státu došlo celkem k 600 nehodám. V celé postižené oblasti pak bylo hlášeno přes tisíc nehod.

Živel se přehnal také přes metropoli Washington a státy Virginia a Západní Virginia. Celkově zasáhl oblast, na které žije asi 50 milionů lidí. Bouře se nyní přesunula nad město Boston a části Nové Anglie, pak zamíří nad Atlantický oceán. V Bostonu napadlo zatím něco přes 20 centimetrů, sněžení tam má však v pátek ještě pokračovat.

Obavy kvůli vakcíně proti koronaviru

„Sledujeme velmi pozorně distribuci vakcíny,“ řekl guvernér státu New Jersey, kde státní dopravní společnost NJ Transit pozastavila i pro dnešek veškerou vlakovou dopravu a významně omezila autobusové spoje. „Pokud jsme už tak neměli dost starostí, tak je tohle další rozměr,“ poznamenal s tím, že dodávku očkovacích látek vyvinutých společností Pfizer očekávalo mezi středou a pátkem 35 místních nemocnic.

Zatím se však podle něj nestalo, že by se očkovací látka nedostala tam, kam měla, dodávka se maximálně v některých případech zpozdila. Situaci ohledně rozvozu vakcíny sleduje také federální ministerstvo zdravotnictví.

Video  „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi