Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezidentská kampaň v USA vrcholí: Trump se obul do průzkumů, Biden slíbil akci s Obamou

Autor: ČTK - 
29. října 2020
08:40

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek v rámci předvolební kampaně zamířil do Arizony, kde na mítinku ve městě Bullhead City mimo jiné prohlásil, že nevěří „falešnému průzkumu“, podle nějž ve státě Wisconsin zaostává za svým demokratickým rivalem Joem Bidenem o 17 procentních bodů. Biden, který dnes v domovském státě Delaware v předstihu odvolil, oznámil, že na sobotním mítinku v Michiganu poprvé vystoupí společně s exprezidentem Barackem Obamou.

Nový předvolební průzkum nálad voličů ve Wisconsinu týden před hlasováním zveřejnili jeho zadavatelé - list The Washington Post a stanice ABC. Podle něj v tomto státě bude pro Trumpa hlasovat 40 procent voličů a pro Bidena 57 procent. Wisconsin patří ke státům, které se mohou přiklonit jak na stranu republikánského, tak demokratického kandidáta. Při minulých volbách tam Trump Hillary Clintonovou porazil jen těsně.

Americký prezident Donald Trump uspořádal předvolební setkání v Arizoně (28. 10. 2020) Americký prezident Donald Trump uspořádal předvolební setkání v Arizoně (28. 10. 2020) | ČTK / AP / Ross D. Franklin

„Bude tady obrovská červená vlna,“ řekl v Arizoně s odkazem na erbovní republikánskou barvu prezident. Ten s odvoláním na vlastní data tvrdí, že v klíčových státech, jako jsou Florida, Georgia, Michigan nebo právě Wisconsin, nakonec získá převahu. Průzkum favorizující Bidena označil za „falešný".

Biden ve čtvrtek ohlásil, že v sobotu poprvé vystoupí na jedné z předvolebních akcí společně s Trumpovým předchůdcem Obamou, za jehož úřadování v Bílém domě zastával funkci viceprezidenta. Zatím však neupřesnil, ve kterém městě ve státě Michigan budou z jednoho pódia ke svým příznivcům mluvit.

Trump v roce 2016 vyhrál v Michiganu s rozdílem 11 000 hlasů, což bylo jeho nejtěsnější vítězství ze všech amerických států, které tehdy ovládl, upozornila agentura AP.

Více o prezidentských volbách v USA čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi