Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Oblíbenou premiérku vyzvala na souboj další žena. „Drtička“ na ni však nestačila

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. října 2020
09:33

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (40) a její labouristé obhájili volební vítězství. Vyzyvatelkou nejoblíbenější ministerské předsedkyně v dějinách země byla přitom další žena - lídryně Novozélandské národní strany Judith Collinsová (61), která si vysloužila přezdívku „Drtička“. A to hlavně kvůli nebojácnému postoji k nelegálním pouličním autozávodům. Strana Ardernové však získala kolem 50 procent hlasů, opoziční strana pak 26 procent.

O vítězství labouristů a Ardernové skoro nikdo nepochyboval, politologové se zabývali spíše otázkou, zda bude strana potřebovat koaličního partnera, nebo zda se stane první stranou od roku 1996, která získá většinu i bez koalice.

Collinsová tak měla před sebou nelehký úkol, kterého se ale ujala s vervou. Letos už je přitom třetím politikem, který se vystřídal v čele Národní strany. Její předchůdce „vydržel“ jen 53 dní.

Premiérka Ardernová obstála v mnoha nelehkých zkouškách, za svůj postoj během děsivého masakru v mešitách města Christchurch, kde bělošský extrémista zastřelil 51 lidí, byla obdivována a chválena po celém světě.

Na rozdíl od mnohých dalších světových lídrů zvládla i koronavirovou krizi, ani jí se ale v rámci jejího řešení nevyhnulo pár „zaškobrtnutí“. Mnoho Novozélanďanů využilo možnost volit dříve, zvláště ze strachu z nákazy, k urně se vydalo už 1,6 milionu voličů z 3,5 milionu registrovaných, tedy 46 procent, včetně Ardernové i Collinsové.

„Drtička“ versus dobrotivá Ardernová

Dvě političky ucházející se o post premiérky nemohly být víc rozdílné. Ardernová si vybudovala reputaci na základě toho, že se nesnižuje ke „špinavé politice“, svou politickou kariéru postavila na dobrotě, empatii a vlídnosti. Je bývalá příslušnice mormonské církve, jejímž základním pilířem je právě dobrosrdečnost.

Collinsová je praktikující křesťanka, která proslula tvrdou politikou a ostrým jazykem, během své politické dráhy byla zapletena do několika kontroverzí. V roce 2014 rezignovala na svůj post ministryně spravedlnosti poté, co se údajně zapojila do kampaně proti tehdejšímu šéfovi Národního úřadu pro boj proti podvodům za účelem podkopat jeho autoritu a zbavit ho funkce. Kvůli manželovi se dostala do střetu zájmů. „Příště budu opatrnější,“ okomentovala tehdy skandál.

„Moji rodiče jsou pro mě ztělesněním novozélandského ducha a kultury: Poctiví, těžce pracující lidé, kteří se nebojí nazývat věci pravými jmény,“ komentovala svou rodinu. Collinsová pochází z venkova, bývalá právnička je nejmladší ze šesti dětí. Do roku 2002 působila jako advokátka, posledních 18 let se věnuje politice. Sama sebe ve svém životopise nazývá „politickou přeživší“.

Collinsová má za vzor „železnou lady“

Ne vždy ale měla plnou podporu rodičů, provdala se totiž za policistu čínsko-samojského původu Davida Wong-Tunga a její otec se vztahem nesouhlasil. Proto pár utekl a vzal se tajně v Hongkongu. „Chtěli jsme předejít traumatu, že by můj otec a zbytek rodiny na svatbu odmítli přijít,“ odtajnila během jednoho z rozhovorů. Collinsová je velkou fanynkou někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové a stejně jako „železná lady“ též tvrdě prosazuje své zákony.

Jako ministryně spravedlnosti a následně policie a nápravných zařízení se zasadila o posílení pochůzkářů o 600 strážníků a zakázala kouření ve vězení. Přezdívku „Drtička“ si vysloužila poté, co vydala svolení, aby policie směla zdemolovat auta nelegálních závodníků. Na rozdíl od Ardernové se nikdy netajila tím, že má velké politické ambice a touží se stát premiérkou.

Ještě na počátku roku 2020 to vypadalo, že Novozélandská národní strana bude mít u voleb nějakou šanci, labouristé i Ardernová ztratili podporu, lidem se zdálo, že nenaplnili své sliby. Pak ale udeřil koronavirus a Ardernová předvedla, že má krizi pevně v rukou, což vyniklo zvláště v porovnání s ostatními zeměmi, které selhaly. V květnu za premiérkou stálo 86 procent Novozélanďanů.

Collinsová a její strana nemají moc prostoru, kde mohou své soupeře napadnout. Jediné pole představuje ekonomika. Podle Collinsové vláda Ardernové není a nebude schopna zvládnout státní dluh, recesi a nezaměstnanost. „Státní hospodářství nejsou Monopoly,“ opřela se do současného vedení země.

Ardernové pomohl koronavirus

„Možná kdyby nebyl koronavirus, byla by tu nějaká šance, že labouristé s Ardernovou neuspějí, to by před námi byly zřejmě velmi těsné volby,“ podotkla politoložka Lara Greavesová z Univerzity v Aucklandu. Dodala však, že i když Ardernová bude ve své vládě pokračovat, slibované „transformativní“ změny s největší pravděpodobností nenastanou.

Pravděpodobným koaličním partnerem labouristů bude opět Strana zelených Nového Zélandu, která v průzkumech zaznamenala mezi šesti a osmi procenty. Druhému nynějšímu koaličnímu partnerovi labouristů, straně Nový Zéland především vedené vicepremiérem Winstonem Petersem, klesly preference a hrozí jí, že se do parlamentu nedostane.

Původně se mělo hlasování uskutečnit v září, bylo ale o měsíc odloženo, když se v srpnu ve městě Auckland objevilo nové ohnisko koronaviru. Ani tam se již nyní virus nepřenáší, nakaženo je na Novém Zélandu jen několik lidí, kteří se vrátili ze zahraničí a jsou v karanténě.

Vedle voleb ještě referendum

Současně s parlamentními volbami se na Novém Zélandu uskutečnila i dvě referenda: o legalizaci rekreačního užívání marihuany a eutanazie.

V případě schválení možnosti eutanazie by na dobrovolný odchod ze života měli mít nárok pouze lidé, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí a pravděpodobně jim nezbývá více než šest měsíců života. Mělo by se jednat o pacienty, kteří prožívají „nesnesitelné utrpení“, jemuž nelze žádnými prostředky ulevit. Nevyléčitelně nemocní by si smrtící látku mohli aplikovat sami, nebo by jim ji mohl podat lékař či zdravotní sestra. Eutanazie je ve většině zemí světa nelegální, v nějaké formě ji umožňuje například Švýcarsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Kanada či Kolumbie.

V případě legalizace marihuany by si lidé mohli koupit až 14 gramů této drogy denně a vypěstovat dvě rostliny. Podle průzkumů jsou ale šance na schválení tohoto návrhu menší než v případě eutanazie. Ardernová v předvolební kampani přiznala, že v mládí marihuanu vyzkoušela, odmítla ale prozradit, jak bude v referendu hlasovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi