Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Meteorologická bomba“ udeřila v Británii a Irsku. Bouře Ellen kazí lidem dovolenou

Autor: Darina Jíchová - 
20. srpna 2020
23:05

Velkou Británii a Irsko kromě koronaviru trápí také bouře Ellen, která udeřila silou větru 120 kilometrů za hodinu, způsobila výpadky proudu, lokální záplavy a rozbouřila moře, jehož vlny dosahovaly výšky až 4 a půl metru. Meteorologové varují, že vichřice bude řádit dál. „Bude hůř,“ upozornila meteorologická služba. Odborníci mluví o „meteorologické bombě“. Nepříznivé počasí představuje drastickou změnu od slunečného minulého týdne, uvedl list Daily Mail.

Miliony Britů a Irů tráví poslední prázdninové dny v kempech, čáru přes rozpočet jim udělala bouře Ellen, která se na Britské ostrovy přihnala ve středu a řádit má celý čtvrtek i v pátek. Doznívat bude ještě o víkendu. Podle meteorologů jde o nejhorší bouři za poslední půlrok. Silný nárazový vítr zasáhl především západ souostroví, ušetřen podle předpovědí nebude ani východ.

V Británii a Irsku udeřila bouře Ellen, (20.08.2020). V Británii a Irsku udeřila bouře Ellen, (20.08.2020). | Reuters

Meteorologové: Je to konec léta

Ve středu vysoké vlny bičovaly pobřeží Cornwallu, na 100 domácností bylo bez proudu. Meteorologové varují před záplavami. Srážky mají sice opadat, ale výstraha platí až do neděle. Experti bouři Ellen považují za „meteorologickou bombu“ kvůli její „explozivní cyklogenezi“, tedy jejího zesílení cyklónové cirkulace v atmosféře.

„Od čtvrtka do neděle se můžeme připravit na to, co jsme viděli ve středu – extrémní nárazový vítr, občasné přívalové deště, mimořádně vysoké vlny. Prohlubuje se také nízká fronta, poklesne teplota. Víc než léto to bude připomínat podzim. Lidé by si měli dát pozor hlavně na padající větve a vyvrácené stromy,“ zanalyzoval meteorolog Marco Petagna.

Zobrazit celou diskusi