Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trumpová se chystá na reparát. Bude zase „opisovat“ od Obamové v řeči pro sjezd republikánů?

Autor: Darina Jíchová - 
20. srpna 2020
07:25

První dáma Spojených států Melania Trumpová se pečlivě připravuje na sjezd Republikánské strany, který proběhne příští týden. Má na něm přednést jeden z nejdůležitějších projevů na podporu svého manžela, prezidenta a republikánského kandidáta v blížících se volbách Donalda Trumpa. Pro slovinskou exmodelku to bude svým způsobem reparát, před čtyřmi lety se jí výstup před republikány moc nezdařil, její řeč byla jasně opsaná z proslovu někdejší první dámy Michelle Obamové, připomněl list Daily Mail.

Trumpová v úterý 25. srpna promluví ze slavné Růžové zahrady Bílého domu, kterou minulý měsíc začala renovovat, prezident svou řeč pronese o dva dny později z jižního trávníku. Obnova Růžové zahrady, kterou nechal zbudovat v roce 1962 prezident John F. Kennedy pro svou manželku Jackie, vzbudila dohady mezi uživateli twitteru. Zajímalo je hlavně, kdo práce financuje. Trumpová vysvětlila, že peníze jdou ze „soukromých finančních darů“.

Právě Jackie Kennedyová je jednou z první dam v historii USA, ke kterým je Trumpová přirovnávaná. Spojuje je nejen vytříbený módní vkus, ale i to, jak si obě střeží své soukromí. Slovinská exmodelka svou předchůdkyni ráda cituje, je otázkou, zda nějaký výrok Kennedyové zařadí do chystaného projevu. „Naše země prochází obtížnou dobou jako nikdy předtím, ale Bílým dům a jeho Růžová zahrada zůstávají symbolem naší síly, odolnosti a kontinuity,“ prohlásila Trumpová.

Změny kvůli koronaviru

Republikánský sjezd začne v pondělí 24. srpna, jeho oficiální program ještě nebyl zveřejněn. Organizátoři měli co dělat, aby zvládli změny týkající se sjezdu, některé mítinky se měly konat prezenčně, kvůli obavám z koronaviru ale proběhnou přes online platformy.

Trumpová se během srpna na veřejnosti moc nepohybovala, většinu času tráví v manželově golfovém klubu v New Jersey, kde relaxuje a čerpá energii na sjezd. Do Bílého domu se s mužem a synem vrátila na konci minulého týdne, tento týden se účastnila stého výročí 19. dodatku ústavy USA, kterým ženy získaly právo volit. Na oslavu dorazila celá v bílém, což je symbolická barva sufražetek.

Fanoušci první dámy doufají, že svým projevem napraví přešlap z roku 2016, kdy některé pasáže byly slovo od slova opsané z řeči Obamové z demokratického sjezdu 2008. Trumpová tak ztratila mnoho příznivců a po čtyřech letech to patří mezi věci, které jí Američané vyčítají nejvíce. Podle průzkumů ale dál zůstává nejoblíbenější členkou Trumpovy rodiny.

Kdo mohl za přešlap z roku 2016?

Stejně jako v roce 2016 i během letošní kampaně první dáma jen zřídka doprovázela prezidenta na mítinky s voliči, je tedy otázkou, jak velkou roli v boji za Trumpovo znovu zvolení jeho manželka zastává.

Vinu za „zpackanou“ řeč z roku 2016 přijala tehdy jedna z asistentek Trumpové Meredith McIverová. „Melania Trumpová vždycky Michelle Obamovou obdivovala, při přípravě svého projevu si pročítala její proslovy a McIverová pak některé pasáže zařadila do její řeči,“ vysvětlila tehdy tisková mluvčí Trumpové.

„Byla to moje chyba, cítím se hrozně za nepříjemnosti, které jsem Melanii a Trumpovým způsobila. Omlouvám se také paní Obamové,“ reagovala před lety McIverová. Trumpové nabídla rezignaci, ta ji ale nepřijala.

Trump se postaví Bidenovi

Prezidentské volby v USA proběhnou 3. listopadu, Trumpa a jeho vicepremiéra Mikea Pence vyzve demokratický kandidát Joe Biden. Ten nominoval na svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Senátorka by se v případě Bidenovy výhry stala nejen první ženou, ale navíc první ženou tmavé pleti, která by zastávala druhou nejdůležitější pozici ve vládě USA.

Video  Trump přiletěl s Melanií na Floridu, nenechala se vzít kolem ramen  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi