Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Vrazi.“ Demonstranti v Bejrútu pronikli na ministerstvo. Premiér chce nové volby

Aktualizováno -
8. srpna 2020
20:30
Autor: ČTK - 
8. srpna 2020
16:02

Libanonská policie v sobotu zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří se snažili dostat přes zátarasy k budově parlamentu v Bejrútu při protestu proti postupu vlády v souvislosti s ničivým úterním výbuchem v přístavu. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví si tragédie vyžádala již 158 mrtvých a více než 6000 zraněných. Dalších 21 lidí se stále pohřešuje. Desítky rozhněvaných demonstrantů pak pronikly na pozemek libanonského ministerstva zahraničí a skandovali protivládní slogany, píše agentura Reuters. Podle agentury AP šlo o zhruba 200 lidí včetně veteránů. Část z nich se dostala do budovy ministerstva a zapálila dokumenty a fotky prezidenta. Při střetech s demonstranty v centru libanonského hlavního města Bejrútu zemřel policista.

Premiér Hasan Dijáb večer uvedl, že jedinou cestou z nynější krize je uspořádat předčasné parlamentní volby a že podá příslušný návrh. 

„Z této krize se bez předčasných parlamentních voleb nemůžeme dostat,“ prohlásil a doplnil, že on sám za hluboké ekonomické a politické problémy země nemůže. Také řekl, že je připraven ve funkci zůstat další dva měsíce, aby umožnil politikům spolupracovat v zavádění strukturálních reforem.

Na náměstí Mučedníků v centru libanonské metropole se demonstranti začali scházet již nedlouho po poledni místního času. Někteří z nich drželi podle Reuters v rukou napodobeniny šibenic i s provazy a s nápisem: „Odstupte, nebo budete viset.“

Ministerstvo jako ústředí revoluce

V centru metropole, kde se demonstranti střetli s policií, byla podle agentury Reuters slyšet střelba. Při střetech mezi demonstranty a pořádkovými silami bylo podle Libanonského Červeného kříže zraněno přes 110 lidí, 32 z nich bylo odvezeno do nemocnice, zatímco zbytek byl ošetřen na místě.

Demonstranti podle AP uvedli, že se ministerstvo zahraničí stane ústředím revoluce, a vyzvali vládu k demisi. Voják ve výslužbě Samí Ramá na schodech ministerstva přečetl prohlášení poté, co desítky lidí pronikly do budovy. „Tato vláda musí odstoupit,“ řekl. Demonstranti přišli s vlajkami, na nichž je zatnutá pěst, jež se stala symbolem celostátních protivládních protestů, které v zemi zasažené hlubokou hospodářskou krizí trvají mnoho měsíců.

Střety si vyžádaly první oběť

„Zůstaneme tu. Vyzýváme libanonský lid, aby okupoval ministerstva,“ řekl jeden demonstrant do megafonu. Agentura Reuters s odkazem na bejrútskou policii oznámila, že při střetech zemřel jeden policista. Policista zemřel poté, co spadl do výtahové šachty, když utíkal před demonstranty, kteří ho honili, uvedl podle Reuters jeho kolega.

Podle odhadů agentury se nakonec na místě shromáždilo na 7000 lidí, někteří z nich házeli kameny. Slzný plyn pořádkové síly použily proti demonstrantům, kteří se snažili překonat zátarasy v ulici vedoucí k budově parlamentu. V živém televizním přenosu z demonstrace bylo několik zkrvavených lidí, které patrně zasáhla policie gumovými projektily. „Lid chce pád režimu,“ skandovali někteří. Jiní nesli transparent s nápisem „Odejděte, jste vrazi“.

Mnozí Libanonci protestují proti vládě již od loňského října. Během demonstrací žádali, aby odešlo celé vedení země. Přičítají mu rozsáhlou korupci, která Libanon přivedla k hluboké ekonomické krizi. Teď, kdy se vyjasňují okolnosti ničivé exploze, nevěří, že státní instituce dospějí k pravdivému závěru. Řada Libanonců si v této souvislosti přeje mezinárodní vyšetření incidentu.

Demonstrace v Bejrútu, (8.08.2020). Demonstrace v Bejrútu, (8.08.2020). | Reuters

„Nemáme vůči vládě žádnou důvěru,“ uvedla studentka Celine Díbová, zatímco utírala krev ze stěn poničeného domu, v němž má byt. „Přála bych si, aby vládu nad Libanonem převzala OSN,“ povzdechla si.

Premiér Hasan Dijáb a prezident Michel Aún uvedli, že výbuch byl způsoben 2750 tunami špatně uskladněného dusičnanu amonného. V pátek pak prezident řekl, že vyšetřovatelé zkoumají, zda příčinou neštěstí byla nedbalost, nehoda či vnější zásah. Dosud bylo zadrženo asi 20 lidí, jde většinou o inženýry a pracovníky přístavu a celnice.

Francie a další státy včetně ČR bezprostředně po explozi přispěchaly Libanonu na pomoc, do země vyslaly letouny s potravinovou pomocí, lékařským vybavením čí pátrací týmy. Konkrétně Češi vyslali čtyři desítky specialistů z týmu USAR, kteří jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek. Ve skupině jsou také kynologové se psy, statik či lékař.

Češi čekají na pokyn armády

Zřejmě právě kvůli demonstraci museli vyhledávací a záchranné práce v Bejrútu přerušit i čeští záchranáři. Libanonská armáda totiž vyzvala z důvodu zhoršené bezpečnostní situace v oblasti veškeré zasahující týmy, aby se vrátily zpět na své základny, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Video  Záznam děsivého výbuchu v Bejrútu  - cnc
Video se připravuje ...

Všichni členové týmu jsou podle něj v pořádku a čekají na další pokyny od vojáků. Informace potvrdila i Petra Klobušiaková z české ambasády v Libanonu. Protest podle ní začíná v centru města v 17:00 místního času (16:00 SELČ).

„Dnes se tam chystá nějaká velká demonstrace, ostatně ty týmy vlastně i večer nemohly pracovat právě kvůli tomu, že se tam v odpoledních hodinách a večer konají demonstrace. Armáda to prostě vyhodnotila tak, že raději ty týmy vždycky stáhne a nechá je v bezpečí,“ řekl mluvčí.

„Na pátou hodinu je plánovaná velká demonstrace a armáda se vždycky předtím snaží některé části města uzavřít, aby protestující měli k dispozici jen určité koridory,“ uvedla Klobušiaková.

„Myslíme si tedy, že to souvisí s tou bezpečnostní situací, která je trošku napjatější. A koordinaci mezinárodních záchranných týmů zajišťuje přímo armáda,“ dodala. Protest se koná na náměstí Mučedníků, které je blízko centra Bejrútu a přístavu, kde hasiči pracovali.

Macron v Bejrútu

Ve čtvrtek Bejrút navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron. Řada lidí Reuters sdělila, že je nepřekvapilo, že Macron šel i do zdevastovaných částí města, zatímco libanonští politici se tam neodvážili. „Doufám, že kontrolu nad námi prostě převezme jiná země. Naši lídři jsou zkorumpovaná banda,“ uvedla psycholožka Maryse Hayeková, jejíž rodiče při výbuchu přišli o dům.

Bejrút po výbuchu navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron. Bejrút po výbuchu navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron. | Reuters

Macron při své návštěvě Bejrútu slíbil rozzlobeným davům, že se peníze na pomoc Libanonu nedostanou do zkorumpovaných rukou. Francie spolu s OSN v neděli uspořádá online dárcovskou konferenci pro Libanon. Účast již přislíbil mimo jiné americký prezident Donald Trump.

Libanon v krizi

Podle dosavadních odhadů libanonských úřadů mohl výbuch způsobit škody za až 333 miliard korun. Hluboce zadlužený Libanon, který byl již před výbuchem a koronavirem v hluboké ekonomické krizi, by však takovou částku sám zaplatit nemohl, píše Reuters.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

silen ( 8. srpna 2020 21:16 )

...pro "la.ma": z jiného úhlu pohledu - pakliže i přes tu katastrofální situaci v Libanonu jdou lidi demonstrovat, tak jsou asi skutečně zoufalí a mají k tomu zřejmě hodně pádný důvod... Nevím, neznám tamní situaci, jen tak logicky uvažuji...

la.ma ( 8. srpna 2020 18:21 )

práce habaděj...uklízet trosky, opravit si barák
ale oni jdou demonstrovat

Jirik-ta ( 8. srpna 2020 17:23 )

Tak co. Kdo nese odpovědnost. Rusové asi né. Kdo ví kdo všechno se k tomu dostal. Na Rusi bych to rozhodně neházel. Určitě majitel lodi na ně netlačil aby si to tam složili
Nejprve se mluvilo o chilském ledku, tedy dusičnanu sodném, ale v tuto chvíli panuje shoda na ledku amonném, čili dusičnanu amonném (NH4NO3). Tenhle ledek se používá především jako hnojivo s vysokým obsahem dusíku. Jenomže je to také účinné okysličovadlo, z něhož lze snadno vyrobit trhavinu. Je to klíčová složka levných, jednoduchých a oblíbených amonledkových průmyslových trhavin (česky zkracováno DAP, tj. dusičnan amonný plus „palivo“), ve světě známých jako ANFO (Aammonium Nitrate/Fuel Oil). Klasické ANFO tvoří cca 94% porézního perličkového (prilled) dusičnanu amonného a 6% paliva, což je nafta, kerosen nebo jiné podobné látky. ANFO mají rádi v dolech, lomech, na stavbách, a také při teroristických útocích.

Zobrazit celou diskusi