Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš i Maďar dovolenkují mimo Česko, kam lákali našince. Bída cestovek ale pokračuje

Autor: Sabina Dračková - 
8. srpna 2020
05:02

Češi se stále bojí cestovat do různých koutů světa a mnohdy i do okolních zemí. Podle cestovních kanceláří na tom má velký podíl vláda, která lidi od výjezdů mimo republiku spíš odrazuje. Jak Blesk Zprávám řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, Češi už začali jezdit třeba do Chorvatska, řada z nich zřejmě nově zamíří i do Tuniska. Očekává také, že na podzim už strach z cestování bude menší. Ostatně na dovolenou do Řecka už vyrazil premiér Andrej Babiš (ANO), jeho paní Monika stihla v Chorvatsku předtím dvoutýdenní volno. A jakkoli je i k některým dovolenkářům kritický epidemiolog Rastislav Maďar, sám vyrazil k Jadranu na Makarskou.

Chorvatsko, Řecko, Bulharsko, Slovensko a Rakousko - to jsou destinace, které Češi milovali před koronavirovou krizí a vzdát se jich nechtějí ani teď. K některým už se vrací i chuť cestovat do dalších zemí. „Pomalinku si zvykají i na to, že budou cestovat i do destinací, ze kterých se při návratu budou muset prokázat testem,“ zmínil současný trend u cestovek místopředseda jejich asociace Jan Papež.

Právě u testů ale cestovky i jejich klienti narážejí na první problém. „Velmi problematické pro nás je to, že stát chce, aby si lidé test udělali při příjezdu znovu, i když ho třeba budou mít při odjezdu z té země,“ kritizoval Papež s tím, že kvůli takovému přístupu se dovolená lidem zbytečně prodražuje. Protože testy se turistům dublují.

Cestovky věří v úspěch Tuniska

Jsou ale země, kam Češi vyráželi s nadšením, a teď je do nich cestovky nedostanou. Jde třeba o Egypt a Turecko, které jsou zavřené. Nově se otevřelo Tunisko - a zájem bude zřejmě velký. Tam bylo obyčejně v letních měsících Čechy téměř narváno. Papež doufá, že se tam nyní začnou vracet. Například CK Exim Tours přes víkend zaznamenala stovky nových rezervací. Přímé lety z Česka sem budou od 15. srpna.

„Bylo nám líto, že se zavřela Černá Hora, která by mohla kompenzovat velice dobře některé propady, doufáme, že se otevřou Spojené arabské emiráty, které právě v těch podzimních měsících hrají významnou roli,“ představuje si Papež. Stejně tak doufá, že prodlužovat nouzový stav do podzimu nebude ani Maroko. Tento stát ze severu Afriky nicméně Evropská unie vyřadila ze seznamu bezpečných zemí.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Slovinsko Češi rovnou ruší

V noci ze čtvrtka na pátek zařadilo Česko mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem Slovinsko. Po vstupu do země je tak pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Přes zemi však nadále mohou projet třeba do Chorvatska. A přijet můžou i ti, kdo mají už ve Slovinsku rezervované ubytování.

Podle informací na webu Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí (ECDC) má Slovinsko za posledních 14 dní kumulativně 9,3 nakaženého na 100 000 obyvatel a ČR 27,8. Tedy zhruba trojnásobek.

Podle zkušeností z cestovních kanceláří už Čechům nestačí posunout termín dovolené, ale kvůli nejistotě ji třeba právě ve Slovinsku rovnou ruší. „Jejich reakce je vesměs stejná. Jsou naštvaní a nechtějí být dále vystavení nejistotě,“ řekl jednatel CK Travel Family Ivan Lackovič. Někteří z klientů měli přitom odjíždět už tento víkend.

„Stát nás hodil přes palubu“

Stejně jako mají Češi problémy s cestováním, mají i cestovní kanceláře problém se uživit. Podle Papeže jsou na tom teď „velice špatně“. A to i přesto, že už se začalo cestovat alespoň trošku. Poté, co jejich práce zcela stála, jsou teď na pouhém zlomku původního očekávání.

„Ty prodeje jsou velice nízké. Jsou u některých na 30 procentech oproti normálu, u některých dokonce na 10 procentech proti normálu,“ posteskl si Papež. 

To, že se ostatní obory z koronavirové krize vzpamatovávají, ale cestovní ruch nikoli, podle Papeže není náhoda. „Stát pomohl všem oborům, jenom našemu oboru ne,“ zmínil místopředseda Asociace cestovních kanceláří, který má pocit, že stát cestovky „hodil přes palubu“. Přitom vláda umožnila speciálním zákonem cestovním kancelářím, aby za zájezdy, které se měly pořádat do konce sprna, nemusely lidem vracet peníze. Vratky hotovosti tu zastoupily vouchery.

Video  Cestovky bojují o přežití, varuje expert. Zmínil „zavření v kleci“ a přidal bezpečné ráje Čechů  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Že je cestovní ruch v problémech, ukazuje třeba poslední z případů krachů cestovek. Brněnská V-Tour pořádala školní zahraniční zájezdy a prodávala outdoorové zájezdy. Teď ale vyhlásila úpadek. Krajský soud v Brně v pondělí zahájil insolvenční řízení s kanceláří, která působila na trhu 28 let.

Papež: Lidé se divili, že Babiš odjel

Podle Papeže je těžké už samo o sobě namotivovat lidi, aby na dovolenou chtěli vůbec jet. „Politici a hygienici je od toho neustále zrazují. Ve své podstatě téměř napadají každého, kdo by cestoval přes hranice,“ míní a kritizuje vládu za špatný stav v odvětví.

Politici a hygienici si při svých vyjádřeních do médií podle Papeže neuvědomují, jak významný vliv mají na náladu ve společnosti. „Mohou ten náš obor úplně zabít,“ bědoval Papež. „Lidé se divili, že sám premiér vyzývá k tomu, aby Češi zůstali doma, a odjel na dovolenou na Krétu,“ řekl Papež, podle kterého to degraduje všechna předchozí prohlášení předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Běžná rodinná dovolená, brání se Maďar

Stejně to zástupce cestovních kanceláří vidí i u epidemiologa z ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara. „Kritizuje lidi za to, že si užívají na dovolené, a sám je na dovolené v Chorvatsku,“ narážel Papež na Maďarův výrok na twitteru.

Epidemiolog totiž napsal: „Zrče na chorvatském ostrově Pag je vyhlášené místo pro mega dance party velkých mas lidí z různých zemí Evropy. Ano, už tam byli v červenci i Češi a ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR. Tak pařit je zjevně nezbytně nutné i v době pandemie bez ohledu na zdravý rozum.“ Jak si ale uživatelé všimli, sám příspěvek na internet nahrál z území Chorvatska, kam odjel na dovolenou. Že na ni chce vyrazit, už dříve avizoval v Epicentru Blesk Zpráv.

Podle Papeže jsou to vše od Babiše i Maďara „pokrytecká prohlášení“. „Lidé začínají už přemýšlet o tom, zda i ostatní jejich prohlášení jsou opravdu pravdivá,“ říká.

Rastislav Maďar se mezitím usilovně bránil velké vlně kritiky. Ospravedlňoval se, že důležitý je způsob, jakým se dovolená tráví. Sám jel prý vlastním autem do soukromého apartmánu. To je podle něj dokonce mnohem bezpečnější než účast  na hromadné akci v ČR. Do sporu se dostal také s mladým poslancem Dominikem Ferim (TOP 09), který jeho vyjádření označil za „arogantní úřednické kázání“.

„To si děláte legraci, ne? Pokud nevidíte rozdíl mezi běžnou letní rodinnou dovolenou u moře a taneční party stovek lidí v mezinárodně vyhlášených klubech, a navíc po půl roce ani rozdíl oproti situaci v únoru v Itálii, tak nemá smysl Vám cokoliv psát,“ reagoval docent na jednoho z uživatelů sociální sítě, který ho kritizoval.

Mlčí i Monika

Zato premiér Babiš z Kréty ani nedutá. Dovolenou, kterou měl naplánovanou už několik měsíců dopředu, odmítl zrušit a odůvodnil to tím, že mu kolegové říkají, že už je „nesnesitelný“. Aktivní na sociálních sítích není ani premiérova manželka Monika Babišová. Ta se přitom obvykle ve sdílení exotických zážitků z různých koutů světa přímo vyžívá.

Řecko, kam „premiérovi“ odjeli, však také není zcela „čisté“. Opatření se tam zpřísnila už dvakrát za uplynulý týden. Od soboty vyžaduje zakrytí nosu a úst ve všech vnitřních veřejných prostorech. Babiš i jeho Monika tak zřejmě svoji dovolenou tráví s rouškami, které v Řecku všichni musejí mít nasazené v obchodech, muzeích, zdravotnických a diagnostických zařízeních, kadeřnictvích, veškerých hromadných dopravních prostředcích a v prostorách letiště, v taxi a výtahu. Kdo poruší, čeká ho pokuta v přepočtu skoro čtyři tisíce korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 8. srpna 2020 17:13 )

No, v podstatě máte pravdu. Činy, které článek uvádí opravdu společnost rozdělují. Kdyby jich nebylo, těžko by byly takové články.

krapotkin ( 8. srpna 2020 11:54 )

Hlupák jsi ty, pokud cestuješ někam s cestovkou (tedy pokud nesedíš doma na pr*** a nežereš vládní lži. Já si jezdím po celém světě bez cestovek, přijde mi to asi na polovinu i méně. Chce to jenom aspoň trošku umět řeči aby ses domluvil, třeba lámaně.

candido ( 8. srpna 2020 10:27 )

Tak to je zas něco. Zase nám servírujou, jak případů přibývá, oni jenom chtějí, aby nikdo necestoval, ale sami si Babišové a Maďarové sbalej kufry, a tradá k moři. Jenom neustále lžou, hrajou si s čísly tak jak se jim to hodí. Banda prolhaná, kážou vodu, sami chlastaj víno.......

xiioma ( 8. srpna 2020 08:41 )

elizabeth2006 ( 8. srpna 2020 08:22 )

Tak to je zase článek. Rozdělovat společnost se daří, opravdu skvěle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa