Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výbuch v Bejrútu přežilo silo postavené Čechy: Připomnělo Atomový dóm českého architekta v Hirošimě

Autor: ran - 
8. srpna 2020
05:01

Jaderný výbuch v Hirošimě na konci druhé světové války a úterní obrovská exploze nesprávně uskladněného ledku v bejrútském přístavu mají kromě obrovského utrpení lidí ještě něco společného. V obou případech totiž zůstaly v blízkosti epicentra exploze stát budovy českých stavitelů. V japonském městě dům architekta Jana Letzela, v Libanonu část gigantického sila z přelomu 60. a 70. let.   

Jan Letzel (1880-1925) pocházel z Náchoda, ale dlouhou dobu působil v Japonsku. V Hirošimě navrhl budovu průmyslového paláce, která se později stala proslulou po celém světě - přežila z okolní zástavby jako jediná mohutnou explozi jaderné pumy, kterou Američané na konci druhé světové války na japonské město svrhli.

Všechny okolní domy v epicentru výbuchu prakticky zmizely, Letzelova budova ale jako zázrakem zůstal stát. Byla sice silně poničena, ale nezhroutila se. Po válce se budově začalo říkat „Atomový dóm“ a stala se věčnou připomínkou válečného běsnění. Letzel se ale v Japonsku věnoval i dalším stavebním projektům, v Hirošimě například také konstrukci obchodního centra.   

Silo ze 70. let jako memento 

Podobným symbolem nečekaného neštěstí obrovského rozsahu se nyní stalo silo postavené československým stavebním podnikem v hlavním městě Libanonu. Snímky se čnící částí stěny betonového obilného sila, která výbuch přestála, působí v něčem podobně hrozivě jako Atomový dóm. Silo v bejrútském přístavu dokončili v roce 1970 stavitelé z tehdejšího pardubického národního podniku Průmstav.

Přes 50 metrů vysokou stavbu zhotovili Čechoslováci na mohutné, uměle naplavené vrstvě písku. Kapacitu mělo silo úctyhodných 105 000 tun. Československo tehdy zvítězilo v mezinárodní soutěži, do níž se přihlásily podniky z Francie, Itálie, Německa, Bulharska a Řecka.

Realizovaná zakázka byla za svoji kvalitu široce oceňována a u nás byla tehdy vnímána jako velký úspěch socialistické ekonomiky.   

Video  Záznam děsivého výbuchu v Bejrútu  - cnc
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi