Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čeští hasiči prohledávají trosky jen kousek od epicentra výbuchu. A hlásí první zranění

Aktualizováno -
7. srpna 2020
11:40
Autor: ČTK - 
6. srpna 2020
09:20

Tři dny po mohutném výbuchu v přístavu libanonského hlavního města Bejrútu pokračují odklízecí práce. V minulých 24 hodinách byla nalezena nejméně další tři těla, čímž počet obětí vystoupil na 149, píše agentura AP. V pátrání po zavalených na místě pokračují i čeští hasiči. Podle šéfa jejich týmu Jiřího Čmakala jsou všichni v pořádku, dva psi byli lehce zraněni, ale po ošetření jsou opět v akci. Do akce se čeští hasiči dostali až ve čtvrtek odpoledne až po velkém tlaku na libanonskou armádu. 

„Bezpečnostní situace v oblasti je stabilní. Všichni členové týmu jsou v pořádku, po včerejším nasazení evidujeme lehká zranění dvou psů - řezné rány na tlapách. Vše jsme ošetřili na místě a oba psi pokračují v misi,“ citoval Hasičský záchranný sbor ČR Čmakala na twitteru. Podle mluvčí hasičů Nicole Studené se družstva mají střídat po šesti hodinách.

Podle sdělení hasičů na twitteru je úkolem týmu „potvrdit, že se v troskách nikdo nenachází“. Dnes se tým bude přesouvat do nového sektoru, přičemž převoz zajistí libanonská armáda. Svůj pohyb hasiči konzultují také s českou ambasádou.

Do Libanonu dorazil i francouzský prezident Emmanuel Macron, setkal se se svým protějškem Michelem Aúnem a dalšími lídry, prošel zdevastované ulice.

Do Libanonu zamířily čtyři desítky specialistů z týmu USAR, kteří jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek, ve skupině jsou také kynologové se psy, statik či lékař. „(Český) tým si vybuduje základnu a podle pokynů libanonských záchranářů se zapojí do záchranných prací,“ uvedl před odletem ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Češi museli „důrazně naléhat“

Jak Blesk Zprávám ve čtvretk odpoledne sdělila mluvčí hasičů Nicole Studená, nasazení USAR týmu se „konečně“ podařilo domluvit až po po dlouhých průtazích ze strany libanonské armády. „Od rána armáda nepovolovala mezinárodním týmům nasazení. Český tým si proto začal hledat vhodné místo k nasazení sám, proběhly průzkumné práce a z naší strany byl velký tlak na možnost začít pracovat,“ sdělila poté co telefonovala s s týmem v Bejrútu.

Komunikace s armádou však byla podle Studné velmi komplikovaná. „Teprve po důrazném naléhání také ze strany České ambasády v Bejrútu se konečně podařilo prosadit nasazení a náš tým bude do 30 minut v akci,“ řekla Studená s tím, že nasazena budou obě družstva a všichni psi.

Studená také upozornila, že tým bude teď pracovat bez přestání. Situace je podle ní taková, že i vzhledem ke zdržení klesá každou hodinou šance na nalezení živých v sutinách. Tým bude podle ní pracovat „co to půjde“.

Výbuch v přístavu zdemoloval i železobetonové obilné silo, které postavil před 50 lety pardubický podnik Průmstav, a zdevastoval celé čtvrti ve městě. Přes 5000 lidí bylo zraněno. Podle libanonského prezidenta Michela Aúna výbuch způsobilo 2750 tun špatně uskladněného dusičnanu amonného, který se často využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem i v pyrotechnice. V souvislosti s výbuchem bylo zadrženo 16 představitelů bejrútského přístavu a celní správy.

Agentura DPA s odvoláním na sdělení Libanonského červeného kříže napsala, že se stále více než 100 lidí pohřešuje.

Podle informací české diplomacie mezi oběťmi nejsou čeští občané. O život při explozi přišel francouzský architekt Jean-Marc Bonfils a dalších 24 jeho krajanů bylo zraněno, uvedla na twitteru francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová.

Lidé před Macronem skandovali

Francouzský prezident Macron dopoledne přiletěl do Bejrútu. Setkal se se svým protějškem Aúnem. Prošel zničenými ulicemi Bejrútu, Shromážděný dav prezidenta mezitím vyzýval, aby pomohl ukončit současný podle něj zkorumpovaný politický režim, jemuž mnozí přičítají vinu za neštěstí. Informovala o tom agentura Reuters.

„Vidím ve vašich tvářích emoce, smutek, bolest. Proto jsem tady,“ řekl Macron jedné skupině, s jejímiž členy si podal ruku na ulici plné trosek. Macron v černé kravatě na znamení smutku a v doprovodu své ochranky slíbil, že nechá do Libanonu poslat více lékařského vybavení a další pomoci. Dav kolem něj přitom skandoval „Revoluce!“ a „Lidé chtějí pád režimu“.

„Co je tady ale také zapotřebí, je politická změna. Tato exploze by měla být začátkem nové éry,“ uvedl Macron, který je prvním zahraničním lídrem na návštěvě země po úterní tragédii.

Libanon, který se dlouhodobě také potýká s politickou a ekonomickou krizí, není sám a má podporu Francie, uvedl Elysejský palác. Cesta je také podle úřadu příležitostí hovořit o obnově Libanonu a poskytnout okamžitou pomoc.

Francie vyslala do Libanonu první várku humanitární pomoci ve středu. Z Marseille se vydalo letadlo s vybavením, lékaři, zdravotními sestrami a hasiči. Poté z Paříže odletěla další dvě letadla s příslušníky civilní obrany a několika tunami vybavení. 

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

nemocna ( 7. srpna 2020 16:29 )

Vykašlat se na takovou pomoc nás to stojí miliony, hasiči, záchranáři a psovodi i s pejsky tam ohrožují své zdraví i životy, vyslaní co nejrychleji a ještě aby se doprošovali jít někam pomáhat hledat zasypané lidi, ti na to pod troskami netrpělivě čekají a mnozí se ani nedočkají kvůli debilní armádě která to tam uzavřela, je jim jedno co lidi jen aby nevyšlo najevo co tam vše skladovali, co zůstalo ihned odvézt at nejsou důkazy, naši měli letět zpět domů a let at tamnější armáda proplatí když jim zne možno vala záchranu přeživších pod sutinami

tzurl zuresolamin ( 6. srpna 2020 23:12 )

slovaci na bejrut kaslou,dorabaju skoli m

erikcom ( 6. srpna 2020 20:01 )

Vážně ???si dohledejte kolik nám poslala Francouzska vláda peněz a jine státy

erikcom ( 6. srpna 2020 20:00 )

on tam nepotrebuje makat,ma tam francouzsky zachranny tym ktery nebrecel jak cesi ze nemuzou delat protoze maji lepsi organizaci domluvy nez tam letí

erikcom ( 6. srpna 2020 19:59 )

to je o necem jinem o tom ze cesi si pred cestou zrejme vubec nevyjednali s mistnimi slozkami zachrannymi podminky ,maji tam rozjete akce zachranne a cesi si mysli ze se hned zapoji ,veli tam mistni armada ta si to organizuje a ne češi

Zobrazit celou diskusi