Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zákaz protestů kvůli koronaviru? Demonstranty neodradil, Evropa bouří proti rasismu

Autor: sab, ČTK - 
6. června 2020
18:17

Zákaz protestů proti policejnímu násilí a rasismu, zdůvodněný ochranou zdraví, demonstranty neodradil. V Paříži se demonstrovalo u Eiffelovy věže. V Londýně se protestující navzdory doporučení úřadů sešli na náměstí hned vedle slavné věže Big Ben. Tisíce lidí protestovaly také v Manchesteru, Berlíně či Hamburku. Uctívají tak památku černocha George Floyda, kterého na konci května při zatýkání v USA udusil bělošský policista.

„Tato shromáždění, na kterých se může sejít mnoho lidí, nepovoluje vyhláška ze 31. května 2020 o nouzovém zdravotním stavu, která na veřejnosti zakazuje shromažďování více než deseti lidí,“ připomněl pařížský policejní prefekt Didier Lallement. Zdůraznil také, že shromáždění u Eiffelovy věže organizátoři předem nenahlásili. Nouzový stav, který ve Francii vyhlásili kvůli epidemii covidu-19, neumožňuje shromáždění ve veřejném prostoru s více než deseti účastníky.

Před americkou ambasádou se měly podle prefektury v sobotu ve tři hodiny odpoledne konat dvě protestní akce. Ty policie zakázala.

Nepovolená demonstrace proti rasismu už se v Paříži uskutečnila v úterý. Zhruba 20 000 lidí na ní demonstrovalo nejen kvůli zabití amerického černocha George Floyda, ale i kvůli smrti 24letého Francouze s malijskými kořeny Adamy Traorého, který v roce 2016 zahynul ve vazbě krátce po zatčení za ne zcela objasněných okolností.

V Londýně si klekaly tisíce lidí

Na sobotu bylo v Evropě nahlášeno celkem několik demonstrací proti rasismu, mimo jiné v Londýně, Marseille, Berlíně, Varšavě či Lisabonu. Stejné myšlenky tak vyvedly lidi do samotného srdce Londýna. Navzdory deštivému počasí se shromáždily na demonstraci proti rasismu tisíce lidí. Na náměstí u Westminsterského paláce, kde sídlí britský parlament, si demonstranti na znamení protestu klekali na koleno. Skandovali rovněž Floydovo jméno.

Neodradilo je ani varování, že koronavirus zůstává hrozbou a je potřeba se nesrocovat. Britští ministři přitom vyzývali, aby se lidé neshromažďovali do skupin po více než šesti. Vzhledem k počtu účastníků protestu na Parlamentním náměstí nebylo rozestupy možné dodržovat, uvedla agentura AP. V neděli by se měla uskutečnit další demonstrace před londýnským velvyslanectvím USA.

Pod názvem Silent Demos (Tiché demonstrace) se protesty konaly také v řadě německých měst. Lidé na ně často přicházeli v černém oblečení.

V Hamburku stojí radnice za protestujícími, pravidla se nedodržují

Organizátoři demonstrace na Alexandrově náměstí v Berlíně nahlásili 1500 účastníků, místní policie ale odhadla účast na 10 000 lidí. Policie protestující podle agentury DPA vyzývala, aby dodržovali rozestupy a zaplnili i ulice, které k náměstí vedou.

V centru Frankfurtu nad Mohanem se shromáždilo 8000 lidí. Podle policie dodržovali hygienická pravidla a měli na obličejích roušky.

Zhruba 9000 lidí napočítali policisté na demonstraci v Hamburku. Kvůli opatření spojeným s šíření koronaviru přitom byla povolená účast jen 525 lidí. Hamburská radnice před protestem na twitteru napsala, že je na straně demonstrantů. „Rasismus nesmí mít v naší společnosti místo,“ stojí v radničním tweetu.

V Mnichově policisté účast odhadli na 7000 lidí. Radnice přitom povolila demonstraci pod podmínkou, že dorazí jen 200 osob. „Pravidla pro rozestupy se nedodržují,“ řekl DPA mluvčí mnichovské policie.

Před americkým konzulátem několik stovek lidí protestovalo také v Neapoli. Podle agentury AP se ještě dnes demonstrace uskuteční i v dalších italských městech. Stovky lidí v sobotu protestovaly i v Praze.

Šestačtyřicetiletý černoch George Floyd zemřel 25. května při zatýkání v Minneapolisu. Zasahující bělošský policista mu klečel osm minut a 46 vteřin na krku i přesto, že podezřelý opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Nyní již bývalý policista Derek Chauvin čelí obvinění z vraždy, před soudem stane i trojice jeho kolegů.

montevideo ( 6. června 2020 19:44 )

Ale vždyť Amíci jsou brutální vůči všem, bez ohledu na rasu. Viz Korea, Vietnam, Afghánistán, Irak, Bělehrad, atd. atd. Střílejí tam po sobě i děti. Že byl tento člověk zrovna černý, je shoda okolností.

naidka ( 6. června 2020 19:17 )

Protestují města a státy, kde je hodně/většina barevných.

montevideo ( 6. června 2020 19:14 )

Dav je manipulovatelný. Proto mohl Göbels obhájit plynové komory. Z toho, co se děje dnes, by měl určitě radost.

e.lesanova ( 6. června 2020 19:12 )

Jo, když se do toho pustí média a "správně" se to nasměruje, tak dav jde, kam mu nakázáno...V prvopočátku šlo jen o selhání jednotlivce a "hodný" Floyd rozhodně nebyl žádné neviňátko...

montevideo ( 6. června 2020 18:34 )

Co ti lidé chtějí? Aby toho policajta veřejně popravili? Svět se v (_!_) obrací

Zobrazit celou diskusi