Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Při nechutné „Výzvě George Floyda“ si mladí klečí na krcích. Dvě dívky vyhodili ze školy

Autor: Darina Jíchová - 
4. června 2020
22:55

Na sociálních médiích se šíří nový trend - tzv. Výzva George Floyda, do které se zapojují převážně bělošští teenageři. „Nechutná parodie. Že se nestydí,“ reagují lidé na sdílené záběry. Celá „výzva“ spočívá v tom, že teenageři rekonstruují násilné zatčení Afroameričana, které vedlo k jeho smrti. Floydovi (†46) několik minut klečel na krku nyní už bývalý bělošský policista Derek Chauvin, nepolevil, ani když ho Floyd upozornil na to, že nemůže dýchat. Muž a jeho tři kolegové čelí obvinění z vraždy. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Platforma Snapchat se za poslední dny zaplnila řadou snímků, kdy si kamarádi klečí na krku a plní „Výzvu George Floyda“. Jedná se převážně o náctileté bělošské mladíky. Jeden takový snímek poskytl zdroj reportérům Daily Mailu, šlo o záběr bělocha, který klečel na krku hnědé krávy. Reportéři následně na Snapchatu našli celou řadu obdobných snímků. Do výzvy se nezapojují jen Američané, ale i Britové.

„Smutné a nechutné“

Floydova smrt doslova vyburcovala nejen Spojené státy, ale celý svět, a lidé vystupují proti rasismu a brutalitě policie, jejíž obětí jsou v USA právě převážně Afroameričané. Pod hesly „Nemůžu dýchat“ a „Na životech černochů záleží“ se už přes týden demonstruje, snad i proto chování bělošských teenagerů lidi po celém světě nejen znechutilo, ale také zklamalo.

Bělošští teenageři znechutili internet. Na sociálních sítích se baví „Výzvou George Floyda“ a klečí si na krcích Bělošští teenageři znechutili internet. Na sociálních sítích se baví „Výzvou George Floyda“ a klečí si na krcích | reprofoto/twitter, Blesk - Jarmila Hluchá

„Tohle je opravdu smutné, jak si mladí z obrovské tragédie udělali formu zábavy. Jestli je někdo zná, upozorněte je na to, jak nechutné jejich chování je,“ komentoval na svém twitteru Grayson Rowles. „Nemám slova, je to nechutné a hanebné,“ přidaly se tisíce dalších uživatelů sociální sítě. „Nemají žádnou úctu k lidskému životu,“ reagovali lidé.

Snímek, který obdrželi reportéři Daily Mailu, pochází z města Chardon v Ohiu. Tamní střední škola zahájila vyšetřování, mladíky na fotce se ale zatím nepodařilo identifikovat. „Tento snímek, který oslavuje úmrtí člověk, považujeme za odporný. Chceme, abyste věděli, že incident šetříme, zatím jsme nenašli spojitost mezi mladíky a naší školou,“ informoval ředitel chardonské školy Michael Hanlon.

Studentky vyhodily ze školy

Šéf chardonské policie Scott Niehus upozornil, že místo označené na snímku může být zavádějící. „Iniciátoři této výzvy dobře vědí, jak přitáhnout pozornost, vyvolat zmatek a podnítit další takové chování. Označení na fotce může být zavádějící nebo úplně falešné,“ prohlásil Niehus.

Univerzitní policie v Missouri nicméně byla schopná vyhledat dvě studentky, které se do „výzvy“ zapojily a na Snapchatu zveřejnily video, v němž se vysmívají Floydově smrti. Univerzita dívky vyhodila. Vysokou školou v roce 2015 otřásly mohutné protesty proti rasismu. „Vedení naší univerzity je oddané boji s diskriminací a rasismem. Takové chování nemůžeme tolerovat,“ uvedla Univerzita v Missouri v oficiálním prohlášení.

Mladíci skončili ve vězení

Do problémů se dostali i dva britští mladíci z Univerzity ve Warwicku, ti byli za sdílení obdobných fotek zatčení a obviněni ze zločinu z nenávisti. „Můžeme potvrdit, že vyšetřujeme dva mladé muže ve věku 18 a 19 let, kteří se objevili na snímku imitujícím smrt občana Spojených států George Floyda. Mladíci strávili několik dní ve vazbě, následně byli propuštěni na kauci,“ uvedl mluvčí policie.

Teenageři jsou momentálně pod policejní ochranou, jejich jména unikla na veřejnost a nyní jsou terčem výhrůžek smrti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 5. června 2020 08:28 )

Ani bych se nedivil kdyby někdo přišel s iniciativou postavit pomník zavražděného hrdiny. A aspoň za 30,možná 50 mega.To aby si kousnul umělec i další zúčastnění.

tryskomys ( 5. června 2020 05:18 )

Ten svět mi připadá postavený na BILE diskri­mina­ci,čer­noši i míšenci smí vše rabovat,ničit cizí majetky a policie na to jen kouká,jen něco provede běloch,vše se zbeřej­ní,ra­sa,poh­laví,­věk a pomalu i jméno,ale jak je někdo snědší začnou,,šušky mušky,,aby se jich nedtkli.

yokky ( 5. června 2020 00:53 )

hackoff ( 4. června 2020 23:42 )

super, takze za parodie se vahzuje ze skola skizi to obrovskou vlnu nenavisti, ale kdyz se ulici prozene banda cernych a antifa a zdemoluji a co prijdou, vykradou co muzou a zabijou nebo zmlati do bezvedomi lidi, kteri se jim v tom snazi zabranit, tak je to ok. divna to doba. vetsina lidi, kteri byla chycena pri protestech jak pachaji trestne ciny tak je uz davno doma. obvineni byla vetsinou stazena na zadost politiku z demokraticke strany. proste cele postavene na hlavu

Zobrazit celou diskusi