Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za smrt Floyda (†46) až 40 let za mřížemi. Prokurátor viní z vraždy už čtyři policisty

Aktualizováno -
3. června 2020
23:10
Autor: ČTK - 
3. června 2020
22:15

Generální prokurátor Minnesoty Keith Ellison zvýšil obvinění bělošského expolicisty Dereka Chauvina z vraždy neozbrojeného černocha George Floyda z třetího na druhý stupeň, za což mu hrozí delší vězení. Vznesena nově byla také obvinění proti třem dalším policistům, kteří byli na místě a kteří po incidentu dostali výpověď. Také na ně byl vydán zatykač. S odvoláním na soudní dokumenty o tom informují agentury.

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel poté, co mu Chauvin skoro devět minut 25. května při zatýkání klečel na krku. Nahrávka incidentu obletěla celý svět a v USA spustila vlnu protestů proti rasově motivované policejní brutalitě, které v místech provázelo rabování a vandalismus.

„To, že Chauvin pana Floyda takto omezoval po delší dobu, významnou měrou přispělo k tomu, že pan Floyd ztratil vědomí a že utrpěl zásadní tělesnou újmu a i zemřel,“ uvádí se v obvinění Chauvina.

Čtyřiačtyřicetiletý Chauvin dostal minulý týden výpověď a byl obviněn z vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně. Nyní k tomu bylo doplněno obvinění z vraždy druhého stupně, za kterou hrozí až 40 let za mřížemi, což je o 15 víc než maximální trest za vraždu třetího stupně. Podle soudních dokumentů, na které se odvolává agentura Reuters, tak Chauvin nyní čelí třem obviněním.

Floydova rodina chce, aby byl Chauvin obviněn z vraždy prvního stupně. V rozhovoru se CNN to uvedl právník rodiny Benjamin Crump. Podle něj bylo rodině řečeno, že vyšetřování pokračuje a obvinění by se mohla ještě změnit.

Chauvinovi tři kolegové Thomas Lane, J. Alexander Kueng a Tou Thao nově čelí obviněni z napomáhání vraždě druhého stupně a byl na ně vydán zatykač. Podle agentury AP jim také hrozí až 40 let vězení. Demonstranti v uplynulých dnech požadovali, aby byla před spravedlnost postavena i tato trojice.

Generální prokurátor podle nových soudních dokumentů chce, aby kauce pro čtveřici obviněných byla stanovena na milion dolarů.

Chauvin koncem 90. let minulého století působil u americké vojenské policie, k civilní policii nastoupil v roce 2001, od té doby dvakrát dostal medaili za chrabrost. V roce 2008 si ovšem vysloužil od nadřízených pokárání, protože vytáhl z auta ženu, která překročila rychlostní limit asi o 16 kilometrů v hodině. Prohledal ji a nařídil jí nastoupit do služebního vozu. Při tomto zásahu neměl zapnutou kameru.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině