Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivanka Trumpová ve „hvězdné“ roušce vyzývá ke klidu. „Radši seď doma a mlč,“ slízla to

Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2020
10:40

Ivanka Trumpová, která je přední poradkyní svého otce a prezidenta Donalda Trumpa, jako jeden z mála členů rodiny na veřejnost nosí pravidelně roušku. Ukazuje, že v době pandemie koronaviru může být slušivým módním doplňkem. Naposledy se Trumpová objevila v modelu pošitém zlatými hvězdičkami. Američanům se rozhodně nezavděčila, sklízí kritiku za „nevhodný“ citát z Bible, kterým reagovala na zabití Afroameričana George Floyda (†46), informoval list Daily Mail.

Celými Spojenými státy včetně hlavního města Washingtonu otřásají mohutné demonstrace, které často doprovázejí výtržnosti. Nepokoje vyvolalo Floydovo úmrtí, ke kterému došlo během zatýkání ve městě Minneapolis. Floydovi několik minut klečel na krku nyní již bývalý policista Derek Chauvin. Ten byl obviněn z vraždy. O zabití pak mluví i nezávislá soudní pitva, jejíž závěry uvádějí, že příčinou smrti je udušení následkem tlaku na záda a krk.

Demonstruje se i před Bílým domem, jehož zaměstnanci byli upozorněni na to, aby si při průchodu shromážděným davem kvůli vlastní bezpečnosti schovávali průkazky. Trumpová se toho ale rozhodně nebojí, v pondělí do práce dorazila v černém kalhotovém kostýmku a s luxusní bílou kabelkou značky Max Mara za 37 tisíc korun. Celému modelu vévodila černá rouška s hvězdičkami od designérky Lele Sadoughiové, která vyjde na necelou tisícovku.

Trumpův tweet s rasistickým podtextem

První dcera se stejně jako desítky dalších osobností na svém twitteru vyjádřila k Floydově smrti. Trumpová je v současné době terčem kritiky nespočtu Američanů, pobouřila je její reakce na protesty. Poradkyně Bílého domu vyzvala k míru a klidu, což si silně protiřečí s komentáři jejího otce, který nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil.

Prezident Trump na twitteru dokonce napsal, že „na rabování se odpovídá střelbou“. Twitter mu tento příspěvek jako oslavu násilí skryl. Touto frází totiž v 60. letech nechvalně proslul Walter Headley, šéf miamské policie a známý rasista, který vedl brutální tažení proti tamní afroamerické komunitě. Prezident následně řekl, že si rasistického podtextu zvolené fráze nebyl vědom.

První dcera citovala Bibli

„Toto praví Hospodin: Slyšel jsem tvou modlitbu a viděl jsem tvé slzy. Hle, uzdravuji tě!“ tímto citátem z Bible se Trumpová vyjádřila k nastalé situaci. O protestech jako takových ale mlčí. „Lidé z Minneapolisu trpí a spravedlnost je, jak se uzdraví. Upřímnou soustrast rodině George Floyda a všem Američanům, kteří trpí,“ kondolovala Floydově rodině.

„Tvůj taťka povolává na demonstranty Národní gardu, aby do nich stříleli. Ty radši seď doma a mlč,“ objevovalo se v komentářích pod příspěvky Trumpové. „Je to, jako kdyby Trumpova rodina poprvé slyšela o brutalitě policie vůči černochům,“ psali další uživatelé twitteru. „Citáty z Bible si nech od cesty, Bůh musí plakat nad tím, co tvůj otec z USA udělal,“ reagovali Američané.

„Uvědomuješ si vůbec, že tvůj tatík hrozí, že je všechny postřílí. Co uděláš ty? Přidáš si sem roztomilý citát z Bible a rádoby přání klidu a míru,“ lidé si na twitteru nebrali žádné servítky. Protesty trvají už týden, demonstruje se nejen v USA, ale i v dalších světových městech.

AliceNovakova3 ( 2. června 2020 16:08 )

Prostě si je nechali přerůst v té humanitě přes hlavu. Netáhla se nikdy nesmíří
s tím, že by měli normálně pracovat a dodržovat pravidla. Ale běda, pokud se někomu něco stane, je to pro ně jen záminka k běsnění. Nakonec tyto vyloženě trestné činy mají někde punc protestů.

marlen52 ( 2. června 2020 15:12 )

oni to spíš pojali jako důvod k rabování asi se spletli

prudentiacz ( 2. června 2020 13:07 )

Tenhle sud prachu doutná už dlouho. A nepřestane, protože na místo bělošsko-černoškého rasismu se prudce dere latinsko-černošský rasismus a černošsko-židovská nesnášenlivost. Někteří Američané očekávají občanskou válku, tak uvidíme.

spania ( 2. června 2020 12:23 )

Nikoho nenapadlo,že Ivanka může mít trochu jiný názor než její tatínek?V Americe všechno moc přehání a těmi demonstracemi tomu zrovna nepomohli.Spíš by se měli snažit,aby se tam nešířil koronavirus a ne dělat takové ***viny.

mikes15 ( 2. června 2020 11:58 )

Ano to je pravda

Zobrazit celou diskusi