Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američané věděli o koronaviru od listopadu. Nedalo se to předpovídat, trvá na svém Trump

Autor: ČTK - 
9. dubna 2020
12:18

Americké zpravodajské služby vystopovaly šíření nákazy novým koronavirem v Číně už loni v listopadu. Oznámila to dnes zpravodajská televize CNN. První zprávy tak do Washingtonu přicházely už několik týdnů předtím, než byla informace o nebezpečném viru poprvé zařazena do tajného briefingu pro prezidenta Donalda Trumpa, uvedla stanice s odvoláním na armádní zdroje.

Už první zpravodajská informace, jejíž přesné datum není známo, obsahovala varování, že virus je nebezpečný. Na stůl prezidenta se dostala až 3. ledna. Předtím informace v souladu s obvyklými procedurami procházely prověřováním, uvedla CNN. Na zjišťování epidemické situace v Číně se podílela Ústřední zpravodajská služba (CIA) a další agentury.

Televize ABC News přišla ve středu se zprávou, že Národní středisko pro zdravotnické informace, odbor armádní špionážní sítě DIA, sestavilo v listopadu zprávu o rozšíření viru v čínském Wu-chanu. Pentagon ale tuto informaci popřel.

Trump: Epidemii se nedalo předpovídat

S růstem počtu nakažených a mrtvých je informace o tom, kdy se Trump o nebezpečí dozvěděl, stále citlivější, upozornila CNN. Prezident opakovaně vyloučil, že by bylo možné epidemii předpovědět. Ve středu řekl, že se o závažnosti viru dozvěděl těsně před 2. únorem, kdy USA vydaly zákaz cestování do Číny.

Analytická práce CIA a dalších služeb pokračuje, uvedla CNN. Agentura vyhodnocuje dopad pandemie na cizí vlády a zkoumá možná ohrožení národní bezpečnosti USA. Snaží se rovněž upřesnit, jaká je skutečná statistika nemocnosti a smrtnosti v Číně.

Covid-19 do USA přišel z Evropy

List The New York Times ve středu napsal, že koronavirus se do USA v únoru nedostal z Číny, jak mnozí tvrdí, ale z některé z evropských zemí. List vychází z informací nemocnice Mount Sinai a vědců Newyorské univerzity. Zjistili to údajně z analýzy genomu koronaviru u nakažených pacientů. USA omezily vstup občanů 26 evropských států na americké území v polovině března.

Vše o prezidentských volbách v USA naleznete zde>>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

holahej ( 13. dubna 2020 10:51 )

Další důkaz že je covid-19 americký. Vědci z univerzity v Cambridge registrují celkem tři základní typy nového typu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19. Zatímco typ A je nejblíže původnímu onemocnění netopýrů a vyskytuje se nejčastěji na západní pobřeží Spojených států. Za původní je považován typ A, který se na člověka měl dostat přes netopýry a luskouny na trhu se živými zvířaty. V Číně však údajně ještě před Vánoci zmutoval do typu B, a v zemi je aktuálně nejčastějším.

holahej ( 13. dubna 2020 10:33 )

V případu čínského koronaviru se ukazuje,že možná až tak čínský nebude.
Koronavirus zavlekli do Číny vojáci USA připouští šéf amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Koronavirus COVID-19 se mohl dostat do čínského Wu-hanu kvůli americkým vojákům, kteří se loni v říjnu zúčastnili tamní sportovní akce Světové armádní hry (Military World Games). Město nahlásilo první případu nakažení koronavirem v prosinci. Ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Robert Redfield poprvé připustil, že někteří Američané, kteří zdánlivě zemřeli na chřipku, byli posmrtně pozitivně testováni na nový koronavirus. Národní středisko pro zdravotnické informace, odbor armádní špionážní sítě DIA, sestavilo v listopadu zprávu o rozšíření viru v čínském Wu-chanu.

amalka5853 ( 9. dubna 2020 19:51 )

Přesně si vybavuji jak Tramp mluvil v TV před 14cti dny, že oni jsou silný národ s absolutně zdravými lidmi a že se ničeho nebojí, lidi na nás mávali do kamer z pláže vysmátí jako léto......koupali se, popíjeli, hráli volejbal....a my už šili roušky, tady je výsle­dek.­....­.dese­ti tisíce mrtv­ých.­....zd­ravýc­h, silných Američanů

brano34 ( 9. dubna 2020 17:43 )

Na fotce mají v grafu 250 000 mrtvých a věděli to od 11/2019? Co na to říci..

gejzovic ( 9. dubna 2020 17:34 )

Americkem serialu se onem mluvi 2005,kdo druhemu jamu kopa sam do ni pada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa