Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Otec by byl neskonale pyšný.“ Novopečený dědeček Johnson promluvil o svém vnoučkovi

Autor: Darina Jíchová - 
4. května 2020
10:45

Rodina britského premiéra Borise Johnsona (55) se raduje z nového přírůstku, Carrie Symondsová (32) mu minulý týden porodila syna. „Můj otec Wilfred by byl neskonale pyšný,“ okomentoval událost v rodině premiérův otec Stanley Johnson pro list Daily Mail. Právě Wilfred je jedno ze jmen, které dostal malý Johnson, druhé jméno Lawrie zdědil po dědečkovi Symondsové a jméno Nicholas zase po lékařích, kteří premiérovi v době jeho boje s koronavirem zachránili život.

Stanley Johnson nejprve připustil, že minulý týden trochu podváděl v karanténě a ze své odlehlé farmy v Somersetu vyjel do nedalekého města. „Asi to nebyla nezbytně nutná a životně důležitá cesta,“ řekl novopečený dědeček. „Měl jsem ale dobrou výmluvu, kdyby mě zastavili strážníci – jel jsem si pro noviny, kdyby tam bylo něco nového o mém vnoučkovi,“ uvedl Stanley Johnson.

Dojatý děda: Nevěděl jsem, že uvažují o tomto jménu

Výmluv nakonec nebylo třeba, navíc jeho domněnka, že tisk bude plný zpráv o novém vnoučeti, se potvrdily. Stanleyho Johnsona nesmírně dojal titulek nedělníku The Mail on Sunday, který hlásal: „Seznamte se s Wilfredem Lawriem Nicholasem Johnsonem, má tátovy vlasy.“

„V tu chvíli mě přemohly emoce,“ svěřil se Stanley Johnson. „Víte, neměl jsem ani tušení, že s Carrie uvažují o jménu Wilfred, jménu mého vlastního otce, a už vůbec jsem nevěděl, že by mohlo skončit jako první jméno malého,“ dodal Stanley Johnson.

„Ale bylo to tak, viděl jsem ho, jak spinká v náručí své matky. Maličké dítě, které až do smrti ponese odkaz mého otce, jeho jméno i příjmení. Pocítil jsem neuvěřitelnou hrdost,“ dojal se.

„Šel by do hospody a přijímal gratulace“

„Když jsem přijel domů, zavřel jsem se v pracovně. Potřeboval jsem chvilku klidu. Přemýšlel jsem a koukal se na řeku, která teče pod domem. Seděl jsem na místě, kde seděl i můj otec. Farmu moji rodiče postavili po válce, žili tu 40 let, já a moji sourozenci jsme tu vyrostli. Co by si asi otec myslel o dnešních zprávách? Byl málomluvný, vážil každého slova. Ale jsem si stoprocentně jistý, že by byl potěšen, možná až nadšený,“ vysvětlil Stanley Johnson.

„Myslím, že by šel do hospody ve vsi, objednal si pivo a zapálil dýmku. Pak by pyšně přijímal gratulace k pravnoučeti. Bohužel Wilfred Johnson starší, nebo Johnny, jak se mu tady říkávalo, už tu není. Budu to já, kdo bude vyprávět mladému Wilfredovi o jeho pradědečkovi,“ načal Stanley Johnson.

Wilfred starší měl těžký život

„Vděčím mu za mnohé. Můj otec neměl lehký život, jeho matka Winifred zemřela 4 dny po jeho narození. Jeho otec, Alí Kemal, turecký politik a ministr vnitra sultána Mehmeda VI., byl roku 1922 v Istanbulu unesen a brutálně zavražděn,“ připomněl, že jeho otec sloužil během 2. světové války jako pilot, létal s bombardéry nad Atlantikem.

„Přežil dvě letecké nehody a s chutí nenáviděl městský poválečný život, a proto se přesunul na venkov a postavil si tu farmu. Je to 27 let, co můj otec zemřel, lidé v okolních vsích a městech si ho tady ale pořád pamatují. S úsměvem vzpomínají na příhodu, kdy se z hospody vracel domů a sjel z mostu do řeky. Z vody vylezl s fajfkou v ruce, ne zraněný, ale nabručený, že je mokrý,“ zavzpomínal.

„Jak jsem říkal, moc toho nenamluvil a moje matka si často stěžovala, že toho otec řekne víc svému milovanému koni Sunshine než jí. Tak si ho budu pamatovat a tak ho popíšu vnukovi. Jak šťastně kluše přes zdejší kopce na hřbetu Sunshine do hospody, s útěchou, že jeho staré milé děvče ho na rozdíl od auta doveze bez problémů domů i v noci,“ zakončil Stanley Johnson.

Premiérův boj s koronavirem

Symondsová a premiér Johnson svého syna přivítali 29. dubna, přestože premiérova snoubenka chtěla původně rodit doma, chlapec se narodil v nemocnici. Podle mluvčího Downing street jsou oba, matka a dítě, v pořádku. Malý Wilfred přišel na svět trochu dříve, než očekávala média, Symondsová na svém instagramu tvrdila, že se má „vylíhnout“ až na začátku léta.

Premiér několik týdnů před narozením syna zápasil s koronavirem způsobujícím nemoc covid-19, příznaky prodělala i Symondsová. Johnson měl namále a strávil několik nocí na jednotce intenzivní péče. Na počest dvou lékařů Nicholase Pricea a Nicholase Harta, kteří mu zachránili život, pojmenoval syna Nicholas. Premiér se zotavuje po nemoci, už se ale vrátil do práce. Je otázkou, zda nastoupí na otcovskou dovolenou, jak sliboval.

y1xcvbnm ( 4. května 2020 11:20 )

9.3.2020 je na fotografii vydřička hubená jako lunt a za měsíc porodíla??? Je to nějaké divné. A to dítě co drží v dece je ten novorozenec??? Vypadá jako zmenšený starý člověk

Zobrazit celou diskusi