Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Potupa pro vysokoškolačky: Musely ukázat kalhotky, aby prokázaly, že nemají „své dny“

Indické vysokoškolačky musely ukázat kalhotky, aby prokázaly, že zrovna nemenstruují,(ilustrační foto).
Indické vysokoškolačky musely ukázat kalhotky, aby prokázaly, že zrovna nemenstruují,(ilustrační foto).  (Autor: Reuters, Blesk - Veronika Zabilanská)
Autor: Darina Jíchová - 
18. února 2020
21:34

Menstruace je normální součástí života žen, v mnohých zemích se k ní ale pojí různá tabu. V Indii pro menstruující ženy a dívky platí řada pravidel, zákazů a nařízení, při „svých dnech“ jsou považované za „nečisté“ a nesmí vstoupit do chrámů nebo například do kuchyně, v některých regionech dokonce nesmí 3 dny domů. Peklo spojené s periodou si prožily indické vysokoškolačky, které svým učitelkám musely ukázat kalhotky, aby prokázaly, že nemenstruují. Diskriminace menstruujících žen je rozšířená po celé Indii, uvedla stanice BBC.

Vyšší odborná dívčí škola Shree Sahajanand Girls Institute (SSGI) ve státě Gudžarát „menstruační pravidla“ dotáhla do extrému. Školu vede bohatá konzervativní hinduistická sekta Swaminarayan, která nejenže menstruujícím dívkám a ženám v době periody zakazuje vstup do chrámu a kuchyně, ale rovněž nutí studentky, aby seděly v posledních lavicích, držely se v „bezpečné“ vzdálenosti od ostatních a nedotýkaly se jich a myly si vlastní nádobí.

Šok a trauma

Minulý týden v úterý jedna z učitelek vzala na školní záchody 68 studentek a nutila je, aby jí ukázaly kalhotky. K „inspekci“ došlo na popud majitele hostelu, kde dívky žijí. Ten si šel stěžovat řediteli školy, že studentky nedodržují „menstruační pravidla“. Jedna ze studentek pro BBC vypověděla, že na recepci hostelu je formulář, který musí vyplnit, když dostanou svou menstruaci. Učitelé a zaměstnanci hostelu pak mají možnost pozorovat, zda dodržují všechna nařízení.

Vysokoškolačky ale proti „menstruační hlídce“ protestují a za poslední 2 měsíce se žádná z nich do formuláře nezapsala. Ředitel školy po stížnosti z hostelu nechal dívky vzbudit brzo ráno a vyvést na záchody, kde byly přinuceny se svléknout.

„Byla to velmi bolestná a traumatizující zkušenost,“ uvedla jedna ze studentek, která si ze strachu přála zůstat v anonymitě. Dívky se shodly, že šlo o formu psychického mučení. „Jsou v šoku,“ komentoval pro BBC otec jedné vysokoškolačky. „Dcera a její kamarádky za mnou přišly a okamžitě začaly brečet,“ doplnil.

Prorektorka: Dívky by se měly omluvit

Ve čtvrtek před budovou školy proběhly protesty, demonstranti požadovali, aby se vedení školy „poníženým“ dívkám omluvilo. Zmocněnec školy Pravin Pindoria označil incident za „nešťastný“ a uvedl, že proběhne vyšetřování a viníci budou potrestáni. Prorektorka univerzity, pod kterou SSGI spadá, Daršána Dholakiaová prohlásila, že studentky porušily nastavená pravidla a měly by se za to omluvit ony. Některé dívky se už dokonce omluvily.

Vysokoškolačky se svěřily BBC s tím, že jsou pod ohromným tlakem vedení školy. Nutí je, aby o incidentu vůbec nemluvily. Výbor pro práva žen nařídil vyšetřování a vyzval studentky, „aby beze strachu přišly a promluvily o tom, co se stalo“. Na školu byla rovněž podána oficiální stížnost na policii.

Menstruace v Indii

Není to jediný případ, kdy byly dívky v Indii poníženy kvůli menstruaci. K podobnému incidentu došlo před 3 lety ve škole na severu Indie. Školní dozorkyně donutila 70 dívek, aby se vysvlékly poté, co na podlaze dívčích záchodů našla krev.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině