Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump přežil hlasování o sesazení. „K*nda!“ ostře sepsul jeho syn přeběhlíka

Aktualizováno -
6. února 2020
00:25
Autor: ČTK, simao - 
5. února 2020
22:20

Prezident USA Donald Trump je nevinen a nebude sesazen. Demokraté neuspěli v procesu tzv. impeachmentu. A zavařil si přitom i republikánský senátor Mitt Romney, který dopředu avizoval, že bude hlasovat pro odsouzení Trumpa za zneužití pravomoci. „Trhl“ se tak od své strany a za podporu Trumpova sesazení to schytal od syna prezidenta. Prezident nakonec ustál obě klíčová hlasování.

Hlasování o ústavní žalobě začalo ve středu v 16:00 místního času (22:00 SEČ). Republikáni však dopředu měli jasno, že ve stočlenném Senátu mají většinu 53 křesel. Dávalo jim to jasnou a výhodnou pozici.

Pro sesazení Donalda Trumpa totiž byla potřeba dvoutřetinová většina, tedy 67 hlasů. Trump proto klíčové hlasování pohodlně ustál. To první o údajném zneužití pravomoci skončilo poměrem 52 ku 48 hlasům senátorů ve prospěch Trumpa. Jediným „přeběhlíkem“ byl republikán Mitt Romney, který impeachment podpořil v prvním článku obžaloby.

Demokraté republikána Trumpa obviňovali v prvním článku žaloby z toho, že se snažil nátlakem přinutit Ukrajinu, aby mu před letošními prezidentskými volbami v USA pomohla získat kompromitující informace o jeho velkém rivalovi Johnu Bidenovi. Ten se uchází o demokratickou nominaci.

Bílý dům rozhodnutí Senátu osvobodit amerického prezidenta Trumpa uvítal. Svou radost nad rozhodnutím senátorů vyjádřil i viceprezident Mike Pence.

Romney bouřil: Hrozivé zneužití důvěry

Senátoři hlasovali jmenovitě podle abecedy, hlasování o každém článku žaloby trvalo asi 15 minut. Každý ze senátorů musel vystoupit a nahlas říci, zda je podle něj Trump vinný, či nevinný. Následně předseda nejvyššího soudu John Roberts, který na proces v horní komoře Kongresu dohlížel, oznámil výsledek hlasování a proces impeachmentu oficiálně skončil.

Podle senátora Romneyho, republikána z Utahu, se Trump dopustil „hrozivého zneužití důvěry veřejnosti“ a v prvním článku žaloby je tedy vinen. To, co prezident učinil, byl podle něj „zjevný útok na naše volební práva, naši národní bezpečnost a základní hodnoty“.

Republikán Mitt Romney se rozhodl hlasovat proti Trumpovi během impeachmentu. Republikán Mitt Romney se rozhodl hlasovat proti Trumpovi během impeachmentu. | Reuters

Podle Romneyho Trumpovo chování, které mělo za cíl udržet se u moci, je „tím nejhorším útokem na ústavu, který lze učinit“.

Z tohoto důvodu jde o velmi závažný zločin a já nemám pod přísahou jinou možnost, než se takto vyslovit,“ dodal Romney, když odůvodňoval svůj postoj. Rozhodnutí o vině či nevině Trumpa bylo podle republikánského senátora tím „nejobtížnějším, jaké kdy učinil“.

Jak poznamenal americký deník The New York Times, senátor byl během svého prohlášení nervózní, působil ale odhodlaně a zjevně se mu ulevilo, když svůj postoj zveřejnil.

„Pussy.“ Trumpův syn urazil Romneyho

Romneyho, bývalého kandidáta na prezidenta, ihned po jeho prohlášení na sociálních sítích zkritizoval syn amerického prezidenta Donald Trump mladší.

Na instagramu ho označil slovem „pussy“, které je vulgárním označením pro ženský pohlavní orgán a které svého času vysvětloval i český prezident Miloš Zeman legendárním „k*nda sem, k*nda tam“.

„Mitt Romney je navěky zahořklý, protože nikdy nebude americkým prezidentem. Byl příliš slabý, aby porazil demokraty, tak se k nim nyní připojil,“ napsal dnes také Donald Trump junior a dodal, že by měl být senátor vyloučen z republikánské strany.

Synové prezidenta USA Trumpa Eric (vlevo) a Donald Trump mladší (vpravo) Synové prezidenta USA Trumpa Eric (vlevo) a Donald Trump mladší (vpravo) | Reuters

Zadržení demonstranti

Americká CNN informovala, že v rotundě Kapitolu, který je sídlem Kongresu, bylo dnes odpoledne zadrženo asi deset protestujících. Ti vykřikovali hesla jako „Trump je vinen“ a senátory vyzývali, aby „ctili přísahu“.

Trump obvinění od počátku odmítal, postup demokratů přirovnával k honu na čarodějnice a považoval ho za snahu vyřadit ho z boje o znovuzvolení před letošními prezidentskými volbami.

Americký prezident v první reakci na hlasování zveřejnil na twitteru video, které vychází z titulní stránky časopisu Time v roce 2018.

Na videu se rychle mění volební billboardy s nápisem Trump a jednotlivými roky, ve kterých se uskuteční prezidentské volby, počínaje 2024, následně 2028 a dále až do 90 000 a poté se objeví nápis 4EVA, znamenající navždy. Co tímto videem chtěl Trump říci, nebylo podle médií jasné.

Následně prezident na twitteru oznámil, že se ke svému osvobození veřejně vyjádří z Bílého domu až ve čtvrtek ve 12:00 místního času (18:00 SEČ). „Prezident Trump byl zcela očištěn a nyní je načase začít se opět zabývat záležitostmi amerického lidu,“ komentoval rozhodnutí Senátu šéf Trumpovy kampaně za znovuzvolení Brad Parscale.

„Je to za námi,“ prohlásil před svými stoupenci v Pensylvánii viceprezident Mike Pence. Jak dodal, byl to „neuvěřitelný týden“. „Právě před chvíli Senát Spojených států osvobodil prezidenta Donalda Trumpa v obou článcích ústavní žaloby,“ řekl Pence svým příznivcům, kteří ihned začali jásat a skandovat heslo „další čtyři roky“. Dávali tak najevo, že si přejí, aby dvojice Trump-Pence zůstala u moci i po listopadových prezidentských volbách.

Video  Boj mezi Trumpem a demokraty: Prezident nepodal ruku Pelosiové, ta roztrhala jeho řeč  - Reuters
Video se připravuje ...

Pelosiová: Senát se stal Trumpovým komplicem

Demokratická předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po hlasování neskrývala své pobouření.

„Celých 75 procent Američanů a mnoho republikánských senátorů si myslí, že prezidentovo chování bylo špatné. Senát se ale rozhodl ignorovat fakta, vůli amerického lidu a svou povinnost vyplývající z ústavy,“ citovala Pelosiovou americká CNN.

„Prezident se nyní bude chlubit tím, že byl osvobozen. Ale k osvobození nemůže dojít bez procesu. A k procesu nemůže dojít bez svědků, dokumentů a důkazů. Tím, že ignoroval důkazy a odmítl se řídit základními pravidly spravedlivého soudního procesu, se republikánský Senát stal komplicem v prezidentově kamufláži,“ dodala Nancy Pelosiová.

karambol ( 6. února 2020 08:34 )

díky bohu za Trampa!! tentu krávu demokratku odhalil jaká to je tupá ubožačka vzteky trhala papír demokraté jsou na celém světě neštěstí lidstva je to zlo!! a ten přeběhlík je stejná politická špína jako u nás nakopat mu zadek a vykopat do práce!!

zdrclamrdka ( 6. února 2020 06:04 )

Trump je hrdina a nás čechy on má rád, taky kvůli Zelníčkové, když bude třeba, zachrání nás.

Zobrazit celou diskusi