Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka (19) se zřekla islámu a „černého prostěradla“. Za fotku v bikinách to schytala

Autor: Darina Jíchová - 
5. února 2020
19:04

Rahaf Kunúnová (19), která loni uprchla ze Saúdské Arábie před krutostí své rodiny a získala azyl v Kanadě, si život na svobodě užívá plnými doušky. Vychutnává si, že jí nikdo neříká, co smí a nesmí nosit. Dávno odložila nikáb a na svých sociálních sítích se nebojí sdílet fotky v bikinách. Ze strany svých konzervativních krajanů ale sklízí kritiku, teenagerka však oslavuje fakt, „že už se nemusí zahalovat do černého“ a že „je volná“, uvedl list Daily Mail.

Příběh Kunúnové na začátku loňského roku se zatajeným dechem sledoval celý svět. Z rodinné dovolené v Kuvajtu uprchla v sobotu 5. ledna, odletěla do Bangkoku a chtěla se dostat dál do Austrálie. Po příletu do Thajska jí byl zabaven pas, nato se zabarikádovala v hotelovém pokoji, aby zabránila své deportaci, a šířila odtamtud prostřednictvím twitteru zprávy o své situaci. 

Zřekla se islámu, za což by jí v arabském království hrozil i trest smrti. Nakonec se vzdala i svého příjmení a nyní používá jméno Muhammadová.

Teenagerka si může dělat, co chce

Saúdky se nakonec ujala Kanada, kde už více než rok žije. Důvodem jejího útěku byla krutost rodiny, podle vlastních slov čelila fyzickému, slovnímu a citovému zneužívání ze strany mužských rodinných příslušníků. Ve své nové zemi má možnost dělat, co nikdy nemohla: oblékat se, jak chce, studovat, co chce, cestovat, kam chce, nebo pracovat, kde chce.

Rahaf Kunúnová, Saúdka, která utekla od rodiny, si užívá nově nabytou svobodu v Kanadě. Zřekla se islámu a může si dát slaninu. Rahaf Kunúnová, Saúdka, která utekla od rodiny, si užívá nově nabytou svobodu v Kanadě. Zřekla se islámu a může si dát slaninu. | Reuters

„Předtím a potom“

Nejvíce si podle vlastních příspěvků na twitteru užívá možnost oblékat se, jak se jí zlíbí. První kroky svobody udělala v krátkých šatech, po roce se uživatelům sociálních sítí ukázala v plavkách. Snímek v bikinách byl součástí internetové výzvy „Předtím a potom“, dívka odhalený záběr zveřejnila společně s fotkou v nikábu.

„Tohle byla největší změna v mém životě, z někoho, koho nutili nosit černá prostěradla a kdo byl pod kontrolou mužů, se stala svobodná žena,“ komentovala svůj příspěvek. „Vypadáš skvěle. Jsi neuvěřitelně statečná,“ psali jí uživatelé sociálních sítí.

Kritici: Svoboda je pro ni nahota

Saúdové ale z její transformace takovou radost nemají a zahrnuli ji ostrou kritikou. „Lidí, jako jsi ty, je mi líto. Saúdské ženy jsou ve svém životě šťastné, žijí normální životy, řídí auta, chodí nakupovat a cestují bez doprovodu. Nás prorok Mohamed řekl, že muži a ženy jsou si rovni,“ reagoval jeden z kritiků.

„Nikdo tě nenutil nosit, co jsi nechtěla. Přestaň psát hlouposti, které nejsou pravdivé,“ připojili se další. „Procházel jsem její předchozí příspěvky a veškerá její sláva plyne z toho, že odhodila hidžáb a začala se oblékat jako na druhém obrázku. Z jejího hlediska je svoboda nahota,“ poznamenal další Saúd.

„Je skvělé, že si užíváš svou svobodu, dělej si, co chceš, ale mohla bys to dělat bez urážení kultury své domoviny?“ někteří si alespoň ušetřili osobní útoky. „Věř mi, zlato, ne všechny ženy se musí zahalovat do černého. Prosím respektuj i ostatní ženy a nos, co chceš, podporujeme tě,“ zvolily Saúdky smířlivější tón.

sigmae ( 5. února 2020 21:56 )

Gratuluji a přeji mnoho štěstí
jsi odvážná

prudentiacz ( 5. února 2020 19:49 )

No, nevím proč muslimalky nosí ty hadry. Většina z nich je tak nepěkných, že by stejně skončily v lgbt. Žádná krasavice ještě odhalena nebyla.

Zobrazit celou diskusi