Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Daniel (21) evakuovaný z Wu-chanu: Popsal karanténu na Bulovce, přítelkyni má v Číně

Autor: ula, sova - 
5. února 2020
05:02

Jeden z pětice Čechů letecky evakuovaných z čínského Wu-chanu Daniel Pekárek (21) aktuálně tráví čas v karanténě na infekčním oddělení v pražské Nemocnici Na Bulovce. Lékaři na tom trvají z důvodu rizika, které představuje 14denní inkubační doba smrtícího koronaviru. Daniel, který studuje na Wuchanské univerzitě, pro Blesk Zprávy popsal, nejen jak probíhal let a následná vyšetření, ale také prozradil, co mu v asijské zemi z Česka nejvíce scházelo.

V noci z neděle na pondělí přistál na ranveji pražského letiště vládní speciál s pěti Čechy a dvěma Slováky evakuovanými z Wu-chanu, epicentra nákazy koronavirem.

Nejprve je však spolu s lidmi z dalších 30 zemí přepravilo francouzské letadlo do Bruselu. Na palubě bylo celkem 250 lidí, a jak uvedl francouzský tisk, 36 z nich vykazovalo chřipce podobné příznaky, které mohou signalizovat právě koronavirus.

 

„Výtěry nejsou příjemné, ale nic, co by se nedalo vydržet“

Agentura Reuters během úterý informovala, že testy podstoupilo také devět navrátivších se Belgičanů. Jeden z nich měl na nákazu novým typem koronaviru pozitivní výsledek. Tamní úřady nicméně uvedly, že muž netrpí žádnými příznaky onemocnění a že je v dobrém zdravotním stavu.

Video  Češi z Wu-chanu jsou doma: Odvezli je rovnou na Bulovku  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

A jak vyšetření probíhala u Daniela? „Testy nám dali hned po příjezdu. Na odběry krve už jsem celkem zvyklý, nicméně výtěry z krku a nosu nejsou moc příjemné. Ale není to nic, co by se nedalo zvládnout,“ popsal mladý Čech pro Blesk Zprávy.

Chyběla mu rodina a mléčné produkty

Odpověděl i na to, jak zvládá karanténu a s ní spojené nucené odloučení od rodiny. „S rodinou jsme se neviděli velmi dlouhou dobu, někdy od srpna minulého roku. Myslím si, že ty dva týdny v porovnání s tím nejsou moc dlouhé a dá se to zvládnout. Možnost návštěvy tu je, nicméně bych osobně radši počkal pro jistotu ty dva týdny,“ řekl.

Daniel už několikrát také zmínil, že je vděčný za pomoc, která se jemu a dalším evakuovaným dostala. „Jsem rád, že jsem v Česku. V Číně se mi líbilo, nicméně je dost věcí, které mi z Česka chyběly. Na prvním místě určitě rodina, potom hlavně mléčné produkty a některé čokolády,“ přiznal student a dodal: „V nemocnici je zatím všechno v pohodě, podle mě se nám dostává dostatečné péče a chovají se k nám hezky.“

„Situace je pod kontrolou, ale všichni nosí roušky“

A díky své partnerce, která v Číně zůstala, má dokonce stále čerstvé informace z místa dění. „Přítelkyně je v pořádku, nenachází se ve Wu-chanu, ale ve městě Siao-kan, které s Wu-chanem sousedí a nachází se také ve stejné provincii. Situace je podle ní pod kontrolou, nicméně všichni nosí roušky,“ řekl Blesk Zprávám a oznámil, že by se do Wu-chanu v budoucnu rád vrátil.

„Jakmile se situace uklidní, rád bych dokončil studium. Nicméně v blízké době školy ve Wu-chanu plánují být uzavřené,“ uzavřel.

Video  „Centrální utajování informací o nákaze v Číně je nereálné," řekl sinolog  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině