Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novináře Chášukdžího rozřezali na kusy. „Saúdům projde všechno,“ pění snoubenka

Autor: Darina Jíchová - 
4. února 2020
19:19

Hatice Cengizová, snoubenka brutálně zavražděného saúdského novináře Džamála Chášukdžího, poskytla exkluzivní interview britskému deníku The Guardian. S novináři promluvila o tom, co si myslí o trestech, které v případu Chášukdžího vraždy udělila saúdská prokuratura. Turkyně se nechala slyšet, že „západ selhal“, že „selhal celý svět“ a že jejich postoj ukázal, že „Sáudům v podstatě projde, cokoli chtějí“.

Novinář Chášukdží se kriticky vyjadřoval zvláště k vládě následníka saúdského trůnu, prince Mohammada bin Salmána, který je v tisku znám pod svými iniciály MBS. K Chášukdžího vraždě došlo 2. října 2018 na saúdském velvyslanectví v Istanbulu, kam si šel vyřídit dokumenty potřebné ke svatbě. Ze Saúdské Arábie dorazilo speciální 15členné komando, které zločin provedlo a následně se zbavilo těla. Novinářovy ostatky dosud nebyly nalezeny.

Mezi vrahy byli nejbližší spolupracovníci MBS, podle mezinárodních vyšetřovatelů včetně OSN je vyloučené, že by korunní princ o plánu nevěděl. Navíc je pravděpodobné, že k vraždě vydal rozkaz právě on. Po týdnech zapírání Saúdové přiznali, že Chášukdží byl zavražděn, dodnes tvrdí, že král Salmán, ani MBS o ničem nevěděli.

V souvislosti s vraždou bylo zatčeno 21 lidí, v prosinci 2019 bylo pět z nich odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady ke 24 rokům vězení.

Šok, zármutek, apatie a vztek

Cengizové to ale zdaleka nestačí, požaduje, aby na arabské království byly uvalené přísné sankce. „Svět se prostě rozhodl jít dál a nepotrestat ty, kteří za vraždu skutečně zodpovídají, díky tomu si Saúdové myslí, že jim projde všechno,“ sdělila Cengizová reportérům Guardianu, Turkyně se momentálně nachází ve Washingtonu, kde se jako čestný host demokratů účastní projevu o Stavu unie, který pronese prezident Donald Trump.

Turecká aktivistka a akademička promluvila rovněž o tom, jak prožívala měsíce po Chášukdžího vraždě. Popsala, že si nejdřív prošla „pořádným šokem“, protože nevěřila prvotním zprávám o tom, že byl její snoubenec zavražděn. Dalším stádiem byl zármutek, pak přišla apatie. Dodala, že se bojí o svoje bezpečí, zároveň ale touží po spravedlnosti. Prohlásila, že cítí „absolutní vztek“, že svět nedokázal potrestat lidi, kteří zavraždili muže, jehož milovala.

Cengizová: Svět ponese dvojnásobnou odpovědnost

„Pokud Saúdové udělají něco podobného, jak se bude západ cítit? Ponese dvojnásobnou odpovědnost,“ uvedla žena. Cengizová nešetří kritikou na adresu Spojených států, Velké Británie nebo OSN, které podle ní selhaly v Chášukdžího případě. Podle zvláštní zpravodajky OSN pro lidská práva Agnes Callamardové, která se zaměřuje na mimosoudní popravy a která vyšetřovala novinářovu vraždu, má Turkyně „dominantní povahu“.

„Hatice Cengizová není jen truchlící snoubenka nebo oběť. Je to nesmírně inteligentní a statečná žena, který popírala a popírá všechny normy,“ popsala Turkyni Callamardová. Americké a britské služby Cengizovou v létě 2019 pečlivě sledovaly, obávaly se o její bezpečí. Žena o dohledu agentů netušila, rozhodně ji nepotěšilo, že o něm nebyla informována. „Není fakt, že mě sledovali, útok na můj osobní život? Jak můžu žít jako normální člověk?“ rozčilovala se.

MBS utíká před zodpovědností

Zároveň zdůraznila, že s Chášukdžím nerozebírala jeho práci. „Náš vztah byl založen na citech a emocích, ne na práci,“ uvedla Cengizová. Vzpomíná však, že si byl vědom toho, že Saúdové proti němu vedou kampaň na twitteru. „Řekl mi, že tyhle slovní útoky se podepisují na jeho psychice,“ svěřila se tisku.

Cengizová ostře zkritizovala prosincový rozsudek, který nad vrahy jejího snoubence vynesla saúdská prokuratura. „Tajný proces,“ odfrkla si Turkyně. „To určitě, je to výsměch. Kdyby skutečně proběhl soud, věděli bychom, kdo byl odsouzen k trestu smrti a za co všechno, i kdo jsou ti 3, kteří dohromady dostali 24 let,“ dodala, že prokuratura navíc omilostnila Saúda Kahtáního, což je blízký přítel a poradce MBS. Podle mluvčího prokuratury se neprokázalo, že byl do Chášukdžího vraždy zapleten. „MBS řekl, že přijímá plnou zodpovědnost, ale není to pravda, utíká před ní,“ nechala se slyšet Cengizová.

Zobrazit celou diskusi