Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Melania od malička věděla, kým chce být.“ Kamarádky promluvily o mládí Trumpové

Autor: Darina Jíchová - 
25. ledna 2020
15:11

První dáma Spojených států Melania Trumpová je jednou z nejzáhadnějších a nejuzavřenějších manželek amerických prezidentů. Je rovněž první první dámou, jejímž rodným jazykem není angličtina. Slovinská exmodelka podle všeho už od mládí věděla, co chce a kým chce být. Reportéři stanice BBC se vydali do její rodné obce Sevnica a vyzpovídali přátelé Trumpové.

„Narodila jsem se ve Slovinsku, krásné, malé a tehdy komunistické zemi ve střední Evropě,“ řekla o sobě mnohokrát Trumpová. Lásku k rodné zemi si uchovala i po tom odešla do USA a získala americké občanství. Její syn podle dostupných informací mluví plynně slovinsky.

Kamarádka: Věděla jsem, že něčeho dosáhne

Trumpové se narodila ve slovinském městě Novo Mesto, vyrůstala ale v Sevnici. Jedna z jejích dětských kamarádek, umělkyně Jerca Santejová, uvedla, že „Melania vždycky věděla, co chce od života“. „Už kolem 16 let začala vážně přemýšlet o své budoucnosti. Měla jasnou představu o tom, čím a kým chce být. Bylo téměř neuvěřitelné, že měla tak přesnou představu jako teenager. Už tehdy jsem věděla, že dosáhne něčeho výjimečného,“ prohlásila Santejová.

První dáma USA Melania Trumpová v sobě modelku nezapře. Na snímku s manželem, prezidentem USA Donaldem Trumpem a řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. První dáma USA Melania Trumpová v sobě modelku nezapře. Na snímku s manželem, prezidentem USA Donaldem Trumpem a řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. | Reuters

„Vždycky byla velmi skromná,“ vzpomíná na svou žačka Nena Bedeková, která Trumpovou učila. Doplnila, že se jí nikdy nesvěřila s tím, že by chtěla být modelka, nicméně Bedeková uvedla, že současná první dáma USA „odjakživa chtěla pracovat v módním průmyslu“. „Její matka domů často nosila módní časopisy a katalogy, které pak Melania hodiny obdivovala. Věděla jsem, že naše městečko jí brzy bude malé,“ sdělila tisku Bedeková.

Trumpová: Sromná dívka, co chtěla poznat svět

„Na módní časopisy od matky se hrozně těšila. Chtěla cestovat, poznat svět, to mohla tedy jen skrze ně,“ poznamenala Bedeková. První setkání s Trumpovou pro BBC popsal také módní fotograf Stane Jerko. „Poprvé jsem ji viděl po jedné přehlídce, stála u hradby haly, kde show probíhala. Okamžitě mě zaujala. Byla vysoká, hubená, překrásná, měla všechny atributy perfektní modelky,“ uvedl Jerko.

Trumpová se ráda hlásí ke svým krajanům, prokázala to v roce 2006, kdy během soutěže Miss Universe překvapila slovinskou modelku a Miss Slovinska Natashu Pinzaovou. „Zastavila se u mě a promluvila se mnou ve slovinštině,“ komentovala krátce Pinzaová. „Bylo to neuvěřitelně milé gesto,“ dodala. Podle svědků Trumpová složila Slovince poklonu.

První dáma zůstává nejoblíbenější členkou Trumpovy rodiny, čelí ale ostré kritice, převážně pak za své mlčení v různých otázkách manželovy vlády. Bývá rovněž obviňována z pokrytectví. Hlavní program, kterému se jako první dáma věnuje, je boj s kyberšikanou, nikdy ale nekomentuje chování svého muže na twitteru, kde prezident často útočí na své „nepřátele“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi