Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Manželka diplomata zabila motorkáře (†19). Británie žádá Američany o její vydání

Autor: ČTK, tsv - 
11. ledna 2020
17:40

Británie požádala Spojené státy o vydání manželky amerického diplomata Anne Sacoolasové (42). Žena čelí obvinění, že loni v srpnu způsobila v Británii dopravní nehodu, při které zahynul Brit Harry Dunn (†19). S odvoláním na ministerstvo vnitra o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Sacoolasová po nehodě odletěla z Británie díky diplomatické imunitě do vlasti. Případ zatížil britsko-americké vztahy. Americké ministerstvo zahraničí dnes označilo žádost o vydání Sacoolasové za nepatřičný krok.

Manželka amerického vládního zaměstnance Sacoolasová podle vyšetřovatelů jela autem po nesprávné straně silnice, když se střetla s motorkou, kterou řídil devatenáctiletý Dunn. Mladík nehodu nepřežil. Žena podle policie nejprve s vyšetřovateli spolupracovala, pak ale díky diplomatické imunitě Británii nečekaně opustila.

Právní zástupkyně 42leté Sacoolasové už dříve uvedla, že se žena dobrovolně do Británie vrátit nehodlá, neboť by tam mohla skončit za mřížemi kvůli „hrozné, ale neúmyslné nehodě“.

„Využití dohody o vydávání osob ve snaze domoci se návratu manželky někdejšího diplomata by znamenalo mimořádně znepokojující precedens,“ uvedlo dnes americké ministerstvo zahraničí.

Případ komplikuje vztahy Britů s USA

Americká diplomacie již dříve kritizovala rozhodnutí britské prokuratury, která v prosinci Sacoolasovou obvinila. „Spojené státy jasně konstatovaly, že v době, kdy se nehoda stala, a také po dobu jejího pobytu ve Spojeném království, měla řidička status propůjčené diplomatické imunity,“ uvedl tehdy Washington.

Případ zatížil americko-britské vztahy, které obě země tradičně označují za výjimečné. Za rodiče se postavil britský ministr zahraničí Dominic Raab a také premiér Boris Johnson. Americký prezident Donald Trump rodiče zabitého mladíka přijal v Bílém domě. Zároveň řekl, že Harry Dunn se stal obětí „hrozné nehody“, ale to, že někdo jede v Británii na špatné straně silnice, se „stává“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 11. ledna 2020 20:41 )

Vzor demokracie a partnerských vztahů!!

Zobrazit celou diskusi