Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otec o peklu s Gretou: Přestala jíst a mluvit, trpěla depresemi, měla nás za pokrytce

Aktualizováno -
30. prosince 2019
16:16
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. prosince 2019
14:50

Otec Grety Thunbergové promluvil v televizní show o tom, jak jim život změnila náhlá popularita, která z jeho dcery udělala celosvětově známou tvář boje proti klimatickým změnám. Přiznal, že dceru zpočátku nepodporoval. „Považoval jsem to za špatný nápad, ale dostalo ji to z deprese,“ prohlásil Švéd a promluvil o době, kdy Greta nejedla, nemluvila a nechodila kvůli depresím ani do školy.

Greta Thunbergová se letos stala Osobností roku podle časopisu Time. BBC se však nyní zaměřila na její přerod ve „hvězdu“. Její reportérka promluvila jak s mladou aktivistkou, tak i s jejím otcem Svantem - o tom, jak jim život změnila náhlá popularita, která z 16leté studentky udělala celosvětově známou tvář boje proti klimatickým změnám.

Greta řídila program BBC

Greta se totiž v pondělí na tři hodiny stala hostující editorkou britské rozhlasové stanice BBC Radio 4. A do programu během té doby zařadila například rozhovor s šéfem britské centrální banky Markem Carneym nebo přírodovědcem Davidem Attenboroughem. Vedle toho se však objevily v přímém přenosu i rozhovory s mladou Švédkou a jejím otcem Svantem (50).

Aktivistka Greta Thunbergová (16) se svým otcem Svantem. Aktivistka Greta Thunbergová (16) se svým otcem Svantem. | Reuters

BBC kvůli dnešnímu speciálnímu vysílání vyslala do Švédska svou redaktorku. Gretin otec jí popsal, jak těžké bylo pro rodinu období, kdy dcera Greta bojovala s depresemi, a jak ji její současné angažmá ekologické aktivistky baví.

„Před tím měla těžké deprese, přestala jíst a mluvit, skoro rok nebyla ve škole. Z depresí jsme ji nemohli dostat skoro čtyři roky, to je pro rodiče peklo,“ svěřil se Thunberg.

Otec: Greta nás zpočátku měla za pokrytce

Otec mladé aktivistky připustil, že se mu nelíbilo, když dívka kvůli pravidelným klimatickým stávkám vynechávala školní docházku. Prohlásil, že z počátku ji nepodporoval on ani jeho manželka, operní pěvkyně Malena Ernmanová.

„Při její první stávce k ní přišli novináři a začali se vyptávat, na klimatické změny i na důvod jejího protestu, za tři dny na to si dala veganské nudle,“ vypověděl Thunberg. Bylo to první pořádné jídlo skoro po třech měsících.

Greta Thunberg se svým otcem Svantem na jachtě Malizia (12. 8. 2019) Greta Thunberg se svým otcem Svantem na jachtě Malizia (12. 8. 2019) | Reuters

Nyní se o ní bojí hlavně kvůli nevybíravé kritice a vymyšleným zprávám. „Naprosto upřímně nevím, jak to dělá, ale většinu času se tomu směje. Připadá jí to legrační,“ řekl Gretin otec.

„My s ženou nejsme tak úplně environmentální aktivisti, nikdy jsme nebyli. Greta nás ze začátku měla za pokrytce, že to nebereme vážně,“ přiznal Thunberg sebekriticky.

Aktivistou kvůli záchraně dítěte

„O klimatické krizi jsme neměli ani ponětí, s Gretou jsme často argumentovali. S manželkou jsme aktivisti za lidská práva a práva uprchlíků. Při jedné debatě nám prostě došly argumenty, proč by se ekologickému aktivismu neměla věnovat, a od té doby ji plně podporujeme,“ říká Thunberg, ze kterého se stal vegan. „To není kvůli klimatu,“ tvrdil BBC se smíchem.

Jeho manželka přestala létat. „Víte, nestal jsem se aktivistou, abych zachránil svět, ale abych zachránil své dítě,“ zakončil Thunberg.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Greta jako spratek? Útoky považuje za legrační

Thunbergovou řada lidí včetně mnoha světových státníků uráží a zesměšňuje. Například brazilský prezident Jair Bolsonaro ji nazval „spratkem“, americký prezident Donald Trump zase na sociálních sítích poznamenal, že má problémy se zvládáním emocí.

„Tyhle útoky jsou prostě legrační, protože tím zjevně nic nemyslí. Lépe řečeno vypovídají o tom, jak moc jim nahánějí strach mladí lidé, kteří přinášejí změnu, o kterou oni nestojí,“ řekla Švédka.

V tříhodinovém bloku na Radio 4 se vysílal i rozhovor s guvernérem centrální banky Carneym, který konstatoval, že tempo, jímž finanční sektor začal tlumit investice do fosilních paliv, bylo pomalejší, než bylo třeba.

Carney citoval i analýzu, podle níž by při současných ekologických závazcích podniků mohly globální teploty do konce století stoupnout až o 3,8 stupně Celsia, což je vysoko nad hranicí 1,5 stupně, kterou jako hraniční uvádějí vědci. Oteplení o čtyři stupně by podle předpovědí mohlo zvednout hladiny moří až o devět metrů, což by zasáhlo 760 milionů lidí.

Matka aktivistky Grety Thunbergové Malena Ernmanová. Matka aktivistky Grety Thunbergové Malena Ernmanová. | Instagram Maleny Ernmanové

Thunbergová mluvila s mužem, který inspiroval její stávku

S popularizátorem vědy Attenboroughem pořídila rozhovor sama Thunbergová a během rozmluvy po Skypu mu řekla, že ji inspiroval k tomu, aby se začala v boji proti změnám klimatu více angažovat.

Přírodovědec na oplátku ocenil, že švédská dívka „probudila svět“ a že jako ekologická aktivistka „dosáhla toho, čeho lidé, kteří se tématu věnují přes dvacet let, nebyli schopni dosáhnout“.

Greta Thunbergová se svou mladší sestrou Beatou Greta Thunbergová se svou mladší sestrou Beatou | Facebook

fido2 ( 2. března 2020 10:11 )

Pouze ji sprostě využili. Vědí, že na nemocnou dívku si žádný maliardář, který škodi životnímu prostředí veřejně netroufne...

amgal ( 31. prosince 2019 09:26 )

tak si ji mají nechat doma a ne, aby otravovala celý svět svýmy kydy.

sandokan500 ( 31. prosince 2019 04:30 )

Řezat tu nánu od rána do večera a ono by jí to přešlo. Už

Pohybovenadany ( 30. prosince 2019 23:45 )

Ta holka brzy převezme cely svět . Už se nemohu dočkat , jak podle ni budeme skákat .

fido2 ( 30. prosince 2019 23:40 )

Co když přijde doba ledová?

Zobrazit celou diskusi