Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Spratek“ Greta (16) je doma a dál protestuje. Studenti radši vyrazili na vánoční prázdniny

Autor: ČTK - 
20. prosince 2019
13:17

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se v pátek po několika měsících na cestách znovu ukázala před budovou parlamentu ve Stockholmu se známým transparentem „Školní stávka za klima“. Šestnáctiletá Thunbergová je hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které chce přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování.

Své ekologické aktivity zahájila Thunbergová loni v létě právě demonstracemi před švédským parlamentem ve Stockholmu. Posléze se k ní připojily desetitisíce studentů ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek. Poslední čtyři a půl měsíce ale strávila Thunbergová na cestách po světě, při nichž navštívila mimo jiné Spojené státy, kde promluvila na klimatickém summitu OSN, a zúčastnila se světové konference o klimatu ve Španělsku.

Aktivistka Greta se po cestách, které jí zabraly několik měsíců, vrátila zpátky do Stockholmu. Aktivistka Greta se po cestách, které jí zabraly několik měsíců, vrátila zpátky do Stockholmu. | Reuters

Z důvodu ochrany životního prostředí se Thunbergová při svém putování po světě vyhýbala použití letadla a cestovala lodí a vlakem. Domů se vrátila tento týden.

V pátek Thunbergová na twitteru zveřejnila fotografii ze švédské metropole Stockholmu, na níž je vidět ve své typické žluté pláštěnce s cedulí se švédským nápisem „Skolstrejk för klimatet“ v rukou. „Školní stávka týden 70. Stockholm!“ napsala k tomu.

Agentura DPA přitom poznamenala, že většina škol ve švédském hlavním městě má od pátku už vánoční prázdniny.

Shelby16 ( 26. prosince 2019 05:10 )

Neříkám, že příroda se nemá chránit a že se nemají podnikat nějaké opatření pro zlepšování klimatu na planetě Zemi, ale Gréta je nesympatický arogantní spratek s fanatickou rétorikou. Milión chvilek pro budoucnost je dobrá výmluva proto, aby studenti nemuseli do školy a měli volné pátky, tak to by se líbilo každému, pod zástěrkou ekologie nemuset chodit v pátek třeba také do zaměstnání. Dost bylo p**i Gréty

diskutujici ( 20. prosince 2019 19:15 )

Kdyz nebudu decka posilat do skoly, necham je doma s tim, ze stavkujou za klima, tak je to v cajku?

dobryclovek ( 20. prosince 2019 18:38 )

prosím všechny novináře jsou tu vánoce jestli máte rádi česko,­lidi,­rodi­ny,dě­ti,pej­sky,koč­ky neukazujte nám jeblou Gretu i muj pes když ji vidí v televizi přestane žrát nekažte nám vánoce jelitem,retardem nestačí nám naši retardi politici Šroj­drová,­Němco­vá,Dža­mila,­Richte­rová,­Kalou­sek,Pos­pišil­,Far­ský,Ra­kušan­,Bar­tošek­,Michá­lek,Bar­toš proč musíme trpět i o vánocích!! prosím omezte i jmenovavané tlami v televizi nekažte nám pohádky i čerti jsou lepší než jmenovaní!!

offline ( 20. prosince 2019 18:07 )

Je to milá holčina, nechápu tu nenávist vůči ní. Jaké to bude mít důsledky na její další život nikdo neví a ponese si je sama a radši deset takových aktivistů, než jednoho machometána...

XYZ3 ( 20. prosince 2019 14:48 )

Milá Greto, nic osobního proto Tobě nemám, ale už běž někam...třeba i do školy...

Zobrazit celou diskusi