Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Aktivistka Greta (16) řečnila o klimatu v Římě. „Šťávu“ jí vyjelo 120 cyklistů

Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2019
17:10

Švédská aktivistka Greta Thunbergová (16), již dobře známá svou ekologickou agitací, na Velký pátek v italské metropoli Římě vedla demonstraci za důslednější boj proti změnám klimatu. Na jednom z hlavních náměstí Piazza del Popolo se podle médií už dopoledne ještě před akcí sešly tisíce studentů a žáků.

„Nestačí, když nám politici říkají, že nás a náš zápal obdivují. My mladí naléháme, aby s tím hned něco udělali... My jsme tuto krizi nezpůsobili. My jsme se narodili do této krize, z níž se nehledá žádné východisko,“ řekla podle agentury APA Thunbergová lidem, kteří za ní na náměstí přišli na základě výzvy hnutí FridaysForFuture.

„Jsme ti, kteří to dokážou. My vlastně nejsme těmi, kdo musejí bojovat za ochranu klimatu, nicméně jsme k tomu přinuceni, protože nikdo nic nedělá,“ zdůraznila mladá ekologická aktivistka. „Někteří lidé tvrdí, že ztrácíme čas, který bychom měli raději využít ke studiu. My ale chceme, abychom v budoucnu mohli říci, že jsme udělali vše pro odvrácení katastrofy,“ dodala.

Organizátoři mítinku v centru Říma se pochlubili, že pro tribunu, z níž švédská aktivistka promluvila, vyrobilo energii 120 cyklistů, jejichž kola byla napojená na generátory. Díky tomu se zajistila „čistá energie“ bez emisí oxidu uhličitého.

Ocenil jí papež a mluvila pro OSN

Projev na páteční demonstraci byl posledním bodem třídenní návštěvy Thunbergové v hlavním městě Itálie. Ve středu s ní ve Vatikánu na závěr generální audience krátce pohovořil papež František, který její boj ocenil.

Thunbergová svou ekologickou aktivitu zahájila loni v létě ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školská stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

V prosinci Thunbergová mluvila na klimatické konferenci OSN v Katovicích, poté v lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu a tento týden v úterý vystoupila v ekologickém výboru Evropského parlamentu.

Ritalesta ( 19. dubna 2019 20:57 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

gabreta ( 19. dubna 2019 19:32 )

Greta mi připomíná veterináře Bláhu!! Přiživit se na čemkoli a užít si svých pět minut slávy!!

petr12 ( 19. dubna 2019 18:04 )

mladá a už jeblá aktivistka už aby přišla pevná ruka na ty vypatlance,fetáky,feministky,neziskovky,lesby,buzny a další špínu

lisakjirka ( 19. dubna 2019 17:56 )

 Aktivistka, aktivista je horší zlo než *třídní nepřítel* což se = 3,14

Zobrazit celou diskusi